Rémtörténet az ajándékok körül: már ezután is fizetni kell?

Pénzcentrum
2007. október 24. 05:55

Amit tényleg ingyen kapunk... Ki ne látott volna már bevásárlóközpontban csinos hostess lányokat, amint éppen valamilyen új terméket kínálnak kóstolásra. De az sem ritka, hogy amikor vásárolni megyünk, egy adott termékhez kapunk egy másikat ajándékba. A vevő nyilvánvalóan örül ezeknek az apróságoknak, az eladó viszont már nem biztos, hogy ilyen jó kedvű...

Mind vállalkozásként, mind vevőként, vagy ügyfélként sokszor futunk bele a forgalomnövekedést szolgáló akciókba, vagy ingyenes termékmintákba. De csak nagyon kevesen gondolnak bele abba, hogy ez a vállalkozásnak a termékek vagy szolgáltatások beszerzési költségein kívül sokkal többe is kerülhet. Ugyanis az ingyenes dolgok nem mindig olcsók a cégnek, van ami adóköteles, és van ami nem.

Egy kivételes eset van, amiről feltétlenül szólnunk kell. Annak, aki Magyarországon, adóalanyként vagy nem adóalanyként kizárólagosan ingyenesen szolgáltatást nyújt, vagyis más tevékenysége ezen kívül nincs, illetve ingyenes szolgáltatást vesz igénybe, nem keletkezik áfakötelezettsége, mivel tevékenysége nem gazdasági tevékenység. Az előzőek miatt így nem minősül áfa alanynak sem. Mivel a szolgáltatás ingyenes, nem bevétel elérésére irányul, nem is minősül gazdasági tevékenységnek.

Az áfa törvény az ellenérték fejében végzett szolgáltatásokat tekinti adókötelesnek, egyes törvényi feltételek fennállása esetén azonban az adóalany ingyenes szolgáltatása is adókötelessé válik. A bevétel elérésére irányuló termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után áfát kell fizetni, kivéve ha az közcélú adomány, vállalkozási célból ingyenesen átadott termék vagy nyújtott szolgáltatás, kis értékű ajándék, stb. A mi szempontunkból a kis értékű ajándék az érdekes. Mi is minősül ennek?

Az áfa törvény szerint kis értékű ajándék a másnak ingyenesen, alkalmi jelleggel adott termék, nyújtott szolgáltatás, aminek az adót is tartalmazó forgalmi értéke, vagy ennek hiányában az adóval együtt számolt beszerzési ára (előállítási költsége) maximum 5 ezer forint.

Eddig elvileg tiszta ügy lenne, vagyis a törvény szerint nem áfa kötelesek azok az ingyenesen juttatott termékek vagy szolgáltatások, amelyek kevesebb mint 5 ezer forintba kerülnek. Ide tartozik a termékminta, de akár a bevásárlóközpontokban a kóstoltatás is.

Az is előfordul, hogy nagyobb összegű termékkel szeretnénk csalogatni a vevőket. Ilyenkor általában az a módszer, hogy ha vásárol az ügyfél mondjuk 2 előfizetést egy újságra, vagy valami másra, akkor "ajándékba" kap egy monitort, porszívót, stb. Viszont a törvények szerint ez áfaköteles lenne, vagyis ha ingyen adjuk, akkor nem igényelhetjük vissza a beszerzéséhez kötődő áfát. De lássuk, hogyan is oldható meg ez a kérdés?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszerűen árengedménnyel adjuk az előfizetéseket, vagyis a mondjuk 200 ezer forintos bruttó vásárlásért cserébe kaphatnak az ügyfelek 20 ezer forint értékű árengedményt. A 20 ezer forintért pedig kapnak egy plusz számlát, amin egy monitor szerepel. Így nem adtuk ingyen egyik terméket sem, tehát nem térítés nélküli átadásról van szó, mégis a két előfizetés eredeti áráért a vevő megkapja a beígért monitort.

Az áfa alapjába nem tartozik bele az árleszállítás, árengedmény címén elengedett összeg, kivéve, ha azt nem gazdaságilag független félnek adjuk. Emellett a 20 ezer forint már áfás összeg, vagyis mi nem fizetünk plusz adót, és az ügyfélnek sem kerül több pénzébe az akció.

Ha viszont nullás számlát állítunk ki róla, vagyis ténylegesen ingyen adjuk a nagyobb összegű ajándékot, akkor a helyzet már más. A beszerzési ár után fizetett áfát nem tudjuk visszaigényelni, ráadásul még természetbeni juttatásnak is minősül, vagyis meg kell fizetni utána a személyi jövedelemadót, a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást, valamint a társadalombiztosítási járulékokat.

Az internet csodái...

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24