13 °C Budapest

"Fejlődő" munkaerőpiac: már diplomával sem lehet munkát kapni?

Pénzcentrum
2007. november 7. 14:00

Az unióba való csatlakozással Magyarország része lett a fejlesztéseknek, melyeknek egyik legfőbb célja a gazdasági és társadalmi kohézió erősítése. A munkaerőpiac kiemelt terültként vesz részt ezeken a területeken belül, mivel Magyarországon a régiók közötti különbség elég jelenős. Habár a kilencvenek évek óta minden terülten nőtt a foglalkoztatás, egy ideje már nem csökkennek a régiók közötti eltérések.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legmagasabb foglalkoztatási szinttel 2006-ban még mindig Nyugdít-Dunántúl rendelkezik, annak ellenére, hogy a főváros környéki területek a munkaerő nagy százalékát szívják fel, de alig marad el ettől a térségtől Észak-Magyarország, amely a jelenlegi tendenciát figyelve jövőre már átveheti a vezetést.


A nők foglalkoztatásának régiós eltérései kisebbek mint a férfiaké, akiknek a legrosszabb esélyei Észak-Magyarországon vannak, ami 14 százalékponttal marad el a legjobb esélyeket biztosító Nyugat-Dunántúltól. A nők esetében a különbség csak 12 százalékpont.

A régiós eltérések kiküszöbölése mellett viszont nagyobb problémát jelent, hogy az iskolai végzettség mentén figyelhető meg a legnagyobb különbségek. A felsőfokú végzettségűek közül annyian dolgoznak mint az európai átlag, ezzel szemben a középfokú végzettség már jelentős lemaradást mutat, az alapfokú végzettséggel rendelkezőknek pedig nagyságrendekkel rosszabb esélyeik vannak állást találni mint Európa más országaiban.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy egyre kevesebb itthon a csak általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, míg 1998-ban a vizsgált foglalkoztatotti létszámból ez az arány 29 százalék volt, 2006-ban már 13 százalékra csökkent. Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ha valaki általános iskolai végzettséggel elveszíti az állását, már gyakorlatilag nincs lehetősége visszatérni a munkaerőpiacra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A fenti táblázatból jól látszik, hogy még a diploma sem jelent garanciát arra, hogy valaki munkát kapjon, arról nem is beszélve, hogy az alacsonyabb végzettségű rétegeknek ennél lényegesen nehezebb egy állás elnyerése...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?