Meglepetésszerűen érkezhetnek a végrehajtók

Pénzcentrum
2007. október 4. 12:00

Végrehajtás menete Sokan gondolják azt, hogy az adótartozásért csak az APEH jöhet. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a helyi adók megfizetéséért az önkormányzat a felelős, így ő is jön behajtani, ha nem fizetjük ki a kiszabott terheket...

A végrehajtáshoz minden esetben végrehajtó okirat szükséges, ami lehet jogerős hatósági határozat, önadózás esetén a bevallás, vagy egyszerűen az adózóval közölt adómegállapítás. Ezekben az esetekben nem feltétlenül tudunk arról, hogy az önkormányzat már úton van a jogos kötelezettségeink beszedésére, mivel az önkormányzatnak nincs értesítési kötelezettsége.

Ki kopog?

Az önkormányzat a tartozás beszedésére önálló bírósági végrehajtót is alkalmazhat, ami lássuk be, nem egyenértékű egy határozat kiküldésével. Ha "ügyesek" vagyunk, akkor azt is el tudjuk érni, hogy egyszerre többen jöjjenek, ami azt jelenti, hogy több önkormányzatnak is tartozunk. Például ha iparűzési adó kötelesek vagyunk két önkormányzatnál is, de nem fizettünk egyik helyen sem.

Ha több önkormányzat is az ingatlan foglalás mellett dönt, akkor a hatóságok egymás között egyeznek meg a végrehajtás lefolytatásáról, de a procedúra illetve az értékesítés annak a végrehajtónak a joga és kötelessége, aki elsőként ért oda a helyszínre, vagyis ő foglalta le az ingatlant először.

Mindenki bebiztosítja magát

Ha a hatóság úgy gondolja, hogy a tartozás későbbi kifizetése veszélyben forog, vagyis nem fogja megkapni a követelt összeget az adós anyagi helyzete miatt, biztosítási intézkedésként elrendelheti a pénzkövetelés biztosítását, vagy meghatározott dolog zárlatát (vagyis lefoglalását). Bár ennek az elrendeléséhez nem szükséges bizonyosság, elég ha csak valószínűsíthető a dolog.

Biztosítási intézkedés viszont csak akkor rendelhető el, ha az adóhatósági határozat még nem végrehajtható, vagy végrehajtható, de a meghatározott teljesítési határidő, ameddig az adós megfizetheti tartozását még nem telt le. Ilyenkor ugyanis a végrehajtással még várnia kell a hatóságnak, a pénze befolyását viszont nem érzi biztonságban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Indul a végrehajtás

Az önkormányzat döntése, hogy erről értesíti-e az adóst, vagy nem. A végrehajtási eljárás e nélkül is megindítható. De akkor sincs semmi probléma, ha mégis értesíteni szeretne, de az eredménytelen, anélkül is elindíthatja az eljárást. Igazából a hatóságnak még előnye is származhat abból, ha nem értesíti a másik felet, ugyanis így elkerülhető a végrehajtás megakadályozása.

Míg korábban, ha ingatlant akart foglalni az adóhatóság, azt külön határozattal kellett elrendelnie, majd ezzel a földhivatalnál kérni az ingatlanra a végrehajtási jog bejegyzését. 2005. november 1 óta viszont külön határozathozatalra már nincs szükség, ami lerövidíti az eljárás idejét.

A tartozás behajtásáról az önkormányzat haladéktalanul intézkedik. Ez azt jelenti, ha az adós délelőtt megkapta a határozatot, és erről meg is bizonyosodik a hatóság, akkor délután már inkasszó is kibocsátható.

2003 óta ráadásul már a végrehajtási cselekmények sorrendisége sem kötelező, vagyis a hatóság dönti el, hogy melyiket alkalmazza először, az inkasszót (letiltás), az ingó vagy az ingatlanfoglalást, vagy mindezt egyidejűleg. De egy kikötés azért van, a minimum összeg a tartozás behajtására 500 ezer forint.

Mindent visznek...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?