11 °C Budapest

Meglepetésszerűen érkezhetnek a végrehajtók

Pénzcentrum
2007. október 4. 12:00

Végrehajtás menete Sokan gondolják azt, hogy az adótartozásért csak az APEH jöhet. Ezzel szemben a helyzet az, hogy a helyi adók megfizetéséért az önkormányzat a felelős, így ő is jön behajtani, ha nem fizetjük ki a kiszabott terheket...

A végrehajtáshoz minden esetben végrehajtó okirat szükséges, ami lehet jogerős hatósági határozat, önadózás esetén a bevallás, vagy egyszerűen az adózóval közölt adómegállapítás. Ezekben az esetekben nem feltétlenül tudunk arról, hogy az önkormányzat már úton van a jogos kötelezettségeink beszedésére, mivel az önkormányzatnak nincs értesítési kötelezettsége.

Ki kopog?

Az önkormányzat a tartozás beszedésére önálló bírósági végrehajtót is alkalmazhat, ami lássuk be, nem egyenértékű egy határozat kiküldésével. Ha "ügyesek" vagyunk, akkor azt is el tudjuk érni, hogy egyszerre többen jöjjenek, ami azt jelenti, hogy több önkormányzatnak is tartozunk. Például ha iparűzési adó kötelesek vagyunk két önkormányzatnál is, de nem fizettünk egyik helyen sem.

Ha több önkormányzat is az ingatlan foglalás mellett dönt, akkor a hatóságok egymás között egyeznek meg a végrehajtás lefolytatásáról, de a procedúra illetve az értékesítés annak a végrehajtónak a joga és kötelessége, aki elsőként ért oda a helyszínre, vagyis ő foglalta le az ingatlant először.

Mindenki bebiztosítja magát

Ha a hatóság úgy gondolja, hogy a tartozás későbbi kifizetése veszélyben forog, vagyis nem fogja megkapni a követelt összeget az adós anyagi helyzete miatt, biztosítási intézkedésként elrendelheti a pénzkövetelés biztosítását, vagy meghatározott dolog zárlatát (vagyis lefoglalását). Bár ennek az elrendeléséhez nem szükséges bizonyosság, elég ha csak valószínűsíthető a dolog.

Biztosítási intézkedés viszont csak akkor rendelhető el, ha az adóhatósági határozat még nem végrehajtható, vagy végrehajtható, de a meghatározott teljesítési határidő, ameddig az adós megfizetheti tartozását még nem telt le. Ilyenkor ugyanis a végrehajtással még várnia kell a hatóságnak, a pénze befolyását viszont nem érzi biztonságban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Indul a végrehajtás

Az önkormányzat döntése, hogy erről értesíti-e az adóst, vagy nem. A végrehajtási eljárás e nélkül is megindítható. De akkor sincs semmi probléma, ha mégis értesíteni szeretne, de az eredménytelen, anélkül is elindíthatja az eljárást. Igazából a hatóságnak még előnye is származhat abból, ha nem értesíti a másik felet, ugyanis így elkerülhető a végrehajtás megakadályozása.

Míg korábban, ha ingatlant akart foglalni az adóhatóság, azt külön határozattal kellett elrendelnie, majd ezzel a földhivatalnál kérni az ingatlanra a végrehajtási jog bejegyzését. 2005. november 1 óta viszont külön határozathozatalra már nincs szükség, ami lerövidíti az eljárás idejét.

A tartozás behajtásáról az önkormányzat haladéktalanul intézkedik. Ez azt jelenti, ha az adós délelőtt megkapta a határozatot, és erről meg is bizonyosodik a hatóság, akkor délután már inkasszó is kibocsátható.

2003 óta ráadásul már a végrehajtási cselekmények sorrendisége sem kötelező, vagyis a hatóság dönti el, hogy melyiket alkalmazza először, az inkasszót (letiltás), az ingó vagy az ingatlanfoglalást, vagy mindezt egyidejűleg. De egy kikötés azért van, a minimum összeg a tartozás behajtására 500 ezer forint.

Mindent visznek...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem