11 °C Budapest

14 milliárdos felajánlás: de kinek is?

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 05:40

Hogyan alapítsunk? Minden évben a személyi jövedelemadó bevallásának határideje előtt számos helyen találkozhatunk különböző alapítványok hirdetéseivel, amiben kérik, hogy az adónk 1 százalékával támogassuk őket. 2006-ban is jelentős összeget kaptak az alapítványok, bár nagy számuk miatt lebontva az egyes összegek annyira nem jelentősek. De azt viszont sokszor nem is tudjuk, hogy hogyan működnek ezek az alapítványok...

Jelentős összegek folytak be az adók egy százalékából az alapítványok számláira az idén is. Magyarországon rengeteg ilyen szervezet működik, számos közülük bizonyos betegségek gyógyítására, iskolák fenntartására, sporttevékenység támogatására, vagy akár a háziállatok megmentésére alakult.

Nagy dilemma elé kerülünk amikor az adónk egy százalékáról kell rendelkeznünk, de sokan nem adományozzák ezt az összeget egyik alapítvány vagy karitatív szervezet számára sem, valószínűleg azért, mert nem gondolják, hogy az jó kezekbe kerül.

A következőkben az alapítványok alapítását, megszűnését, és adózását mutatjuk be, hogy tisztában legyünk azzal, hova is kerül a pénzünk.

Alapítása:

Az alapítvány a székhely szerinti illetékes bíróság általi nyilvántartásba vétellel jön létre, és jogi személyként működik. A kérelem tárgyában a bíróság soron kívül, nem peres eljárás keretében határoz.

Az alapítvány nyilvántartásba vételekor a bíróságnak meg kell győződnie arról, hogy az alapítvány a törvényben meghatározott feltételeknek megfelel-e, és a bejegyzés alapjául szolgáló alapító okirat a törvényben meghatározott kellékeket tartalmazza-e. Ennek keretében többek között azt kell vizsgálni, hogy tartós és közérdekű célra történt-e az alapítvány létrehozása, illetve az alapítvány célját szolgáló vagyon rendelkezésre áll-e, vagy az alapítvány működésének megkezdéséhez elégséges-e.

A bíróságnak a nyilvántartásba vétellel kapcsolatos eljárása során azt kell vizsgálnia, hogy az alapító okirat formailag és tartalmilag megfelel-e a Ptk.-ban meghatározott követelményeknek. Nem vizsgálhatja az alapítvány célszerűségét és ennek gazdasági hasznosságát.

Az alapító okiratban meg kell jelölni az alapítvány nevét, célját, a céljára rendelt vagyont és annak felhasználási módját, valamint a székhelyét.

Nyílt alapítvány:

Az alapító csak a működés megkezdéséhez szükséges vagyont bocsátja az alapítvány rendelkezésére, és lehetővé teszi, hogy az alapítványhoz bárki csatlakozhasson, a cél eléréséhez szükséges vagyont a folytatott tevékenységből, vagy adományokból biztosíthatják.

Zárt alapítvány:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alapító az alapítvány céljának megvalósításához szükséges vagyont bocsátja az alapítvány rendelkezésére úgy, hogy ez az összeg csatlakozással nem növelhető.

Az alapító okiratban az alapító kijelölhet egy úgynevezett kezelő szervet, de ilyen célra külön szervezetet is létrehozhat. Ez a szerv (szervezet) az alapítvány általános ügyvezető és képviselő szerve, vagyis minden az alapítványt érintő ügybenez a testület dönt, mivel az alapító nem láthatja el ezeket a feladatokat. Az alapító kezelőként kurátorokból (gondnokokból) álló kuratóriumot hozhat létre. A kuratórium az alapítvány kezelő szerveként járhat el.

Abban az esetben, ha az alapító semmilyen kezelő szervet nem jelölt meg, vagy a megtette, de az nem vállalja a megbízatást, akkor a bíróságnak kell a kijelölésről gondoskodnia.

A kérelmet, és az alapító okiratot tanácsos először véleményeztetni az illetékes bírósággal, vidéken ez könnyen megoldható, a fővárosban már kevésbé, mivel nem lehet tudni, hogy ki fog dönteni az ügyben.

A bírósági nyilvántartásba vételi folyamat után probléma lehet még az ügyészség is, mivel szinte minden esetben fellebbeznek. Ugyanis leginkább ilyenkor van lehetőségük az alapítvány alapító okiratába, tevékenységébe beleszólni, így tanácsos lehet velük is előre egyeztetni azokat a pontokat, amiket változtatni szeretnének.

Alapításkor az alapító vagyont le kell tenni az alapítvány számlájára, különben a bíróság nem végzi el a nyilvántartásba vételt. A bank igazolja, hogy valóban a számlán van a szükséges összeg, ezt az igazolást kell csatolni a bírósághoz benyújtott kérelemhez.

Az alapítvány adószámot csak abban az esetben köteles kérni, ha adókötelezettsége keletkezik, közvetlenül, vagy közvetetten. Adószám hiányában nem keresi az APEH, nem kell könyvelést vezetni és nem kell adóbevallást tenni. A különböző pályázatoknál viszont szerepeltetni kell az adószámot, így ha nem is kötelező, akkor is érdemes beszerezni. A társadalombiztosításra ugyanez vonatkozik, nem kell társadalombiztosítási számot kérni, ha az alapítványnak nincsen alkalmazottja.

Az alapítvány a tartozásaiért csak a saját vagyonával felel, a tagok, vagy az alapító vagyona ebben az esetben nincs veszélyeztetve. Sőt, az alapítványt meg is lehet szüntetni még akkor is, ha van tartozása.

Mit van ha már megvan és mennyit kaptak 2006-ban?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem