Mennyit termel egy APEH revizor? - Hamar behozza az árát

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 08:59

A pénzügyminiszter minapi bejelentésének értelmében a fekete- és szürkegazdaság elleni harc jegyében jövőre csaknem másfélszeresére duzzad az adóellenőrök száma. Az invázió tehát elkezdődött, azonban egy kérdés még mindig nyitva áll: a sok szakember megtermeli az árát, vagy az adófizetők fizethetik a nem fizetők felderítését?

Az APEH-dolgozók létszáma 1717 fővel gyarapodik, az új kollégák zöme revizor lesz. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy megéri-e felvenni ennyi adóellenőrt, mennyit és mikor hoz az állam konyhájára egy revizor. Ha pedig a válasz az, hogy "jó üzlet" bővíteni az ellenőrzési kapacitást, adódik a második kérdés, nevezetesen, hogy erre miért csak most kerül sor, hiszen indokolt lett volna jóval korábban is növelni az ellenőri kört. Az adó- és járulékcsalás ugyanis a megelőző években sem volt kisebb mértékű a mainál - írja az Index.hu.

Egy új revizor nemhogy az első évben, de már néhány hónap alatt behozza az árát - állítja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, aki közel egy évtizeden át töltötte be az APEH elnökhelyettesi posztját. A magyar főiskolákon, egyetemeken nincs adóellenőri oktatás, ezért nyomban hozzá kell fogni az újonnan felvett köztisztviselő képzéséhez. Hozzávetőleg egy hónapnyi oktatást követően először nyugtaellenőrnek osztják be az illetőt, aki így már a második hónapban - a számla- és nyugtaadási szabályok megsértésének feltárásával, bírság kiszabásával - megtermeli havi bérköltségét, tájékoztatta az Indexet Vámosi-Nagy.

A második lépcsőben magánszemélyek adó- és járulékkötelezettségei teljesítésének vizsgálatával bízzák meg, aztán kis cégek ellenőrzését, majd a piramis tetején nagyobb vállalatok ellenőrzését végezheti. A feltárt adóhiány és a megállapított bírság összege így egyre nagyobb lesz, hiszen egy nagyobb cégnél egy kisebb hiba is több 10 vagy 100 milliós adóhiányt eredményezhet.

Egy évben egy adóellenőr átlagosan 5-7 millió forintjába kerül az APEH-nek, ami magában foglalja a béren és annak járulékain kívül a munkavégzés kisebb hányadot kitevő költségeit is. Egy szuperrevizor az adószakértő szerint általában a rá eső összköltség százszorosát is megtermeli, de a többi ellenőr is bőven behozza árát. Ez a hivatal szintjén annyit jelent: tavaly a 300 milliárd forintot is meghaladta az utólagos ellenőrzéseken megállapított adóhiány, miközben az állami adóhatóságnál dolgozó kevesebb mint 13 ezer fő bére és járulékai (amiből a múlt évben még a háromezret sem érte el a revizorok létszáma) 50 milliárd forintnál is kevesebbet emésztett fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gazdaságossági értelemben nem vitás, hogy ilyen kiinduló helyzetben megéri bővíteni a revizori állományt - mondta Vámosi-Nagy. Messze vagyunk még attól a ponttól, amikor már többe kerülne felvenni egy újabb adóellenőrt annál, mint amennyi hasznot hozhat. Ezt támasztja alá az is, hogy nemzetközi összehasonlításban az adóigazgatás költsége nálunk messze elmarad az átlagtól. Amíg a fejlett államokban a beszedett adó 2 százalékára rúg az adóigazgatás költsége, addig Magyarországon ez az arány 1 százalék körül ingadozik.

Persze a végtelenségig sem lehet fokozni a revizorok felvételét, hiszen a létszámbővítéssel egy pont után nem tud lépést tartani az infrastruktúra fejlesztése - fűzte hozzá Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. Szerinte a revizori állomány feltöltése szervezetirányítási kérdés is, hiszen önmagában létszámbővítéssel a hatékonyság nem növelhető. Szervezetfejlesztés, új módszerek kidolgozása nélkül a feketegazdaságban működőket nem érik el, hanem megint csak a látható - valamennyit, de nem az előírtnak megfelelő mértékben - adót fizetők életét nehezítik meg. A szakember az új informatikai módszerek bevezetése mellett az adójogszabályok egyszerűsítését is fontosnak tartaná, mivel utóbbi a revizorok dolgát is megkönnyítené.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?