5 °C Budapest

Több mint 20 ezer álláskereső kap segítséget munkaerő-piaci programok révén

Pénzcentrum
2007. október 8. 14:13

A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) október 4-ei döntése nyomán "Munkát Mielőbb" címmel újabb munkaerőpiaci program indul november 1-től - közölte Székely Judit szakállamtitkár azon a a sajtótájékoztatón, amelyet Pirisi Károllyal, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatójával közösen tartottak a témában - olvasható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján.

A november 1-jén induló program egyike annak a 62-nek, amelyeket hazai forrásból (a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprészéből) finanszíroznak. Ezek a programok térségi foglalkoztatási célok megvalósítását, munkaerő-piaci folyamatok befolyásolását, illetve hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítését szolgálják.

2007-ben a régiós munkaügyi központok saját forrásaikból 35, központi forráskiegészítéssel pedig 8 komplex program lebonyolítását végzik. A Munkaerőpiaci Alap központi keretéből pedig 19 program zajlik, illetve indult ez évben a MAT döntése nyomán.

A fenti programok összköltsége több mint 8 milliárd Ft, a programokban résztvevők létszáma pedig több mint 20 ezer fő. A programok elsősorban az idősebb munkavállalók, romák, pályakezdők, tartósan munka nélkül lévők, nők, hajléktalanok stb. összetett elhelyezkedési gondjaira kívánnak személyre szabott támogatások, ill. szolgáltatások révén megoldást adni.

A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) október 4-ei döntése nyomán "Munkát Mielőbb" címmel 360 dél-dunántúli álláskereső számára kezdődhet komplex munkaerő-piaci program. A program célja, hogy a régióban csoportos létszámleépítésben érintettek a legrövidebb időn belül újra munkába állhassanak.

A régiós munkaügyi központ többféle, egymásra épülő támogatást és szolgáltatást nyújt majd az érintetteknek (pl. önfoglalkoztatóvá válás, mobilitás, képzés támogatása, munkajogi, rehabilitációs tanácsadás, stb.).
A résztvevők megismerkedhetnek az álláskeresési módszerekkel is. A résztvevők köre azokból tevődik össze, akik idén vagy jövőre legalább 40 főt érintő csoportos létszámleépítés során veszítik el munkahelyüket. Ha egy teljes üzem szűnik meg, akkor a legalább 20 fős leépítés érintettjei is bevonhatók a programba. A szükséges 400 milliós forrásból 290 millió Ft-ot a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprész Központi része, míg 110 millió Ft-ot a régiós munkaügyi központ biztosít.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?