4 °C Budapest

E-bevallás: kinek a készülékében van a hiba?

Pénzcentrum
2006. november 16. 10:15

Még 350 ezer adózó nem regisztráltatta magát az 1,2 millió e-bevallásra kötelezettből - mondta el. Az elektronikus bevallás alól csak három csoport kivétel: azok az adószámos magánszemélyek, akik nem munkáltatók és kifizetők, a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók és a munkáltatónak nem minősülő nonprofit szervezetek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Aki eddig nem tette meg, az továbbra is kétféleképpen regisztrálhat: vagy saját maguk jelentkeznek be az Ügyfélkapura, vagy a könyvelőjük teszi meg ugyanezt. A regisztrációhoz csupán egy személyazonosító-okmányra és egy e-mail címre van szükség.

Azonban nem megy zökkenőmentesen az elektronikus bevallásra való átállás, többek között azért, mert az APEH szinte hetente új változatokat tesz közzé a bevalláskitöltő programból, így előfordult olyan eset is, amikor a program egy bevallást hibásnak jelzett, miközben az "elődje" már egyszer elfogadta azt. Valamint a regisztrációhoz tartozó dokumentumok is igen terjedelmesek, csak a kitöltési útmutató 99 oldal.

Adókedvezménnyel támogatja a kormányzat az elektronikus bevallásra való áttérést. A parlamentnek benyújtott javaslatcsomag szerint a négymillió forint éves bevétel alatt teljesítő vállalkozások leírhatják az adóalapjukból a könyvelő éves díjának 15 százalékát, a könyvelőt nem alkalmazó cégek pedig a 2006-2007-ben beszerzett számítógépek és az internet szolgáltatás együttes költségének a tíz százalékát írhatják jóvá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?