12 °C Budapest

100 millió dolláros üzlet - a csokiban volt a pénz

Pénzcentrum
2007. június 19. 14:00

Két amerikai üzletember az igazán egyszerű, triviális domain-nevek megvásárlásának ötletével csinálta meg szerencséjét. A recept szimplán ennyi: végy egy viszonylag olcsó domain-nevet, majd add el drágán - ez persze nem működik beavatkozás nélkül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Businessweek összeállítása alapján a "sztár-pár" egyik vadászatának eredménye a mára már igencsak nagy népszerűségnek örvendő chocolate.com. Mindaddig nem okozott gondot, hogy Andrew Miller és Michael Zapolin nem beszélnek németül, amíg szemet nem vetettek a chocolate.com domain-névre.

Ugyanis annak tulajdonosa egy angolul nem beszélő német úriember volt, aki abból szeretett volna pénzt keresni, hogy a különböző csokoládé-gyárak hirdetéseivel pakolta tele az oldalt, s minden egyes kattintás után részesedést kapott értük. Végül egy atlantai ügyvéd segítségével sikerült az üzletet nyélbe ütni, 300 000 dollárért (5,7 millió forint) kelt el a cím (ez töredéke a hasonló, általános témájú domain-név áraknak).

Két évvel későbbre a bostoni duó egész online nagyáruházat épített az oldalból, édességbolttal, receptekkel, valamint cikkekkel, amelyekből értesülhetünk többek között az étcsokoládé fogyasztásának előnyeiről, illetve a csokimikulások történetéről.

Az oldal az idei év során már most megduplázta forgalmát, és minden bizonnyal elérik a bevételek a 2 millió dollárt is. A duó azonban biztos benne, hogy a chocolate.com értéke el fogja érni a 100 millió dollárt, így egyelőre még várnak az értékesítéssel.

A chocolate.com egyébként nem az egyetlen sikeres ötlete Millernek és Zapolinnak. Cégükön, az Internet Real Estate Group-on keresztül építettek karriert az alulértékelt domain-nevek megvásárlásával és többmillió-dolláros üzletté változtatásával. Jelenleg 17 domain van a tulajdonukban, a software.com-on át a relationship.com-ig, több olyannal együtt, amelyeket még szeretnének az általuk megfelelőnek ítélt áron megvásárolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy másik sikeres vásárlásuk volt a chocolate.com-on kívül a beer.com, amelyet 1998-ban vettek meg 80 000 dollárért, s kevesebb mint egy év múlva 7 millió dollárért adtak túl rajta. 2003-ban pedig a creditcards.com-ot vásárolták meg 100 000 dollárért, s 2,8 millió dollár ütötte érte a markukat 2004-ben (igaz, a duó véleménye szerint túl korán adták el a nevet).

Az üzlet lényege abban rejlik, hogy automatikusan a chocolate.com oldalára jut az, aki csupán annyit ír böngészője címsorába: chocolate. Kutatások szerint hatból egy internetező nem használ keresőoldalt, direkt módon jut el a különböző oldalakra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20