2 °C Budapest

Néhány dolog, amit nem árt tudni a munkaerő-kölcsönzésről

Pénzcentrum
2007. március 14. 08:00

Egyre többen, s egyre gyakrabban fordulnak napjainkban mind vállalatok, mind munkavállalók a munkaerő-kölcsönzéshez. Utánajártunk, mi ez, s mit kell erről a foglalkoztatási formáról feltétlenül tudni.

Mit is takar pontosan a munkaerő-kölcsönzés?

A Munka Törvénykönyve (MT) egy egész fejezetet szentel ennek a munkavállalási formának, a munkaerő-kölcsönzés is munkaviszonynak számít, bár igaz, nem egy hagyományos értelemben vett munkaviszonyról van szó.

Munkaerő-kölcsönzésnek a törvény alapján az a tevékenység minősül, melynek keretében a kölcsönbeadó (azaz a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég) a munkavállalót a kölcsönvevőnek (akinél a munkavállaló dolgozni fog) átengedi. A munkavállaló ennek alapján tehát a kölcsönbeadóval áll munkaviszonyban.

Az egyik neves, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég megítélése szerint ez a foglalkozási forma bárki számára ajánlott, s lényegében nincs különbség a hagyományos munkavállalás és a kölcsönzés között. Az hogy milyen területről, mely vállalkozások, cégek keresnek kölcsönzött munkaerőt, szerintük teljes mértékben változó.

Amit azonban kiemeltek, hogy a kereskedelem területe még mindig dominánsnak minősül a munkaerő-kölcsönzésben. Egyébként változatos képet mutatnak a betöltött munkakörök is, egyre szélesebb a kölcsönzéssel betölthető állások palettája.

Mikor ajánlott?

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek többsége akkor ajánlja ezt a megoldást, ha a cégnek alkalmi, időszakos munkaerőre van szüksége (így például szükség van munkaerőre addig is, amíg az eredeti pozíciót betöltő munkavállaló GYES-re megy). A munkavállalók közül pedig leggyakrabban azoknak ajánlják ezt a megoldást, akik esetleg pályakezdők, vagy épp két munka között vannak.

Megfelelő lehet ez a foglalkoztatási forma diákoknak is, akik a nyári szünet alatt kívánnak valamely cégnél munkát vállalni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mit érdemes tudni a munkaerő-kölcsönzésről?

A munkaerő-kölcsönzés speciális munkaügyi jellegéből fakadóan a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég válik a munkaadóvá, a foglalkoztató pedig a partner cég lesz. Ez tehát azt jelenti, hogy a munkavállaló ugyan a foglalkoztatónál (aki a kölcsönbe vevő, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég partnere) "rója le munkakötelezettségét", a fizetését azonban a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégtől kapja meg. Ez tehát jelentős előnyt képvisel a kölcsönző cégek számára, hiszen a munkavállalóval kapcsolatban nem keletkezik plusz adminisztrációs teher, mivel a bérek, járulékok, egyéb költségek a kölcsönbe adó céget terhelik.

A MT rendelkezik arról, hogy a munkavállaló és a kölcsönbe adó között létrejövő szerződésnek kell tartalmaznia többek között azt, hogy a munkaszerződés kölcsönzés céljából jön létre, valamint rögzíteni kell a munkavállaló személyi alapbérét is. A kölcsönbe adónak és kölcsönbe vevőnek is külön kell szerződést kötnie, amelyben rögzítik a kölcsönzés időtartamát, a munkavégzés helyét, s az elvégzendő munka jellegét.

Amennyiben a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő nem rendelkezik másképp, a foglalkoztatással kapcsolatos, jogszabályban meghatározott költségeket a kölcsönbe adónak kell viselnie. Ilyen költségek a törvény szerint különösen az utazási költségek, valamint a munkavégzéshez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat díja is.

Az, hogy valaki már "kikölcsönzött", nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy részmunkaidőben egyéb munkát vállaljon - hívta fel figyelmünket a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég. Mindössze annak a kritériumnak kell eleget tenni, hogy a Munka Törvénykönyve által meghatározott havi munkavállalás maximális határát nem szabad átlépni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem