16 °C Budapest

A nők 25 százalékkal kevesebbet keresnek

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 09:00

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal éves bértarifa-elemzéséből kiderül: továbbra is érdemes diplomát szerezni, az egyetemet és főiskolát végzettek ugyanis teljes testhosszal vezetik a fizetési listát az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők előtt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A statisztikák szerint azonban még a felsőoktatási intézményben végzők között is óriási különbség tapasztalható, bár a Világgazdaság által megkérdezett Joó Zsuzsanna, a Karrieriskola Kft. ügyvezetője szerint a gyakorlatban nem érezhető a számok által tükrözött szakadék az egyetemekről és a főiskolákról kikerülők bére között.

A keresetek alakulásában azonban nem csak a végzettség játszik szerepet, döntő tényező lehet a kor és a nem is. A versenyszférában a legtöbbet az 56 éven felüliek keresnek, ennek oka, hogy ők már nem hajlandók félig szürkén vagy feketén dolgozni, illetve, hogy a munkaerőpiacon bennmaradó idősebb generáció tagjai között nagyobb a tapasztalattal rendelkező, megfizetett szakemberek aránya.

Érdekes az összefüggés a nemek és a végzettség között: a férfiak és a nők fizetése közötti különbség ugyanis a végzettséggel együtt nő: míg a szakközépiskolát végzett férfiak "csupán" 13 százalékkal keresnek többet kolléganőiknél, addig ez az érték az egyetemet végzettek körében már 25 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár a fizetések között nagy a különbség, azok körülbelül azonos mértékben növekedtek az elmúlt három évben: 2004-hez viszonyítva az egyetemet végzett és az érettségivel rendelkező munkavállalók keresete is 15 százalékkal emelkedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?