17 °C Budapest

Olcsóbb iskolakezdés: támogat az állam...

Pénzcentrum
2007. augusztus 31. 11:30

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium tájékoztatója alapján a kormány idén is számos támogatást nyújt a családoknak, amivel az iskolakezdés költségeit csökkenti. Az egyik kitüntetett terület a hátrányos helyzetű tanulók és családjaik megkülönböztetett támogatása, és az esélyegyenlőség biztosítása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A nehéz szociális körülmények között élő gyermekek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak, valamint a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt az kaphat, aki szociális helyzete alapján jogosult többek között a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének, ingyenes tankönyv és egyéb kedvezményeknek az igénybevételére. A kedvezményt a települési önkormányzat jegyzője egy évre állapítja meg.

Bár ennek a feltételei változnak, ha a gyermeket egyedülálló szülő neveli, vagy ha tartósan beteg, esetleg súlyosan fogyatékos, illetve ha nappali tagozaton tanul. Ezeknél a gyerekeknél az egy főre jutó jövedelem összege az öregségi nyugdíjminimum 130%-át, ebben az évben 35. 269 Ft-ot, nem haladhatja meg. Más esetben marad az öregségi nyugdíjminimum. 120%-át meg nem haladó egy főre jutó jövedelem, vagyis ebben az évben a 32.556 Ft.

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra az a hozzátartozó jogosult, aki a gyermek tartására köteles, nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, nyugdíjszerű rendszeres szociális pénzellátásban, vagy időskorúak járadékában részesül. A jogosultságot kérelemre a gyám lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője állapítja meg. A támogatás mértéke a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 22.%-a, az idei évben 5. 968 Ft.

Egyéb pénzbeli támogatások

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők július és november hónapban 5 ezer - 5 ezer Ft összegben kapnak pénzbeli támogatást. A kiegészítő gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyámok 7.500-7.500 Ft összegű támogatásban részesülnek szintén minden év július és november hónapjában.

A gyermekvédelmi törvényben szabályozott pénzbeli támogatás a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás is, amely évente mintegy 300 ezergyermeket érint. Ebből természetbeni ellátásban részesül mintegy 100 ezer fő, ahol a természetbeni ellátást elsősorban tankönyv, tanszer, beiskolázási támogatás formájában kapják meg

Gyermekétkeztetés

2002 óta egyre több olyan gyerek van, aki ingyenes vagy félárú étkezést kaphat az óvodákban, és általános- illetve középiskolákban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2007. évi költségvetés a kedvezményes étkezésre évente 55 ezer forintos keretet biztosított az intézményfenntartóknak gyermekenként. Ingyenes étkeztetésre tehát azok a bölcsődés és óvodás gyermekek, valamint az általános iskola 1-4. osztályába járó diákok jogosultak, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek.

50 százalékos mértékű kedvezményes étkezésre jogosultak a fent említettnél idősebb, 5-13. évfolyamon tanuló, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő diákok, valamint azok a bölcsődés, óvodás és iskolás gyermekek is, akik erre a kedvezményre nem jogosultak, de tartósan betegek, fogyatékosok, illetve 3 vagy több gyermeket nevelő családban élnek.

Tankönyvtámogatás

Változatlanul ingyenes tankönyvellátásban részesül a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, fogyatékos, autista, pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.

A kedvezmény iránti igényt - igénylőlap felhasználásával - a szülők már ez év elején benyújtották az iskoláknak. A kedvezményre való jogosultság igazolásául több hivatalos papírt, és orvosi leletet is be kell mutatni.

Fontos tudni, hogy gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő - nevelőszülőnél, gyermekotthonban, vagy más bentlakásos intézményben nevelkedő - ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett tanuló után változatlanul nem vehető igénybe ezen a jogcímen újabb normatív kedvezmény. Az iskolai tankönyvellátás esetén az iskola igazgatója felelős a normatív kedvezmények biztosításáért.

Munkáltatói támogatás

A munkáltatók is nyújthatnak támogatást az alkalmazottaiknak gyermekeik tanévkezdéséhez, adómentes természetbeni juttatás formájában 20 ezer forintot adhatnak iskolakezdési támogatásként. Ennek kifizetéséről és formájáról a munkáltató dönt.

A fenti kedvezményekkel az állam igyekszik elkerülni azt, hogy sok gyerek éhen legyen az iskolában, mert a család anyagi helyzete nem teszi lehetővé az ebédjegy kifizetését, vagy a reggeli biztosítását, nem is beszélve a tankönyvekről, amik minden évben jelentős összegeket rónak a több gyermekes szülőkre.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?