3 °C Budapest

Technikai szempontból zökkenőmentesen zajlott az e-bevallás - de ez még nem minden

Pénzcentrum
2007. február 13. 10:30

Az előzetes félelmek ellenére technikai szempontból jól vizsgázott a rendszer, azonban mégsem zajlott minden zökkenőmentesen. Néhol hiányzott az egyértelmű tájékoztatás, azonban sokan még hiányoznak a rendszerből is - olvasható a Népszabadságban.

Mintegy 100- 200 ezer forintos büntetést kockáztat az a vállalkozó, akinek már regisztráltatni kellett volna a kormányzati ügyfélkapuhoz, illetve bejelentkezni az APEH elektronikus adóigazgatási rendszerébe, s ezt mégsem tette meg. Az APEH becslése szerint 100-110 ezer ilyen vállalkozó lehet az országban. Az, aki nem regisztrált, bevallást sem tud benyújtani.

Nagy József, az adóhatóság főosztályvezetője szerint ők biztos büntetésre számíthatnak, amennyiben kiderül, hogy felszólítás ellenére sem csatlakoztak a rendszerhez. Valószínűsíthető, hogy az adóhatóság nem jut el mindenkihez, de a korábbinál erősebb kontrollra lehet számítani. Annál, aki ugyan regisztráltatta magát, de nem, vagy késve küld bevallást, mérlegel az APEH a szankciót illetően. Akinél legalább nyoma van annak, hogy megpróbálta feladni a bevallást, nincs büntetés.

A rendszer próbája tegnap volt, ugyanis a február 10-i és 12-i határidők összecsúszása miatt mintegy másfél millió elektronikus nyomtatványnak kellett volna beérkeznie tegnap éjfélig. Végleges szám egyelőre nem áll rendelkezésre, azonban valószínűsíthető, hogy több mint 400 ezer bevallás hiányzik.

A kormányzati Ügyfélkaputól automatikusan érkeztek a visszajelzések, melyek a bevallás feladását igazolják. Az APEH visszaigazolására azonban esetenként egy-két napot is kellett várni. Ez a nyugta tartalmazza azt is, ha a bevallás hibás, ilyenkor öt nap áll rendelkezésre a korrekcióra. Sokakat tegnap nem engedett be az Ügyfélkapu, mivel ők túl későn jelentkeztek be az APEH-nél a képviselői meghatalmazással, s ezek érkezése és feldolgozása egy hetet is igényelhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A technikai sikerre árnyat vet, hogy a tájékoztatásban, s a nyomtatványok következetességében támadt némi zavar. Nem volt hivatalos tájékoztató arról, hogy az egyéni vállalkozónak melyik nyomtatványon kell havi járulékairól vallani. A munkáltatónak mellékelt havi járulékbevallási íven is találtak még hibát tegnap az adózók, könyvelők.

Az adózási dömping tovább folytatódik, február 15. a határnap többek között az evás cégek és az egyéni vállalkozók számára, összesen 12 féle nyomtatvány beadása esedékes.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?