8 °C Budapest

Nehéz munkát és lakást találni Budapesten

Pénzcentrum
2007. október 8. 16:00

Az Eurostat legfrissebb, a 268 régiókra vonatkozó adatokat és tényeket tartalmazó kiadványa az egyes régiók népességére, GDP-jére, háztartásaira, munkaerőpiacára, termelékenységére, városaira, tudományára, kutatás-fejlesztésére, üzleti életére, közlekedésére, turizmusára, oktatására és mezőgazdaságára vonatkozóan tartalmaz adatokat. Összeállításunk ennek néhány érdekesebb elemére világít rá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kiket vizsgáltak?

A kiadvány a 27 tagállam összesen 268 NUTS 2 besorolású régiójára vonatkozóan tartalmaz adatokat. Magyarország 7 régióval képviselteti magát, Dánia, Észtország, Ciprus, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta és Szlovénia a besorolás szerint egy-egy régiót képvisel. A legfrissebb kötet kiegészült az EFTA tagállamokkal is, így már találhatóak benne adatok Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra vonatkozóan is.

Női foglalkoztatottság

Összesen 15 régióban volt a hölgyek foglalkoztatottsági rátája 70 százalékos, vagy annál magasabb. Ebből a legtöbb régió az Egyesült Királyságban található, de képviselteti magát Svédország, Finnország, Hollandia és Dánia is. Nálunk a legmagasabb női foglalkoztatottsági rátát Közép-Magyarországon mérték, 58 százalékot.


15 régió hölgyei szenvedtek 40 százalék alatti foglalkoztatottsági rátától 2006 során, ebből hét régió Olaszországban, három Franciaországban, kettő Görögországban, Spanyolországban, valamint Máltán található. Magyarországon a legalacsonyabb női foglalkoztatottsági rátával, 44 százalékkal az észak-alföldi régió rendelkezik.


Diákváros vagy sem?

Az Eurostat kiadványa a diáklakosság arányának meghatározása során a diákok számát hasonlította az adott régió 20-24 éves korú lakosságához. Az arányszám egyes régiók esetében magasabb lehet 100 százaléknál, hiszen a diákok nem csupán ebből a korcsoportból kerülnek ki, illetve egyes diákok ugyanott tanulnak, ahol lakhelyük is található. 2004 során nyolc régióban volt ez az arány magasabb 100 százaléknál. Itthon a legmagasabb, 94 százalékos aránnyal Közép-Magyarország büszkélkedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Kevesebb, mint 40 régió esetében volt a ráta 30 százalék alatti. A legalacsonyabb a diákok aránya Magyarországon belül a Közép-Dunántúlon, 38 százalék.


Városok versenye

Egy 2006-os felmérés adatai alapján a válaszadók háromnegyede értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy könnyű munkát találni Prágában. Hasonlóan jó eredményeket ért el Koppenhága (74%) és Dublin (70%) is.

A lakók szerint a legnehezebb munkát találni Frankfurt Oderben, Palermóban és Nápolyban, ahol mindössze 3 százalék értett egyet azzal, hogy könnyű munkát találni az adott városban. A legkönnyebb ingatlant találni Lipcsében, Aalborgban és Bragában. Nehéz helyzetben vannak azonban a lakást keresők Párizsban, Luxemburgban és Dublinban.

A budapestiek mindössze 24 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy könnyű munkát találni a fővárosban, az ingatlanok viszonylatában ez az arány 26 százalék.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?