8 °C Budapest

Mennyit termel egy APEH revizor? - Hamar behozza az árát

Pénzcentrum
2007. augusztus 10. 08:59

A pénzügyminiszter minapi bejelentésének értelmében a fekete- és szürkegazdaság elleni harc jegyében jövőre csaknem másfélszeresére duzzad az adóellenőrök száma. Az invázió tehát elkezdődött, azonban egy kérdés még mindig nyitva áll: a sok szakember megtermeli az árát, vagy az adófizetők fizethetik a nem fizetők felderítését?

Az APEH-dolgozók létszáma 1717 fővel gyarapodik, az új kollégák zöme revizor lesz. Joggal vetődik fel a kérdés, hogy megéri-e felvenni ennyi adóellenőrt, mennyit és mikor hoz az állam konyhájára egy revizor. Ha pedig a válasz az, hogy "jó üzlet" bővíteni az ellenőrzési kapacitást, adódik a második kérdés, nevezetesen, hogy erre miért csak most kerül sor, hiszen indokolt lett volna jóval korábban is növelni az ellenőri kört. Az adó- és járulékcsalás ugyanis a megelőző években sem volt kisebb mértékű a mainál - írja az Index.hu.

Egy új revizor nemhogy az első évben, de már néhány hónap alatt behozza az árát - állítja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, aki közel egy évtizeden át töltötte be az APEH elnökhelyettesi posztját. A magyar főiskolákon, egyetemeken nincs adóellenőri oktatás, ezért nyomban hozzá kell fogni az újonnan felvett köztisztviselő képzéséhez. Hozzávetőleg egy hónapnyi oktatást követően először nyugtaellenőrnek osztják be az illetőt, aki így már a második hónapban - a számla- és nyugtaadási szabályok megsértésének feltárásával, bírság kiszabásával - megtermeli havi bérköltségét, tájékoztatta az Indexet Vámosi-Nagy.

A második lépcsőben magánszemélyek adó- és járulékkötelezettségei teljesítésének vizsgálatával bízzák meg, aztán kis cégek ellenőrzését, majd a piramis tetején nagyobb vállalatok ellenőrzését végezheti. A feltárt adóhiány és a megállapított bírság összege így egyre nagyobb lesz, hiszen egy nagyobb cégnél egy kisebb hiba is több 10 vagy 100 milliós adóhiányt eredményezhet.

Egy évben egy adóellenőr átlagosan 5-7 millió forintjába kerül az APEH-nek, ami magában foglalja a béren és annak járulékain kívül a munkavégzés kisebb hányadot kitevő költségeit is. Egy szuperrevizor az adószakértő szerint általában a rá eső összköltség százszorosát is megtermeli, de a többi ellenőr is bőven behozza árát. Ez a hivatal szintjén annyit jelent: tavaly a 300 milliárd forintot is meghaladta az utólagos ellenőrzéseken megállapított adóhiány, miközben az állami adóhatóságnál dolgozó kevesebb mint 13 ezer fő bére és járulékai (amiből a múlt évben még a háromezret sem érte el a revizorok létszáma) 50 milliárd forintnál is kevesebbet emésztett fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gazdaságossági értelemben nem vitás, hogy ilyen kiinduló helyzetben megéri bővíteni a revizori állományt - mondta Vámosi-Nagy. Messze vagyunk még attól a ponttól, amikor már többe kerülne felvenni egy újabb adóellenőrt annál, mint amennyi hasznot hozhat. Ezt támasztja alá az is, hogy nemzetközi összehasonlításban az adóigazgatás költsége nálunk messze elmarad az átlagtól. Amíg a fejlett államokban a beszedett adó 2 százalékára rúg az adóigazgatás költsége, addig Magyarországon ez az arány 1 százalék körül ingadozik.

Persze a végtelenségig sem lehet fokozni a revizorok felvételét, hiszen a létszámbővítéssel egy pont után nem tud lépést tartani az infrastruktúra fejlesztése - fűzte hozzá Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke. Szerinte a revizori állomány feltöltése szervezetirányítási kérdés is, hiszen önmagában létszámbővítéssel a hatékonyság nem növelhető. Szervezetfejlesztés, új módszerek kidolgozása nélkül a feketegazdaságban működőket nem érik el, hanem megint csak a látható - valamennyit, de nem az előírtnak megfelelő mértékben - adót fizetők életét nehezítik meg. A szakember az új informatikai módszerek bevezetése mellett az adójogszabályok egyszerűsítését is fontosnak tartaná, mivel utóbbi a revizorok dolgát is megkönnyítené.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem