10 °C Budapest

Béren kívüli juttatások: mivel várjunk januárig?

Pénzcentrum
2007. december 13. 09:00

Az év vége közeledtével egyre több vállalat gondolkodhat el azon, hogy a megmaradt szabad forrásait miképpen adja a dolgozóknak a lehető legkisebb költséggel. Semmi kétség, a béren kívüli juttatások jelentik a fizetésemelés egyik legkedvezőbb módját - írja a Világgazdaság.

Viszont érdekes kérdés, hogy az adóváltozásoknak köszönhetően mi az amire figyelni kell. Jelenleg a legnépszerűbb az egészségpénztári befizetés, az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a helyi utazási bérlet, és az internettérítés. De ezek összesen csak 400 ezer forintért nyújthatóak, és a keret túllépése a munkáltatónak 101,66 százalékos adóterhet jelent.

Idén az egészségpénztárak népszerűsége csökkent valamelyest, aminek az az oka, hogy adómentesen csak gyógy- és egészségügyi üdülés számolható el ezen keresztül, addig az üdülési csekkel bármilyen jellegű üdülés, és a járulékos költségek is elszámolhatóak. De a csökkenés okaként róható fel az is, hogy csökkent az adómentesen adható munkáltatói támogatás felső határa.

A szakemberek szerint a cégek számára a legjobb módszer az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári befizetés, ugyanis a befizetett összegek után 30 százalékos adójóváírást érvényesíthet minden dolgozó. Így ha a havi rendszeres juttatás nem éri el a törvényileg kifizethető maximumot, azt érdemes kiegészíteni.

A módosuló jogszabályok miatt viszont januártól a munkáltatói hozzájárulás maximuma a minimálbér 20 százalékáról 30 emelkedik, és a gyógyhatású termékek újra adómentesek lesznek. Bár ami nem változik, hogy az adómentes juttatások határa továbbra is 400 ezer forint marad...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?