"Fejlődő" munkaerőpiac: már diplomával sem lehet munkát kapni?

Pénzcentrum
2007. november 7. 14:00

Az unióba való csatlakozással Magyarország része lett a fejlesztéseknek, melyeknek egyik legfőbb célja a gazdasági és társadalmi kohézió erősítése. A munkaerőpiac kiemelt terültként vesz részt ezeken a területeken belül, mivel Magyarországon a régiók közötti különbség elég jelenős. Habár a kilencvenek évek óta minden terülten nőtt a foglalkoztatás, egy ideje már nem csökkennek a régiók közötti eltérések.

A legmagasabb foglalkoztatási szinttel 2006-ban még mindig Nyugdít-Dunántúl rendelkezik, annak ellenére, hogy a főváros környéki területek a munkaerő nagy százalékát szívják fel, de alig marad el ettől a térségtől Észak-Magyarország, amely a jelenlegi tendenciát figyelve jövőre már átveheti a vezetést.


A nők foglalkoztatásának régiós eltérései kisebbek mint a férfiaké, akiknek a legrosszabb esélyei Észak-Magyarországon vannak, ami 14 százalékponttal marad el a legjobb esélyeket biztosító Nyugat-Dunántúltól. A nők esetében a különbség csak 12 százalékpont.

A régiós eltérések kiküszöbölése mellett viszont nagyobb problémát jelent, hogy az iskolai végzettség mentén figyelhető meg a legnagyobb különbségek. A felsőfokú végzettségűek közül annyian dolgoznak mint az európai átlag, ezzel szemben a középfokú végzettség már jelentős lemaradást mutat, az alapfokú végzettséggel rendelkezőknek pedig nagyságrendekkel rosszabb esélyeik vannak állást találni mint Európa más országaiban.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre kevesebb itthon a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, míg 1998-ban a vizsgált foglalkoztatotti létszámból ez az arány 29 százalék volt, 2006-ban már 13 százalékra csökkent. Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha valaki általános iskolai végzettséggel elveszíti az állását, már gyakorlatilag nincs lehetősége visszatérni a munkaerőpiacra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A fenti táblázatból jól látszik, hogy még a diploma sem jelent garanciát arra, hogy valaki munkát kapjon, arról nem is beszélve, hogy az alacsonyabb végzettségű rétegeknek ennél lényegesen nehezebb egy állás elnyerése...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm