6 °C Budapest

Munkavállalás feketén - Minden tizedik ember megpróbálja

Pénzcentrum
2007. október 17. 10:30

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter az Együtt a foglalkoztatás biztonságáért a feketemunka ellen című rendezvényen szólt arról, hogy egyre célzottabbá válnak a munkaügyi ellenőrzések, s ennek eredménye, hogy egyre több fekete foglalkoztatásért vonják felelősségre a munkaügyi felügyelők a munkáltatókat. A becslések szerint minden tizedik munkavállalót foglalkoztatnak feketén. Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) létszámát az elmúlt években 200 új dolgozóval sikerült emelni, s jövő év január 1-jétől további 50 új dolgozó áll munkába. Így több munkahelyet, munkáltatót sikerül majd ellenőrizni. A miniszter hangsúlyozta: a tárca, a főfelügyelőség hatékonyan kíván fellépni a jogsértések a munkavállalók kiszolgáltatottsága ellen, a munkavállalók érdekében. Ugyanakkor a tisztességes munkáltatók érdekeit is védik, mert velük összehasonlítva alaptalan piaci előnyhöz jutnak például azok, akik feketén foglalkoztatnak - áll a minisztérum honlapján.

Gyurcsány Ferenc kormányfő beszédében kiemelte: a szabadság nemcsak lehetőség, de felelősség is. Úgy vélte, erre a felelősségre van szükség minden területen, így a munkaügyi kapcsolatokban is, mert valami nagyon nincs rendben, ha az idei 40 ezer munkaügyi ellenőrzés során 30 ezer esetben találtak valamilyen szabálytalanságot a munkaügyi felügyelők. A normaelkerülés vált normává - mutatott rá a miniszterelnök. A feketegazdaság elleni fellépés már eddig is jelentős eredményeket hozott. Így például 200 ezer személy jött vissza a társadalombiztosítás hatálya alá, mert aki nem fizet járulékot nem vehet majd igénybe szolgáltatást. Azok létszáma is több mint 100 ezerrel lett több, akik után a minimálbér kétszerese után fizetik az adókat és a járulékokat - mondta Gyurcsány Ferenc.

Papp István, az OMMF elnöke a rendezvényen többek között elmondta, hogy az év eleje óta már 62.575 feketén foglalkoztatott munkavállaló miatt vonták felelősségre a munkáltatókat. Ezek az ellenőrzések egyre eredményesebbek, általában azokat a munkahelyeket keresik fel, ahol nagyobb arányban foglalkoztatnak munkaszerződés, vagy bejelentés nélkül dolgozókat. A korábbi években, így például 2006-ban egész évben 42 ezer feketén foglalkoztatottat találtak a munkaügyi felügyelők, 2005-ben 29 ezret, 2004-ben pedig 10 ezret. Az OMMF elnöke hangsúlyozta: vannak olyan visszaélések, ahol mindig szigorúan lépnek fel, szankcionálnak, ilyen a fekete foglalkoztatás. Általában viszont az együttműködésre törekednek a munkáltatókkal, arra, hogy segítsék őket a jogszabályok alkalmazásában. Többek között ezt a célt szolgálja, hogy október 1-jétől valamennyi régiós felügyeletüknél munkavédelmi tanácsadást vehetnek igénybe a munkáltatók.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem