3 °C Budapest

Több tízmilliárdot hozhat az adómoratórium - bejött az önbevallás

Pénzcentrum
2007. január 26. 08:30

Több tíz milliárd forintra rúghat a kormány által idén júniusban meghirdetett adómoratórium révén befolyó pótlólagos adó, bár még csak részlegesen dolgozta fel az APEH a beérkezett bevallásokat - írja Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány által meghirdetett moratórium, amely szerint az az adóalany, aki a 2006.június 9. előtt bevallott adót önellenőrzés keretében helyesbítette, mentesül a normál esetben érvényes önellenőrzési pótlék, sőt a késedelmi pótlék megfizetése alól, ráadásul akár részletfizetést is kérhet.

A hiba feltárására december 31-ig volt mód, de az önellenőrzési bevallásokat csak január közepéig kellett postára adni, így a Pénzügyminisztérium jelenleg még csak a december 22-ei állapot eredményeit ismeri.

Eddig hozzávetőleg 20 ezer bevallás érkezett az adóhatósághoz, és azokon 10 milliárd forint korábban be nem vallott közterhet jeleztek az adóalanyok. A beérkezett önellenőrzések több mint háromnegyede az áfára és a személyi jövedelemadóra vonatkozott, míg a társasági adóból és a járulékokból körülbelül 1-1 milliárd forint bevételre tehet szert az államháztartás ellenőrzések nélkül.

A részletfizetés engedélyezése miatt azonban az említett összeg nem egy évben gazdagítja majd a büdzsét, hanem várhatóan 2011-ig minden évben 1-1 milliárd forint pluszt jelent majd a jelenlegi adatok szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Világgazdaság becslése alapján azonban a többletbevétel akár több tíz milliárd forintra is rúghat, a pontos összeg azonban majdcsak azután kerülhet nyilvánosságra, hogy az adóhivatal végzett a beérkezett bevallások feldolgozásával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?