16 °C Budapest

Szakemberek az adóreformról: ez így nem fog menni...

Pénzcentrum
2007. október 11. 08:45

Aggályokat fogalmaztak meg egyes szakemberek a bevezetendő adóreformokkal kapcsolatban. Az adókulcsok jövőre változatlanok maradnak, ráadásul úgy tűnik, hogy a kisadók összevonása sem biztos, amivel a 2008-as adócsomag leglényegesebb eleme kerülne ki a törvénymódosításból - írja a Magyar Nemzet.

Az Ernst&Young könyvvizsgáló cég szerint nem biztos, hogy az adók összevonása egyszerűsítést jelent, ugyanis az adókedvezmények bonyolult rendszere megmarad. Ezt a véleményt osztja a Deloitte könyvvizsgáló cég is.

A Raiffeisen Bank verézigazgatója Felcsuti Péter pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az adók jelenleg túl magasak, a pénzromlás üteme is egyre gyorsabb, és a jelenlegi adórendszer semmilyen formában nem támogatja a magyar gazdaság versenyképességét. A megszorításokat általában egy gazdasági növekedés követi, ám erre itthon eddig nincs látható jel.

Az eddigi szigorú intézkedések hatásaira viszont sokan úgy reagáltak, hogy hitelt vettek fel, aminek köszönhetően a legszegényebbek eladósodottsága mostanra kritikussá vált.

Az APEH volt elnökhelyettese Vámosi-Nagy Szabolcs véleménye alapján nem az adók emelésére lenne szükség, hanem a rendszer teljes átalakítására. A környező országokban ugyanis az adók csökkentése zajlik, ami azt vonhatja maga után, hogy a magyar cégek kivonulnak a kevesebb adóterhet jelentő területekre.

Ráadásul a költségvetés hiányának pótlására nem az az egyetlen mód, hogy növeljük az adókat, azzal is jelentős hatást lehetne elérni, ha a költségek csökkentésével próbálkoznának, de ez eddig szóba sem került.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A személyi jövedelemadó sávjait sem igazították az inflációhoz, így az ebből befolyó bevételek növekedni fognak. 2005-ben az összes adó 77,8 százalékát az adózók egyötöde fizette, és ez idén elérheti a 88 százalékot, ami azért elgondolkodtató.

A feketegazdaság elleni intézkedésekkel viszont minden szakember egyetért, bár kicsit túlzás a mulasztás, és az adócsalás közötti szűk határ megállapítása...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?