19 °C Budapest

Ha elindul a vonat... - hátizsákos kalandtúra Írországba?

Pénzcentrum
2007. november 13. 05:55

Talán felér egy extrém kalandtúrával, ha valaki külföldi munkavállalásra adja fejét, de jelentősen mérsékelhető a kockázat, ha előtte alaposan felkészülünk a fogadó ország munkaerőpiacával kapcsolatosan, s megfelelően tájékozódunk a munkalehetőségekről, s minden egyéb, ahhoz kapcsolódó fontos tudnivalóról. A Pénzcentrum.hu most tálcán kínálja a legfontosabb tudnivalókat, egy-egy ország bemutatásának keretében. Új sorozatunk első részében Írországot vesszük górcső alá!

Amit mindenképp tudnunk kell, mielőtt felvesszük a nyúlcipőt!

A múlt hét folyamán került megrendezésre az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának közös szervezésében A munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban című szeminárium, amelyen Irvine-Jankovics Katalin, az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadója rávilágított arra, hogy milyen nehézségekkel kell szembesülnie annak, aki külföldön vállal munkát, illetve milyen előnyökkel járhat ez.

Egyrészt igen előnyös lehet a külföldi munka végzése további szakmai előmenetelünk szempontjából, másrészt új készségek elsajátítását segítheti, azt már nem is említve, hogy a nyelvismeretünkön is rengeteget fejleszthetünk.

A tanácsadó emellett kiemelte, hogy számos nehézséggel is tisztában kell lenniük azoknak, akik kimennek Magyarországról valamilyen munkát vállalni egy másik országba. A fogadó ország anyanyelv-ismeretének hiánya például nehézségeket okozhat mindennapi életünk során, ugyanakkor a jó nyelvérzékkel rendelkezőknek nincs okuk az aggodalomra.

Irvine-Jankovics Katalin tapasztalata alapján a külföldi munkavállalást gyakorta akadályozza az adott ország anyanyelvének ismeretének hiánya, ez alól kivételt egyes skandináv országok jelentenek, ahol az alapvető előírás a német, illetve angol nyelvre vonatkozik, emellett csupán az adott ország nyelvének megtanulására vonatkozó hajlandóságát szokták preferálni.

Gondot okozhat még az esetlegesen ismeretlen munkaerőpiac, hiszen amennyiben a munkavállaló nincs tisztában azzal, hogy milyen szabályok is vonatkoznak rá, a munkaadóra, illetve magára a munkára, az jelentősen megnövelheti a külföldi munkavállalás kockázatait.

Sokaknak maga a kiutazás, illetve az első fizetésig tartó időszak mindennapjainak finanszírozása is akadályozó tényezőt jelenthet - hívta fel a figyelmet az EURES-tanácsadó. Egy másik oldalt sem árt figyelembe vennünk, mielőtt esetleg elfogadjuk a számunkra sokat jelentő állást. Mégpedig azt, hogy egy teljesen ismeretlen kultúrába kell beilleszkednünk, az embereket egészen más gondolkodásmód jellemzi, mint itthon. Amennyiben családunkat nem tudjuk magunkkal vinni, arra is fel kell készülnünk, hogy majd a honvágy érzése mardossa szívünket.

Írország és a magyarok

A hazánk 2004-es csatlakozását követő 7 éves átmeneti időszakban az egyes uniós tagállamok korlátozhatják az új tagállamokból érkező, vagy oda tartó személyek munkavállalását. Írország azon országok közé tartozik, amelyek nem alkalmaznak munkaerőpiaci korlátozást Magyarországgal szemben.

Engedélyes kérdések

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nekünk az írországi munkavállaláshoz nem szükséges munkavállalási engedélyt szereznünk. A beutazásra és tartózkodásra érvényes szabályok, melyeket egy korábbi cikkünkben is megemlítettünk, Írország esetében is mérvadóak, vagyis 3 hónapig lehet beutazni és engedély nélkül ott tartózkodni, ezután tartózkodási engedélyt kell igényelnünk.

A munkavállalás fontos kérdései

Az írországi munkavállaláshoz egy úgynevezett Personal Public Service Number (PPS-szám) megszerzésére van szükség, amelyet a helyi szociális irodákban lehet igényelni. Hogy miért kell ezt a számot igényelni? Ennek révén szerzünk - az uniós direktíváknak megfelelően az ír munkavállalókkal egyforma - jogosultságot az egyes szociálpolitikai juttatásokra, közszolgáltatásokra Írországban.

Az adót az ír kormány Szakképzési és Munkaügyi Hatóságának (FÁS) információi szerint a munkaadó vonja le. Az ír Adóhivatal (Revenue) információi alapján az adóév január 1-től december 31-ig tart, az adó mértéke 34 ezer euró jövedelem után 20 százalék, az a feletti jövedelem esetén pedig 41 százalék.


A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Írországról szóló kiadványa alapján Írország és Magyarország között kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben, melynek révén lehetővé válik, hogy a megszerzett jövedelem csak az egyik államban adózzon.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?