12 °C Budapest

Olcsóbb iskolakezdés: támogat az állam...

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 11:30

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatója alapján a kormány idén is számos támogatást nyújt a családoknak, amivel az iskolakezdés költségeit csökkenti. Az egyik kitüntetett terület a hátrányos helyzetű tanulók és családjaik megkülönböztetett támogatása, és az esélyegyenlőség biztosítása.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A nehéz szociális körülmények között élő gyermekek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt az kaphat, aki szociális helyzete alapján jogosult többek között a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének, ingyenes tankönyv és egyéb kedvezményeknek az igénybevételére. A kedvezményt a települési önkormányzat jegyzője egy évre állapítja meg.

Bár ennek a feltételei változnak, ha a gyermeket egyedülálló szülő neveli, vagy ha tartósan beteg, esetleg súlyosan fogyatékos, illetve ha nappali tagozaton tanul. Ezeknél a gyerekeknél az egy főre jutó jövedelem összege az öregségi nyugdíjminimum 130%-át, ebben az évben 35. 269 Ft-ot, nem haladhatja meg. Más esetben marad az öregségi nyugdíjminimum. 120%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem, vagyis ebben az évben a 32.556 Ft.

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra az a hozzátartozó jogosult, aki a gyermek tartására köteles, nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, nyugdíjszerű rendszeres szociális pénzellátásban, vagy időskorúak járadékában részesül. A jogosultságot kérelemre a gyám lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője állapítja meg. A támogatás mértéke a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 22.%-a, az idei évben 5. 968 Ft.

Egyéb pénzbeli támogatások

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők július és november hónapban 5 ezer - 5 ezer Ft összegben kapnak pénzbeli támogatást. A kiegészítő gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyámok 7.500-7.500 Ft összegű támogatásban részesülnek szintén minden év július és november hónapjában.

A gyermekvédelmi törvényben szabályozott pénzbeli támogatás a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás is, amely évente mintegy 300 ezergyermeket érint. Ebből természetbeni ellátásban részesül mintegy 100 ezer fő, ahol a természetbeni ellátást elsősorban tankönyv, tanszer, beiskolázási támogatás formájában kapják meg

Gyermekétkeztetés

2002 óta egyre több olyan gyerek van, aki ingyenes vagy félárú étkezést kaphat az óvodákban, és általános- illetve középiskolákban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2007. évi költségvetés a kedvezményes étkezésre évente 55 ezer forintos keretet biztosított az intézményfenntartóknak gyermekenként. Ingyenes étkeztetésre tehát azok a bölcsődés és óvodás gyermekek, valamint az általános iskola 1-4. osztályába járó diákok jogosultak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

50 százalékos mértékű kedvezményes étkezésre jogosultak a fent említettnél idősebb, 5-13. évfolyamon tanuló, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok, valamint azok a bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek is, akik erre a kedvezményre nem jogosultak, de tartósan betegek, fogyatékosok, illetve 3 vagy több gyermeket nevelő családban élnek.

Tankönyvtámogatás

Változatlanul ingyenes tankönyvellátásban részesül a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, fogyatékos, autista, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

A kedvezmény iránti igényt - igénylőlap felhasználásával - a szülők már ez év elején benyújtották az iskoláknak. A kedvezményre való jogosultság igazolásául több hivatalos papírt, és orvosi leletet is be kell mutatni.

Fontos tudni, hogy gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő - nevelőszülőnél, gyermekotthonban, vagy más bentlakásos intézményben nevelkedő - ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett tanuló után változatlanul nem vehető igénybe ezen a jogcímen újabb normatív kedvezmény. Az iskolai tankönyvellátás esetén az iskola igazgatója felelős a normatív kedvezmények biztosításáért.

Munkáltatói támogatás

A munkáltatók is nyújthatnak támogatást az alkalmazottaiknak gyermekeik tanévkezdéséhez, adómentes természetbeni juttatás formájában 20 ezer forintot adhatnak iskolakezdési támogatásként. Ennek kifizetéséről és formájáról a munkáltató dönt.

A fenti kedvezményekkel az állam igyekszik elkerülni azt, hogy sok gyerek éhen legyen az iskolában, mert a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé az ebédjegy kifizetését, vagy a reggeli biztosítását, nem is beszélve a tankönyvekről, amik minden évben jelentős összegeket rónak a több gyermekes szülőkre.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem