23 °C Budapest

Ha elindul a vonat... - hátizsákos kalandtúra Írországba?

Pénzcentrum
2007. november 13. 05:55

Talán felér egy extrém kalandtúrával, ha valaki külföldi munkavállalásra adja fejét, de jelentősen mérsékelhető a kockázat, ha előtte alaposan felkészülünk a fogadó ország munkaerőpiacával kapcsolatosan, s megfelelően tájékozódunk a munkalehetőségekről, s minden egyéb, ahhoz kapcsolódó fontos tudnivalóról. A Pénzcentrum.hu most tálcán kínálja a legfontosabb tudnivalókat, egy-egy ország bemutatásának keretében. Új sorozatunk első részében Írországot vesszük górcső alá!

Amit mindenképp tudnunk kell, mielőtt felvesszük a nyúlcipőt!

A múlt hét folyamán került megrendezésre az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának közös szervezésében A munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban című szeminárium, amelyen Irvine-Jankovics Katalin, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadója rávilágított arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie annak, aki külföldön vállal munkát, illetve milyen előnyökkel járhat ez.

Egyrészt igen előnyös lehet a külföldi munka végzése további szakmai előmenetelünk szempontjából, másrészt új készségek elsajátítását segítheti, azt már nem is említve, hogy a nyelvismeretünkön is rengeteget fejleszthetünk.

A tanácsadó emellett kiemelte, hogy számos nehézséggel is tisztában kell lenniük azoknak, akik kimennek Magyarországról valamilyen munkát vállalni egy másik országba. A fogadó ország anyanyelv-ismeretének hiánya például nehézségeket okozhat mindennapi életünk során, ugyanakkor a jó nyelvérzékkel rendelkezőknek nincs okuk az aggodalomra.

Irvine-Jankovics Katalin tapasztalata alapján a külföldi munkavállalást gyakorta akadályozza az adott ország anyanyelvének ismeretének hiánya, ez alól kivételt egyes skandináv országok jelentenek, ahol az alapvető előírás a német, illetve angol nyelvre vonatkozik, emellett csupán az adott ország nyelvének megtanulására vonatkozó hajlandóságát szokták preferálni.

Gondot okozhat még az esetlegesen ismeretlen munkaerőpiac, hiszen amennyiben a munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy milyen szabályok is vonatkoznak rá, a munkaadóra, illetve magára a munkára, az jelentősen megnövelheti a külföldi munkavállalás kockázatait.

Sokaknak maga a kiutazás, illetve az első fizetésig tartó időszak mindennapjainak finanszírozása is akadályozó tényezőt jelenthet - hívta fel a figyelmet az EURES-tanácsadó. Egy másik oldalt sem árt figyelembe vennünk, mielőtt esetleg elfogadjuk a számunkra sokat jelentő állást. Mégpedig azt, hogy egy teljesen ismeretlen kultúrába kell beilleszkednünk, az embereket egészen más gondolkodásmód jellemzi, mint itthon. Amennyiben családunkat nem tudjuk magunkkal vinni, arra is fel kell készülnünk, hogy majd a honvágy érzése mardossa szívünket.

Írország és a magyarok

A hazánk 2004-es csatlakozását követő 7 éves átmeneti időszakban az egyes uniós tagállamok korlátozhatják az új tagállamokból érkező, vagy oda tartó személyek munkavállalását. Írország azon országok közé tartozik, amelyek nem alkalmaznak munkaerőpiaci korlátozást Magyarországgal szemben.

Engedélyes kérdések

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nekünk az írországi munkavállaláshoz nem szükséges munkavállalási engedélyt szereznünk. A beutazásra és tartózkodásra érvényes szabályok, melyeket egy korábbi cikkünkben is megemlítettünk, Írország esetében is mérvadóak, vagyis 3 hónapig lehet beutazni és engedély nélkül ott tartózkodni, ezután tartózkodási engedélyt kell igényelnünk.

A munkavállalás fontos kérdései

Az írországi munkavállaláshoz egy úgynevezett Personal Public Service Number (PPS-szám) megszerzésére van szükség, amelyet a helyi szociális irodákban lehet igényelni. Hogy miért kell ezt a számot igényelni? Ennek révén szerzünk - az uniós direktíváknak megfelelően az ír munkavállalókkal egyforma - jogosultságot az egyes szociálpolitikai juttatásokra, közszolgáltatásokra Írországban.

Az adót az ír kormány Szakképzési és Munkaügyi Hatóságának (FÁS) információi szerint a munkaadó vonja le. Az ír Adóhivatal (Revenue) információi alapján az adóév január 1-től december 31-ig tart, az adó mértéke 34 ezer euró jövedelem után 20 százalék, az a feletti jövedelem esetén pedig 41 százalék.


A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Írországról szóló kiadványa alapján Írország és Magyarország között kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben, melynek révén lehetővé válik, hogy a megszerzett jövedelem csak az egyik államban adózzon.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm