23 °C Budapest

Tippek, trükkök: adózók és ellenőrök...

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 05:55

Az APEH egyre keményebb eszközökhöz folyamodik, hogy fel tudja deríteni a vállalkozások hiányosságait, és a szándékos hibákat, ami ha az eddig idén megállapított 197 milliárd forint adókülönbözetet tekintjük, sikeres is. Az adózók, viszont egyre több új módszert találnak ki az adófizetési kötelezettség elkerülése érdekében. Nézzünk meg néhányat...

Az adóhatóság minden évben ellenőrzi az adófizetőket, hogy vajon a bevallott és a befizetett adó fedi-e a valóságot, illetve a folytatott tevékenység mindenben megfelel-e a törvényeknek. Az ellenőrzések gyakoriságát és várható helyét minden év elején nyilvánosságra hozzák, hogy melyik területeken kell fokozottabb ellenőrzésre számítani.

A kiemelt ellenőrzések esetén nagy számban vonulnak ki az adóellenőrök, és hétköznapi vásárlónak kiadva magukat ellenőrzik, hogy ad-e nyugtát vagy számlát az éppen aktuális vállalkozó. Ilyen ellenőrzés volt idén júliusban a Balatonnál, amikor számos vízparti vendéglátóhelyet ellenőriztek, vagy az augusztusi Sziget Fesztiválra kitelepült árusok vizsgálata.

Az ilyen koncentráltabb vizsgálatok az adóhatóság elmondása alapján valósabb képet adnak a szabálytalanságokról, ugyanis más régiókból is érkeznek revizorok, akiket még a vizsgálat színhelyén nem ismernek.

Ezek mellett folyamatos a régiókon belüli ellenőrzés, évente 30-32 ezerre kerül sor. A kijelölés alapja a végzett tevékenységi kör, a szakma, de az ellenőrzés célja lehet a veszteséget valló vállalkozások, vagy a már mulasztott társaságok stb. vizsgálata is. A leggyakoribb ellenőrzésekre az idegenforgalmilag frekventáltabb helyeken lehet számítani, mert szezonban nagy tömegek fordulhatnak meg egy-egy büfében vagy étteremben, így annak a lehetősége is magasabb, hogy adózatlan bevételre tesznek szert a működtetők.

Az összes ellenőrzést tekintve 2007 első 7 hónapjában 118,7 ezer vizsgálatot folytatott le az APEH, ami 10 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti adatokhoz mérve, de a megállapított összes adókülönbözet 24 százalékkal több 2006 hasonló időszakához képest, összesen 197 milliárd forint.

Ebből 18 646 esetben vizsgálta az APEH a számla illetve nyugtaadást, 2 690 esetben egyáltalán nem adtak számlát az ellenőrzöttek, 2 704-szer egyéb számlához kötődő hiányosság került megállapításra. 2006-ban az összesen 30 162 ilyen esetből 5178-szor nem adtak számlát, 3 351-szer pedig egyéb hiányosságok voltak, például a hibás kitöltés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A büntetés a számlaadás elmulasztásáért magánszemélyeknél 100 ezer forint, vállalkozás esetén 200 ezer forint, nem is beszélve arról, ha többször kapják el a vállalkozót, akkor második esetben a bírság mellett 12 munkanapra beszüntetik a tevékenységét. Harmadik esetben ez már 30 nap, majd 60 nap minden további szabálytalanság esetén.

További hiba lehet például a fiktív számlák könyvelése. Ezek olyan számlák, amelyek formailag ugyan megfelenek a törvényi előírásoknak, de nem valósa dataokat tartalmaznak a gazdasági eseményre, vagy a felekre vonatkozóan. Jogtalanul elszámolt költségekre is érdemes odafigyelni, mivel ez is komoly bünetetést vonhat maga után. Szakértők elmondása alapján előfordult, hogy egy vállalkozás a telephelye őrzésére tartott kutyát nem szerepeltette a könyvelésben, de a neki vásárolt kutyaeledelt elszámolta költségként, és visszaigényelte az ÁFÁ-t, amire nem volt jogosult.

A cégeknél az átfogó ellenőrzés mellett előfordulhat célellenőrzés is, amikor csak egy bizonyos területet vizsgálnak a revizorok. Ilyen lehet egy munkaügyi ellenőrzés, mikor a vezetőségtől elkérik a munkaszerződéseket, a bérlapokat, és ellenőrzik a bérkifizetéseket, hogy az megfelel-e a bevallottnak. További célellenőrzések tárgya lehet az ÁFA is, ugyanis bizonyos összegű visszaigénylés esetén az adóhatóság automatikusan kimegy ellenőrizni, hogy jogos-e az igénylés.

Az APEH javaslata szerint ahhoz, hogy valaki el tudja kerülni a nem szándékos hibákból adódó büntetéseket, folyamatosan nyomon kell követni a törvényváltozásokat, és előírásokat, értelmezési probléma esetén pedig az adózók rendelkezésére állnak. Csak nehogy a segítség mellé egy ellenőrzést is kapjunk...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem