15 °C Budapest

APEH szankciók: a bírság nem minden!

Pénzcentrum
2007. október 10. 05:40

Mit tehet a hatóság? Magyarországon a feketegazdaság nagy problémát okoz az adóhatóságnak. Számos eszközt bevetettek már, de sokszor a pénzbírság nem elég, ugyanis az illegális ügyletek sokszor nagyobb haszonnal járnak mint a bírság, így az adott vállalkozás azt gyakorlatilag nevetve kifizeti. De mit is tehet az APEH az illegális ügyletek visszaszorítása érdekében?

Mulasztási bírság

Először is a mulasztási bírság az, amit mindenki ismer, és sok vállalkozás kifizeti, ha lebukik valamilyen svindlivel az APEH előtt, majd folytatja tovább az üzelmeket, mert megéri.

A bírság lényege, hogy valamilyen szabályszegést, vagy mulasztást szankcionáljon, az adott helyzetre jellemző körülmények figyelembe vételével. Így tehát ez szubjektív, és nem objektív bírság, mivel az adóhatóság mérlegelhet enyhítő vagy súlyosbító körülmények mellett.

A bírság összege magánszemélyek esetén maximum 100 ezer forint, vállalkozások esetén maximum 200 ezer forint lehet. De ha több tényállás, ami lehetővé teszi a mulasztási bírság kiszabását, együtt is előfordul, akkor nincs akadálya a tényállások utáni külön-külön történő bírság kiszabásának.

Mulasztási bírságot szab ki a hatóság, ha többek között adószám nélkül folytat a vállalkozás adóköteles tevékenységet, nem ad számlát, nem őrzi meg 5 évig az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat, vagy feketén foglalkoztat alkalmazottakat.

2007 első 8 hónapjában azok akik az ellenőrzés során nem adtak nyugtát az ellenőröknek, átlagosan 78 ezer forintos bírságot fizethettek. Akik második alkalommal követték el ezt a szabálytalanságot, már 153 ezer forintot fizethettek. A szabálytalan foglalkoztatás miatti bírság átlagosan mindössze 103 ezer forint volt, ami messze nem a legmagasabb kiszabható összeg. Az ismeretlen eredetű áruk forgalmazásáért pedig átlagosan csak 40 ezer forintot kellett fizetni az első 8 hónapban.

Viszont, mint már említettük, nem mindig elég a bírság kiszabása. Az APEH így más szankciókat is alkalmazhat az illegális tevékenységet folytató vállalkozások ellen, amelyek a bírságnál sokkal rosszabbul érinthetik a céget, de sokan erről nem is tudnak, vagy nem gondolnak bele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Árukészlet lefoglalása

Ha egy cég adóköteles tevékenységet végez adószám nélkül, vagyis illegálisan működik, és az APEH mulasztási bírságot szab ki, akkor a bírság értékéig a hatóság lefoglalhatja a cég árukészletét, mint biztosítékot a bírság befizetésére. Erről jegyzőkönyv készül, és a lefoglalt dolgokat az APEH zár alá veszi, vagy ami még költségesebb, a vállalkozás pénzén elszállíttatja.

Ez a lehetőség kizárólag akkor áll az adóhatóság rendelkezésére, ha a cég engedély nélküli tevékenységet végez. De azért kivételek is vannak, például romlandó árut és élő állatot nem lehet lefoglalni. De ha már lefoglalt az APEH, és a bírságot nem fizeti ki a cég 15 napon belül, akkor bizony eladják az ingóságokat, hogy fedezzék annak összegét. A hatékonyság ellenére ez az eset csak ritkán fordul elő, 2006-ban mindössze egy esetben kerül sor az árukészlet lefoglalására.

A lefoglalt ingóságokat az APEH árverésen értékesíti, aminek a menetét már egy korábbi cikkünkben részleteztük (Árverez az APEH: milliárdos bevételek...).

Az APEH becsukja a boltot...

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?