19 °C Budapest

Meglepetésszerűen érkezhetnek a végrehajtók

Pénzcentrum
2007. október 4. 12:00

Végrehajtás menete Sokan gondolják azt, hogy az adótartozásért csak az APEH jöhet. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a helyi adók megfizetéséért az önkormányzat a felelős, így ő is jön behajtani, ha nem fizetjük ki a kiszabott terheket...

A végrehajtáshoz minden esetben végrehajtó okirat szükséges, ami lehet jogerős hatósági határozat, önadózás esetén a bevallás, vagy egyszerűen az adózóval közölt adómegállapítás. Ezekben az esetekben nem feltétlenül tudunk arról, hogy az önkormányzat már úton van a jogos kötelezettségeink beszedésére, mivel az önkormányzatnak nincs értesítési kötelezettsége.

Ki kopog?

Az önkormányzat a tartozás beszedésére önálló bírósági végrehajtót is alkalmazhat, ami lássuk be, nem egyenértékű egy határozat kiküldésével. Ha "ügyesek" vagyunk, akkor azt is el tudjuk érni, hogy egyszerre többen jöjjenek, ami azt jelenti, hogy több önkormányzatnak is tartozunk. Például ha iparűzési adó kötelesek vagyunk két önkormányzatnál is, de nem fizettünk egyik helyen sem.

Ha több önkormányzat is az ingatlan foglalás mellett dönt, akkor a hatóságok egymás között egyeznek meg a végrehajtás lefolytatásáról, de a procedúra illetve az értékesítés annak a végrehajtónak a joga és kötelessége, aki elsőként ért oda a helyszínre, vagyis ő foglalta le az ingatlant először.

Mindenki bebiztosítja magát

Ha a hatóság úgy gondolja, hogy a tartozás későbbi kifizetése veszélyben forog, vagyis nem fogja megkapni a követelt összeget az adós anyagi helyzete miatt, biztosítási intézkedésként elrendelheti a pénzkövetelés biztosítását, vagy meghatározott dolog zárlatát (vagyis lefoglalását). Bár ennek az elrendeléséhez nem szükséges bizonyosság, elég ha csak valószínűsíthető a dolog.

Biztosítási intézkedés viszont csak akkor rendelhető el, ha az adóhatósági határozat még nem végrehajtható, vagy végrehajtható, de a meghatározott teljesítési határidő, ameddig az adós megfizetheti tartozását még nem telt le. Ilyenkor ugyanis a végrehajtással még várnia kell a hatóságnak, a pénze befolyását viszont nem érzi biztonságban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Indul a végrehajtás

Az önkormányzat döntése, hogy erről értesíti-e az adóst, vagy nem. A végrehajtási eljárás e nélkül is megindítható. De akkor sincs semmi probléma, ha mégis értesíteni szeretne, de az eredménytelen, anélkül is elindíthatja az eljárást. Igazából a hatóságnak még előnye is származhat abból, ha nem értesíti a másik felet, ugyanis így elkerülhető a végrehajtás megakadályozása.

Míg korábban, ha ingatlant akart foglalni az adóhatóság, azt külön határozattal kellett elrendelnie, majd ezzel a földhivatalnál kérni az ingatlanra a végrehajtási jog bejegyzését. 2005. november 1 óta viszont külön határozathozatalra már nincs szükség, ami lerövidíti az eljárás idejét.

A tartozás behajtásáról az önkormányzat haladéktalanul intézkedik. Ez azt jelenti, ha az adós délelőtt megkapta a határozatot, és erről meg is bizonyosodik a hatóság, akkor délután már inkasszó is kibocsátható.

2003 óta ráadásul már a végrehajtási cselekmények sorrendisége sem kötelező, vagyis a hatóság dönti el, hogy melyiket alkalmazza először, az inkasszót (letiltás), az ingó vagy az ingatlanfoglalást, vagy mindezt egyidejűleg. De egy kikötés azért van, a minimum összeg a tartozás behajtására 500 ezer forint.

Mindent visznek...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.05.28 14:19
A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb döntés a válásra gondolni. A válás komoly érzelmi és anyagi...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrdoktor  |  2023.05.22 06:45
Egyre több munkahely biztosít ingyen gyümölcsöt a munkavállalóknak, ami egyszerre közérzet- és egész...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
ajovomunkahelye  |  2023.05.18 12:54
Úgy tűnhet, hogy manapság a munkahelyi sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról beszél minden...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06