11 °C Budapest

Tippek, trükkök: adózók és ellenőrök...

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 05:55

Az APEH egyre keményebb eszközökhöz folyamodik, hogy fel tudja deríteni a vállalkozások hiányosságait, és a szándékos hibákat, ami ha az eddig idén megállapított 197 milliárd forint adókülönbözetet tekintjük, sikeres is. Az adózók, viszont egyre több új módszert találnak ki az adófizetési kötelezettség elkerülése érdekében. Nézzünk meg néhányat...

Az adóhatóság minden évben ellenőrzi az adófizetőket, hogy vajon a bevallott és a befizetett adó fedi-e a valóságot, illetve a folytatott tevékenység mindenben megfelel-e a törvényeknek. Az ellenőrzések gyakoriságát és várható helyét minden év elején nyilvánosságra hozzák, hogy melyik területeken kell fokozottabb ellenőrzésre számítani.

A kiemelt ellenőrzések esetén nagy számban vonulnak ki az adóellenőrök, és hétköznapi vásárlónak kiadva magukat ellenőrzik, hogy ad-e nyugtát vagy számlát az éppen aktuális vállalkozó. Ilyen ellenőrzés volt idén júliusban a Balatonnál, amikor számos vízparti vendéglátóhelyet ellenőriztek, vagy az augusztusi Sziget Fesztiválra kitelepült árusok vizsgálata.

Az ilyen koncentráltabb vizsgálatok az adóhatóság elmondása alapján valósabb képet adnak a szabálytalanságokról, ugyanis más régiókból is érkeznek revizorok, akiket még a vizsgálat színhelyén nem ismernek.

Ezek mellett folyamatos a régiókon belüli ellenőrzés, évente 30-32 ezerre kerül sor. A kijelölés alapja a végzett tevékenységi kör, a szakma, de az ellenőrzés célja lehet a veszteséget valló vállalkozások, vagy a már mulasztott társaságok stb. vizsgálata is. A leggyakoribb ellenőrzésekre az idegenforgalmilag frekventáltabb helyeken lehet számítani, mert szezonban nagy tömegek fordulhatnak meg egy-egy büfében vagy étteremben, így annak a lehetősége is magasabb, hogy adózatlan bevételre tesznek szert a működtetők.

Az összes ellenőrzést tekintve 2007 első 7 hónapjában 118,7 ezer vizsgálatot folytatott le az APEH, ami 10 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti adatokhoz mérve, de a megállapított összes adókülönbözet 24 százalékkal több 2006 hasonló időszakához képest, összesen 197 milliárd forint.

Ebből 18 646 esetben vizsgálta az APEH a számla illetve nyugtaadást, 2 690 esetben egyáltalán nem adtak számlát az ellenőrzöttek, 2 704-szer egyéb számlához kötődő hiányosság került megállapításra. 2006-ban az összesen 30 162 ilyen esetből 5178-szor nem adtak számlát, 3 351-szer pedig egyéb hiányosságok voltak, például a hibás kitöltés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A büntetés a számlaadás elmulasztásáért magánszemélyeknél 100 ezer forint, vállalkozás esetén 200 ezer forint, nem is beszélve arról, ha többször kapják el a vállalkozót, akkor második esetben a bírság mellett 12 munkanapra beszüntetik a tevékenységét. Harmadik esetben ez már 30 nap, majd 60 nap minden további szabálytalanság esetén.

További hiba lehet például a fiktív számlák könyvelése. Ezek olyan számlák, amelyek formailag ugyan megfelenek a törvényi előírásoknak, de nem valósa dataokat tartalmaznak a gazdasági eseményre, vagy a felekre vonatkozóan. Jogtalanul elszámolt költségekre is érdemes odafigyelni, mivel ez is komoly bünetetést vonhat maga után. Szakértők elmondása alapján előfordult, hogy egy vállalkozás a telephelye őrzésére tartott kutyát nem szerepeltette a könyvelésben, de a neki vásárolt kutyaeledelt elszámolta költségként, és visszaigényelte az ÁFÁ-t, amire nem volt jogosult.

A cégeknél az átfogó ellenőrzés mellett előfordulhat célellenőrzés is, amikor csak egy bizonyos területet vizsgálnak a revizorok. Ilyen lehet egy munkaügyi ellenőrzés, mikor a vezetőségtől elkérik a munkaszerződéseket, a bérlapokat, és ellenőrzik a bérkifizetéseket, hogy az megfelel-e a bevallottnak. További célellenőrzések tárgya lehet az ÁFA is, ugyanis bizonyos összegű visszaigénylés esetén az adóhatóság automatikusan kimegy ellenőrizni, hogy jogos-e az igénylés.

Az APEH javaslata szerint ahhoz, hogy valaki el tudja kerülni a nem szándékos hibákból adódó büntetéseket, folyamatosan nyomon kell követni a törvényváltozásokat, és előírásokat, értelmezési probléma esetén pedig az adózók rendelkezésére állnak. Csak nehogy a segítség mellé egy ellenőrzést is kapjunk...

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?