13 °C Budapest

Veszélyben negyedmillió munkahely! Ha ez megvalósul...

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 10:05

Közel 250 ezer alkalmi munkavállaló veszítheti el munkáját, ha az új direktívát elfogadja az Európai Unió, és az ideiglenes munkavállalók megkapják a szerződéses dolgozókat illető jogokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jelenleg 1 millió alkalmi munkás negyede maradhat állás nélkül Nagy Britanniában, ha az új direktíva elfogadásra kerül, ami szerint egy munkaadónál hat munkával töltött hét után ugyanazok a jogok fogják megilletni őket, mint a szerződéssel rendelkező állandó dolgozókat.

A vállalatok ugyanis nem fognak annyi ideiglenesen dolgozót alkalmazni, inkább felkérik a jelenlegi alkalmazottakat, hogy vállaljanak több túlórát, így elkerülve az alkalmi dolgozók foglalkoztatását.

Szakértők szerint a korábbi szabályozás azért volt megfelelő, mert ezzel könnyebben áthidalható volt a kampányszerű, hirtelen megnövekedett munkaigényű munkák elvégzése. A piacnak ez az elég jelentős területe bizonytalan jövőnek nézhet elébe, ha a kormány enged az EU nyomásának.

Az új szabályozással kapcsolatos tanulmány szerint a megkérdezett vállalatok több mint 58 százaléka nyilatkozta azt, hogy jelenősen csökkenteni fogja az ideiglenes alkalmazást, ha életbe lép a direktíva. Az Unió pont amiatt akarja ezt bevezetni, ami miatt a cégek tiltakoznak ellene, hogy a szerződéses és ideiglenes dolgozók között túl nagy különbségek vannak, ugyanis az utóbbiaknak eddig nem járt szabadság, betegszabadság, és nyugdíj.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyes vélemények szerint viszont ez a lépés jelentősen próbára teheti a gazdasági és társadalmi szerkezetet, ugyanis a hatásai érezhetőek lesznek az ipar és a munkahelyek számának területén, valamint régiószinten is.

Az elkészített tanulmány arra is rávilágít, hogy az ideiglenes munkahelyek kérdése megoldható lenne olyan módon is, ha több cég biztosítana lehetőséget a részmunkaidős alkalmazásra, a rugalmas munkaidőre, vagy arra, hogy egy állandó dolgozó több területnek is besegítsen a cégen belül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?