7 °C Budapest

Nehéz munkát és lakást találni Budapesten

Pénzcentrum
2007. október 8. 16:00

Az Eurostat legfrissebb, a 268 régiókra vonatkozó adatokat és tényeket tartalmazó kiadványa az egyes régiók népességére, GDP-jére, háztartásaira, munkaerőpiacára, termelékenységére, városaira, tudományára, kutatás-fejlesztésére, üzleti életére, közlekedésére, turizmusára, oktatására és mezőgazdaságára vonatkozóan tartalmaz adatokat. Összeállításunk ennek néhány érdekesebb elemére világít rá.

Kiket vizsgáltak?

A kiadvány a 27 tagállam összesen 268 NUTS 2 besorolású régiójára vonatkozóan tartalmaz adatokat. Magyarország 7 régióval képviselteti magát, Dánia, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta és Szlovénia a besorolás szerint egy-egy régiót képvisel. A legfrissebb kötet kiegészült az EFTA tagállamokkal is, így már találhatóak benne adatok Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozóan is.

Női foglalkoztatottság

Összesen 15 régióban volt a hölgyek foglalkoztatottsági rátája 70 százalékos, vagy annál magasabb. Ebből a legtöbb régió az Egyesült Királyságban található, de képviselteti magát Svédország, Finnország, Hollandia és Dánia is. Nálunk a legmagasabb női foglalkoztatottsági rátát Közép-Magyarországon mérték, 58 százalékot.


15 régió hölgyei szenvedtek 40 százalék alatti foglalkoztatottsági rátától 2006 során, ebből hét régió Olaszországban, három Franciaországban, kettő Görögországban, Spanyolországban, valamint Máltán található. Magyarországon a legalacsonyabb női foglalkoztatottsági rátával, 44 százalékkal az észak-alföldi régió rendelkezik.


Diákváros vagy sem?

Az Eurostat kiadványa a diáklakosság arányának meghatározása során a diákok számát hasonlította az adott régió 20-24 éves korú lakosságához. Az arányszám egyes régiók esetében magasabb lehet 100 százaléknál, hiszen a diákok nem csupán ebből a korcsoportból kerülnek ki, illetve egyes diákok ugyanott tanulnak, ahol lakhelyük is található. 2004 során nyolc régióban volt ez az arány magasabb 100 százaléknál. Itthon a legmagasabb, 94 százalékos aránnyal Közép-Magyarország büszkélkedhet.


Kevesebb, mint 40 régió esetében volt a ráta 30 százalék alatti. A legalacsonyabb a diákok aránya Magyarországon belül a Közép-Dunántúlon, 38 százalék.


Városok versenye

Egy 2006-os felmérés adatai alapján a válaszadók háromnegyede értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy könnyű munkát találni Prágában. Hasonlóan jó eredményeket ért el Koppenhága (74%) és Dublin (70%) is.

A lakók szerint a legnehezebb munkát találni Frankfurt Oderben, Palermóban és Nápolyban, ahol mindössze 3 százalék értett egyet azzal, hogy könnyű munkát találni az adott városban. A legkönnyebb ingatlant találni Lipcsében, Aalborgban és Bragában. Nehéz helyzetben vannak azonban a lakást keresők Párizsban, Luxemburgban és Dublinban.

A budapestiek mindössze 24 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy könnyű munkát találni a fővárosban, az ingatlanok viszonylatában ez az arány 26 százalék.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?