Ha elindul a vonat... - hátizsákos kalandtúra Írországba?

Pénzcentrum
2007. november 13. 05:55

Talán felér egy extrém kalandtúrával, ha valaki külföldi munkavállalásra adja fejét, de jelentősen mérsékelhető a kockázat, ha előtte alaposan felkészülünk a fogadó ország munkaerőpiacával kapcsolatosan, s megfelelően tájékozódunk a munkalehetőségekről, s minden egyéb, ahhoz kapcsolódó fontos tudnivalóról. A Pénzcentrum.hu most tálcán kínálja a legfontosabb tudnivalókat, egy-egy ország bemutatásának keretében. Új sorozatunk első részében Írországot vesszük górcső alá!

Amit mindenképp tudnunk kell, mielőtt felvesszük a nyúlcipőt!

A múlt hét folyamán került megrendezésre az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának közös szervezésében A munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban című szeminárium, amelyen Irvine-Jankovics Katalin, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadója rávilágított arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie annak, aki külföldön vállal munkát, illetve milyen előnyökkel járhat ez.

Egyrészt igen előnyös lehet a külföldi munka végzése további szakmai előmenetelünk szempontjából, másrészt új készségek elsajátítását segítheti, azt már nem is említve, hogy a nyelvismeretünkön is rengeteget fejleszthetünk.

A tanácsadó emellett kiemelte, hogy számos nehézséggel is tisztában kell lenniük azoknak, akik kimennek Magyarországról valamilyen munkát vállalni egy másik országba. A fogadó ország anyanyelv-ismeretének hiánya például nehézségeket okozhat mindennapi életünk során, ugyanakkor a jó nyelvérzékkel rendelkezőknek nincs okuk az aggodalomra.

Irvine-Jankovics Katalin tapasztalata alapján a külföldi munkavállalást gyakorta akadályozza az adott ország anyanyelvének ismeretének hiánya, ez alól kivételt egyes skandináv országok jelentenek, ahol az alapvető előírás a német, illetve angol nyelvre vonatkozik, emellett csupán az adott ország nyelvének megtanulására vonatkozó hajlandóságát szokták preferálni.

Gondot okozhat még az esetlegesen ismeretlen munkaerőpiac, hiszen amennyiben a munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy milyen szabályok is vonatkoznak rá, a munkaadóra, illetve magára a munkára, az jelentősen megnövelheti a külföldi munkavállalás kockázatait.

Sokaknak maga a kiutazás, illetve az első fizetésig tartó időszak mindennapjainak finanszírozása is akadályozó tényezőt jelenthet - hívta fel a figyelmet az EURES-tanácsadó. Egy másik oldalt sem árt figyelembe vennünk, mielőtt esetleg elfogadjuk a számunkra sokat jelentő állást. Mégpedig azt, hogy egy teljesen ismeretlen kultúrába kell beilleszkednünk, az embereket egészen más gondolkodásmód jellemzi, mint itthon. Amennyiben családunkat nem tudjuk magunkkal vinni, arra is fel kell készülnünk, hogy majd a honvágy érzése mardossa szívünket.

Írország és a magyarok

A hazánk 2004-es csatlakozását követő 7 éves átmeneti időszakban az egyes uniós tagállamok korlátozhatják az új tagállamokból érkező, vagy oda tartó személyek munkavállalását. Írország azon országok közé tartozik, amelyek nem alkalmaznak munkaerőpiaci korlátozást Magyarországgal szemben.

Engedélyes kérdések

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nekünk az írországi munkavállaláshoz nem szükséges munkavállalási engedélyt szereznünk. A beutazásra és tartózkodásra érvényes szabályok, melyeket egy korábbi cikkünkben is megemlítettünk, Írország esetében is mérvadóak, vagyis 3 hónapig lehet beutazni és engedély nélkül ott tartózkodni, ezután tartózkodási engedélyt kell igényelnünk.

A munkavállalás fontos kérdései

Az írországi munkavállaláshoz egy úgynevezett Personal Public Service Number (PPS-szám) megszerzésére van szükség, amelyet a helyi szociális irodákban lehet igényelni. Hogy miért kell ezt a számot igényelni? Ennek révén szerzünk - az uniós direktíváknak megfelelően az ír munkavállalókkal egyforma - jogosultságot az egyes szociálpolitikai juttatásokra, közszolgáltatásokra Írországban.

Az adót az ír kormány Szakképzési és Munkaügyi Hatóságának (FÁS) információi szerint a munkaadó vonja le. Az ír Adóhivatal (Revenue) információi alapján az adóév január 1-től december 31-ig tart, az adó mértéke 34 ezer euró jövedelem után 20 százalék, az a feletti jövedelem esetén pedig 41 százalék.


A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Írországról szóló kiadványa alapján Írország és Magyarország között kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben, melynek révén lehetővé válik, hogy a megszerzett jövedelem csak az egyik államban adózzon.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24