3 °C Budapest

A külföldi cégek vadásznak az ifjú tehetségekre...

Pénzcentrum
2007. október 19. 11:05

Gombamód szaporodnak a közös szolgáltató központok (shared service centers) Magyarországon, amelyekből közepes- és nagyméretű jelenleg mintegy 50-60 működik hazánkban - jellemzően Budapesten és néhány megyeszékhelyen. A nagy nevek - IBM, Morgan Stanley, EDS, Diageo, GE stb. - után a közeljövőben más kulcsszereplők is érkeznek, ilyen például a Vodafone, amely jelzi, hogy a szolgáltató központok hazai dinamikus felfutása még korántsem ért véget. A speciális szaktudást igénylő vállalatok megjelenése ugyanakkor kiélezett versenyhelyzetet teremtett az "ifjú tehetségek" piacán.

"Annak ellenére, hogy a hazai felsőoktatás évről-évre igen nagyszámú pályakezdővel árasztja el a munkaerőpiacot, annak minősége nem minden esetben találkozik az üzleti élet elvárásaival" - hangsúlyozta Nagy Péter a PricewaterhouseCoopers igazgatója, a könyvvizsgáló és tanácsadó cég közös szolgáltató központokról szóló konferenciáján.

A szakmai fórumon résztvevő cégek képviselői egyetértettek abban, hogy kooperáció szükséges a közös szolgáltató központok között, annak érdekében, hogy koordináltan tudják befolyásolni a rendelkezésre álló munkavállalók és pályakezdők felkészültségét - akár közösen lebonyolítandó tréningprogramok keretében is.

A közös szolgáltató központok Magyarországra történő csábítását a kormány is kiemelt ügyként kezeli, egyedi elbírálású és Európai Uniós támogatások is lehívhatók erre a célra. Ez utóbbi esetében maximum fél milliárd forint és nem több mint az összberuházás 20 százaléka pályázható. Magyarország mellett szól a kiépített infrastruktúra, a felsőoktatásból évente a munkaerőpiacra kerülő nagyszámú diplomás pályakezdő, és az európai viszonylatban nem létező vagy minimális időzóna-eltérés is.

"A szolgáltató központok fókuszában elsősorban a pénzügyi, informatikai, illetve HR diplomával rendelkező, több nyelven beszélő, netán külföldi tapasztalattal rendelkező fiatalok állnak, akikért kiélezett harc folyik a piaci szereplők között. A "prémium kategóriájú" pályakezdők megnyeréséért történő versengésbe így a négy nagy könyvvizsgáló és tanácsadó cég mellé egy sor szolgáltató központ is beszállt. Mindezeket figyelembe véve a következő időszakra vonatkozó elvárásunk az, hogy a munkavállalók megszerzésére és megtartására irányuló akciók volumene és jellege változni fog, valamint a munkáltatók rákényszerülnek innovatívabb HR technikák alkalmazására is"- emelte ki Nagy Péter, a PwC igazgatója.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30