1 °C Budapest

Dupla vagy semmi? - a járulékfizetés rejtelmei

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 12:00

Még néhány nap és a megváltozik a járulékfizetési szabályozás és fizethetünk "dupla járulékot". Az előírás egyaránt vonatkozik a foglalkoztatókra, a főállású egyéni vállalkozókra, az evázó egyéni vállalkozókra és a társas vállalkozásokra. Az érintett körnek szeptember elsejétől havonta legalább a jelenlegi minimálbér duplája (125000 forint) után kell megfizetni a társadalombiztosítási járulékot. Azonban most is akad néhány kivétel.

Abban az esetben, ha a havi 125000 forintnál kisebb a tényleges jövedelem és a foglalkoztató ezt október 12-ig bejelenti az adóhatóságnak, akkor a járulékfizetés a tényleges jövedelem után történik. A szeptember 15-e után létesített jogviszonyoknál is van bejelentési kötelezettség, amennyiben a járulékalapnál kevesebb jövedelemért foglalkoztatják az alkalmazottat - mondta Oszkó Péter, a Deloitte vezető adópartnere.

Azonban, arra mindenképpen érdemes felkészülni, a bátor bejelentőnek, hogy az adóhatóság kiemelt figyelmet szentel majd ezeknek a vállalkozásoknak. Várhatóan külön nyilvántartást is fog vezetni ezekről a cégekről, illetve az általuk fizetett jövedelmekről.

Sokan tartanak is ettől a megkülönböztetett figyelemtől. Azonban azzal mindenképpen érdemes tisztában lenni, hogy eddig is léteztek ilyen nyilvántartások, csak most a csoportosítás lesz más.

Tört hónap esetén a járulékfizetésnek is arányosan kell eleget tenni. Valamint, ha nem teljes munkaidőban van foglalkoztatva az alkalmazott (mondjuk 4 órában), akkor a tört időre arányosan kell fizetni a járulékot.

A társas vállalkozásoknál nem csak a foglalkoztatottakra, hanem a főállású tagokra is vonatkozik a minimum járulék alap. Amennyiben ennél kisebb a tényleges jövedelem, élhetnek a bejelentés lehetőségével, és a tényleges jövedelem után, de legalább a minimálbér alapján fizethető a járulék. Ugyanez a helyzet az átalányadózást választó egyéni vállalkozó, illetve az evázó vállalkozó járulékfizetési kötelezettségével is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amennyiben az érintettek nem tesznek bejelentést arról, hogy a járulékalapot képező jövedelem nem éri el a minimumjárulékot, a járulékkülönbözetet meg kell fizetni. Ennek terhét a foglalkoztató, az egyéni vállalkozó, a társas vállalkozás viseli.

Amennyiben azonban valaki nem főfoglalkozású egyéni vállalkozó és a főtevékenysége után megfizette, legalább a minimális járulékalapnak megfelelő terheket, akkor a vállalkozás után már nincs járulékfizetési kötelezettsége.

Az elektronikus úton bevallóknak nem kell külön bejelentést tenniük, ha a tényleges járulékalap nem éri el a minimumjárulék alapot. Amennyiben az elektronikus bevallásban a tényleges járulékalapot tüntetik fel, ezzel bejelentették azt is, hogy az előírtnál csak kevesebb járulékot tudnak fizetni.

Aki nem elektronikusan vall be, az a bejelentést papíron teheti meg. Erre a célra a 06T1031 számú Bejelentőlap szolgál.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?