Néhány dolog, amit nem árt tudni a munkaerő-kölcsönzésről

Pénzcentrum
2007. március 14. 08:00

Egyre többen, s egyre gyakrabban fordulnak napjainkban mind vállalatok, mind munkavállalók a munkaerő-kölcsönzéshez. Utánajártunk, mi ez, s mit kell erről a foglalkoztatási formáról feltétlenül tudni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mit is takar pontosan a munkaerő-kölcsönzés?

A Munka Törvénykönyve (MT) egy egész fejezetet szentel ennek a munkavállalási formának, a munkaerő-kölcsönzés is munkaviszonynak számít, bár igaz, nem egy hagyományos értelemben vett munkaviszonyról van szó.

Munkaerő-kölcsönzésnek a törvény alapján az a tevékenység minősül, melynek keretében a kölcsönbeadó (azaz a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég) a munkavállalót a kölcsönvevőnek (akinél a munkavállaló dolgozni fog) átengedi. A munkavállaló ennek alapján tehát a kölcsönbeadóval áll munkaviszonyban.

Az egyik neves, munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég megítélése szerint ez a foglalkozási forma bárki számára ajánlott, s lényegében nincs különbség a hagyományos munkavállalás és a kölcsönzés között. Az hogy milyen területről, mely vállalkozások, cégek keresnek kölcsönzött munkaerőt, szerintük teljes mértékben változó.

Amit azonban kiemeltek, hogy a kereskedelem területe még mindig dominánsnak minősül a munkaerő-kölcsönzésben. Egyébként változatos képet mutatnak a betöltött munkakörök is, egyre szélesebb a kölcsönzéssel betölthető állások palettája.

Mikor ajánlott?

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek többsége akkor ajánlja ezt a megoldást, ha a cégnek alkalmi, időszakos munkaerőre van szüksége (így például szükség van munkaerőre addig is, amíg az eredeti pozíciót betöltő munkavállaló GYES-re megy). A munkavállalók közül pedig leggyakrabban azoknak ajánlják ezt a megoldást, akik esetleg pályakezdők, vagy épp két munka között vannak.

Megfelelő lehet ez a foglalkoztatási forma diákoknak is, akik a nyári szünet alatt kívánnak valamely cégnél munkát vállalni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Mit érdemes tudni a munkaerő-kölcsönzésről?

A munkaerő-kölcsönzés speciális munkaügyi jellegéből fakadóan a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég válik a munkaadóvá, a foglalkoztató pedig a partner cég lesz. Ez tehát azt jelenti, hogy a munkavállaló ugyan a foglalkoztatónál (aki a kölcsönbe vevő, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég partnere) "rója le munkakötelezettségét", a fizetését azonban a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégtől kapja meg. Ez tehát jelentős előnyt képvisel a kölcsönző cégek számára, hiszen a munkavállalóval kapcsolatban nem keletkezik plusz adminisztrációs teher, mivel a bérek, járulékok, egyéb költségek a kölcsönbe adó céget terhelik.

A MT rendelkezik arról, hogy a munkavállaló és a kölcsönbe adó között létrejövő szerződésnek kell tartalmaznia többek között azt, hogy a munkaszerződés kölcsönzés céljából jön létre, valamint rögzíteni kell a munkavállaló személyi alapbérét is. A kölcsönbe adónak és kölcsönbe vevőnek is külön kell szerződést kötnie, amelyben rögzítik a kölcsönzés időtartamát, a munkavégzés helyét, s az elvégzendő munka jellegét.

Amennyiben a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevő nem rendelkezik másképp, a foglalkoztatással kapcsolatos, jogszabályban meghatározott költségeket a kölcsönbe adónak kell viselnie. Ilyen költségek a törvény szerint különösen az utazási költségek, valamint a munkavégzéshez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat díja is.

Az, hogy valaki már "kikölcsönzött", nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy részmunkaidőben egyéb munkát vállaljon - hívta fel figyelmünket a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég. Mindössze annak a kritériumnak kell eleget tenni, hogy a Munka Törvénykönyve által meghatározott havi munkavállalás maximális határát nem szabad átlépni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06