18 °C Budapest

Közeleg a nagy APEH próba

Pénzcentrum
2007. február 8. 08:30

Az éves bevallók ugyan zökkenőmentesen be tudták nyújtani immár elektronikusan bevallásaikat az APEH-nak, a folytatás már vélhetőleg kevésbé lesz sikeres. Az elektronikus adóbevallás nagy próbája február 12-e, ekkor kell először minden munkáltatónak és kifizetőnek a havi járulékbevallást elektronikusan beküldenie.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Január 31-ig az éves bevallók 717 ezer elektronikus nyomtatványt továbbítottak, mégpedig folyamatosan, s nem a határnapon ömlött be a bevallások zöme. A Pénzügyminisztérium szerint az elektronikus leadási lehetőség máris megváltoztatta a bevallási szokásokat, így vélhetőleg a jövőben sem lesznek torlódások.

A könyvelők és informatikai szolgáltatók ezt másként látják. Az éves elszámolások elkészítésére ugyanis több hét is volt, a havi járulékbevallásokat azonban néhány nap alatt kell elkészíteni, így vélhetőleg a most tapasztalt forgalom többszöröse terheli majd február 12-én is a kormányzati ügyfélkaput. Sőt sokak szerint nem is lehet előre dolgozni, mivel az APEH az utolsó pillanatban is módosíthatja a kitöltendő nyomtatványt, a kitöltő vagy az ellenőrző programot. A szakértők szerint sokszor mire átküldik a bevallást, már újabb verzió található az APEH honlapján. Ahhoz pedig, hogy az APEH által biztosított ellenőrző program átengedje a bevallást, az alkalmazottak bérügyeire készült programot is újra és újra a módosított verziókhoz kell szabni. Ám ha a bevallási határnap előtt néhány nappal derül csak ki, hogy új verzió van, ezt gyakorlatilag alig lehet megtenni. S ha nem stimmel valami, lehet, hogy a bevallást be sem fogadja a rendszer, jobb esetben később érkeznek a hibaüzenetek.

Az elektronikus bevallás bizonyítványába a január végi sikeres elővizsga mellé mindenesetre ma már az is beírható: több külföldi szoftvergyártó felhagyott a magyar bérszámfejtő programok előállításával a kiszámíthatatlan szakmai feltételek miatt - tette hozzá a szoftverfejlesztő. S a tapasztalatok alapján az sem zárható ki, hogy a kormányzati ügyfélkapu nem bírja majd a terhelést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00