Rémtörténet az ajándékok körül: már ezután is fizetni kell?

Pénzcentrum
2007. október 24. 05:55

Amit tényleg ingyen kapunk... Ki ne látott volna már bevásárlóközpontban csinos hostess lányokat, amint éppen valamilyen új terméket kínálnak kóstolásra. De az sem ritka, hogy amikor vásárolni megyünk, egy adott termékhez kapunk egy másikat ajándékba. A vevő nyilvánvalóan örül ezeknek az apróságoknak, az eladó viszont már nem biztos, hogy ilyen jó kedvű...

Mind vállalkozásként, mind vevőként, vagy ügyfélként sokszor futunk bele a forgalomnövekedést szolgáló akciókba, vagy ingyenes termékmintákba. De csak nagyon kevesen gondolnak bele abba, hogy ez a vállalkozásnak a termékek vagy szolgáltatások beszerzési költségein kívül sokkal többe is kerülhet. Ugyanis az ingyenes dolgok nem mindig olcsók a cégnek, van ami adóköteles, és van ami nem.

Egy kivételes eset van, amiről feltétlenül szólnunk kell. Annak, aki Magyarországon, adóalanyként vagy nem adóalanyként kizárólagosan ingyenesen szolgáltatást nyújt, vagyis más tevékenysége ezen kívül nincs, illetve ingyenes szolgáltatást vesz igénybe, nem keletkezik áfakötelezettsége, mivel tevékenysége nem gazdasági tevékenység. Az előzőek miatt így nem minősül áfa alanynak sem. Mivel a szolgáltatás ingyenes, nem bevétel elérésére irányul, nem is minősül gazdasági tevékenységnek.

Az áfa törvény az ellenérték fejében végzett szolgáltatásokat tekinti adókötelesnek, egyes törvényi feltételek fennállása esetén azonban az adóalany ingyenes szolgáltatása is adókötelessé válik. A bevétel elérésére irányuló termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás után áfát kell fizetni, kivéve ha az közcélú adomány, vállalkozási célból ingyenesen átadott termék vagy nyújtott szolgáltatás, kis értékű ajándék, stb. A mi szempontunkból a kis értékű ajándék az érdekes. Mi is minősül ennek?

Az áfa törvény szerint kis értékű ajándék a másnak ingyenesen, alkalmi jelleggel adott termék, nyújtott szolgáltatás, aminek az adót is tartalmazó forgalmi értéke, vagy ennek hiányában az adóval együtt számolt beszerzési ára (előállítási költsége) maximum 5 ezer forint.

Eddig elvileg tiszta ügy lenne, vagyis a törvény szerint nem áfa kötelesek azok az ingyenesen juttatott termékek vagy szolgáltatások, amelyek kevesebb mint 5 ezer forintba kerülnek. Ide tartozik a termékminta, de akár a bevásárlóközpontokban a kóstoltatás is.

Az is előfordul, hogy nagyobb összegű termékkel szeretnénk csalogatni a vevőket. Ilyenkor általában az a módszer, hogy ha vásárol az ügyfél mondjuk 2 előfizetést egy újságra, vagy valami másra, akkor "ajándékba" kap egy monitort, porszívót, stb. Viszont a törvények szerint ez áfaköteles lenne, vagyis ha ingyen adjuk, akkor nem igényelhetjük vissza a beszerzéséhez kötődő áfát. De lássuk, hogyan is oldható meg ez a kérdés?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyszerűen árengedménnyel adjuk az előfizetéseket, vagyis a mondjuk 200 ezer forintos bruttó vásárlásért cserébe kaphatnak az ügyfelek 20 ezer forint értékű árengedményt. A 20 ezer forintért pedig kapnak egy plusz számlát, amin egy monitor szerepel. Így nem adtuk ingyen egyik terméket sem, tehát nem térítés nélküli átadásról van szó, mégis a két előfizetés eredeti áráért a vevő megkapja a beígért monitort.

Az áfa alapjába nem tartozik bele az árleszállítás, árengedmény címén elengedett összeg, kivéve, ha azt nem gazdaságilag független félnek adjuk. Emellett a 20 ezer forint már áfás összeg, vagyis mi nem fizetünk plusz adót, és az ügyfélnek sem kerül több pénzébe az akció.

Ha viszont nullás számlát állítunk ki róla, vagyis ténylegesen ingyen adjuk a nagyobb összegű ajándékot, akkor a helyzet már más. A beszerzési ár után fizetett áfát nem tudjuk visszaigényelni, ráadásul még természetbeni juttatásnak is minősül, vagyis meg kell fizetni utána a személyi jövedelemadót, a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást, valamint a társadalombiztosítási járulékokat.

Az internet csodái...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?