Januártól büntetés jár a főnöknek is

Pénzcentrum
2006. november 6. 09:30

Dupla büntetés járhat a munkaügyi jogsértésekért 2007 elejétől: már nem csupán a vállalkozást, hanem a jogellenesen eljáró munkáltatót is megbüntethetik. A szabálysértési bírságtételek emelkedése is várható, amennyiben az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala nem emel ellene kifogást - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2007 januárjától nemcsak a munkaügyi vétséget elkövető vállalkozás, hanem a jogellenesen eljáró munkáltatói joggyakorló is szankciókra számíthat. Tehát dupla bírság jár például feketefoglalkoztatásért, túlmunkáért, külföldiek engedély nélküli alkalmazásáért.

A legmagasabb kiszabható bírság 50 ezer helyett 100 ezer forint lesz orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben előírt munkaköri alkalmassági vizsgálati eredményt felmutatni nem tudó foglalkoztatásért, illetve munkavédelmi képviselő akadályoztatásáért. A magán-munkaközvetítés és munkaerő-kölcsönzés szabályainak megsértéséért, a termelő-, illetve biztonsági berendezésekre vonatkozó szabályok megszegéséért kiszabható maximális büntetés mértéke is emelkedik, 60 ezerről 100 ezer forintra.

Az a munkáltató, aki megszegi a munkaviszony létesítésére, megszüntetésére, munkabérre vonatkozó szabályokat 100 ezer helyett 150 ezer forintot köteles fizetni. Ugyanekkora bírság szabható ki a munkahelyi érdekképviselők jogainak megsértéséért, külföldiek illegális foglalkoztatásának elősegítéséért, munkavédelmi szabálysértésért, illetve a közúti forgalomban fuvarozást végző járművekre, s azok személyzetére vonatkozó szabályok megsértéséért.

A munkaügyi bírságok kiszabható maximuma tavaly húszmillió forintra emelkedett, többek között a szakszervezetek követelésének - nevezetesen, hogy szigorodjon a munkaügyi jogsértést elkövető cégek felelőssége - köszönhetően. Bevezették a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét is az állami támogatások és közbeszerzési eljárások esetén.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?