6 °C Budapest

A magánszemélyek jövedelemadójával és a társadalombiztosítás rendszerével kapcsolatos közösségi szabályozás (PricewaterhouseCoopers)

Pénzcentrum
2004. március 17. 09:06

A magánszemélyek adózásának szabályozása tagállami szinten történik, összehangolásra csak annyiban van szükség, amennyiben a magánszemély tevékenységét több tagállamban végzi, és emiatt esetleg hátrányos megkülönböztetésben részesülhet. A hátrányos megkülönböztetés tilalmát uniós ajánlás mondja ki, amely szerint a magánszemélyt a tevékenység végzésének államában nem terhelheti a belföldi illetőségűeket sújtónál nagyobb adókötelezettség, feltéve, hogy jövedelmének legalább 75%-a az adott tagállamból származik.

A megtakarításokról szóló irányelv alkalmazása
Az EU-illetőségű haszonhúzónak fizetett kamatot nem terhelheti forrásadó, az illetőség országát viszont a kifizetésről részletesen tájékoztatni kell.
Egyes magánszemélyek, mint tulajdonosok az átalakulási irányelv hatálya alá is kerülhetnek. Az irányelv számukra is e fent leírt módon garantálja a kedvezményezett ügyletek közvetlen adómentességét. Az egyetlen, kimondottan a magánszemélyek jövedelmével foglalkozó irányelv a megtakarítások adóztatásával foglalkozik és még nem lépett hatályba.
Az irányelv célja, hogy a belföldi illetőségű személyek megtakarításait az illetősége szerinti adóterhek terheljék az Unión belül a befektetés helyétől függetlenül, és a tagállamok közötti kiterjedt információcsere segítségével a jövedelmek eltitkolhatósága megnehezüljön. A tapasztalatok ugyanis azt mutatták, hogy sok ország mentesíti az adó alól a nem belföldi illetőségűek kamat jövedelmeit, ugyanakkor a jövedelemtulajdonosok ezeket a jövedelmeket nem vallják be illetőségük országában. Az irányelv éppen ezért bizonyos átmeneti időszak letelte után a megtakarítások forrásadóztatását a tagállamoknak tiltja, de részletes jelentési kötelezettséget határoz meg azért, hogy az illetőség országában az adóztatás lehetővé váljon.

Magyarországnak a fenti, új irányelvvel kapcsolatosan csak az eljárásjog területén kell változtatásokat eszközölni, mivel a magánszemélyek betéti kamata jelenleg is adómentes.
A tagállamok társadalombiztosítási rendszereinek a más tagállambeli munkavállalóra történő alkalmazását külön irányelv koordinálja. A rendelet célja, hogy a munkaerő szabad áramlása megvalósulhasson a társadalombiztosítási rendszerek átjárhatósága révén.

A társadalombiztosítási rendszerek átjárhatóságának biztosítása
A TB törvény vonatkozik a Magyarországon dolgozó EU állampolgárokra is.
Nyugdíjat minden ország külön fizet, azonban az illetőség országa az összes munkaviszonyt figyelembe veszi a jogosultság meghatározásánál.
Alapszabályként a rendelet megfogalmazza, hogy a munkavállalóknak a munkavállalás országa kötelező társadalombiztosítási rendszeréhez kell hozzájárulniuk, függetlenül az illetőségük helyétől és a munkáltató székhelyétől, illetőségétől. Az alapszabály alóli legfontosabb kivétel a rövidebb idejű kiküldetésekre vonatkozik. Abban az esetben, ha a munkavállalót a munkáltatója egy másik állam területére munkavégzés céljából egy évnél rövidebb időtartamra kiküldi, a munkavállaló továbbra is az eredeti állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alatt marad.
Ennek megfelelően Magyarországon a csatlakozástól kezdődően megváltozik a külföldi és a biztosított fogalma, valamint a törvény hatálya. Ettől az időponttól kezdve a társadalombiztosítási kötelezettség kiterjed a tartós kiküldetésben, kirendelésben vagy munkaerő-kölcsönzés alapján Magyarországon tartózkodó és az ország területén lakóhellyel rendelkező EU állampolgárokra is. Amennyiben a külföldi nem EU állampolgár, de valamely kétoldalú társadalombiztosítási egyezmény hatálya alá esik, akkor az egyezmény rendelkezései szerint kell a külföldi társadalombiztosítási kötelezettségét megállapítani. Vagyis ellentétben a jelenlegi szabályozással, ahol a törvény általában nem terjed ki a külföldiekre (azokra, akik nem jogosultak magyar személyi igazolványra), a csatlakozás után a tartósan Magyarországon tartózkodó EU-állampolgár külföldiek nagy többsége biztosítottá válik.
Az ehhez szükséges eljárási rendek, nyomtatványok még nem kerültek kidolgozásra, illetve átvételre.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem