2 °C Budapest

Hogyan szűrik ki a potyautasokat?

Pénzcentrum
2007. január 25. 09:00

Több mint egymillió ember kap levelet februárban az OEP-től, amelyben arra kérik, hogy tisztázza, ki fizeti az egészségbiztosítását. Azokat keresi meg a hivatal, akiknek a nyilvántartás szerint ugyan van biztosítási kártyájuk, de a jogviszonyuk tisztázatlan. Így egészségügyi ellátásra sem lesznek jogosultak 2008-tól -írja a Népszabadság.

Ha valakiről kiderül, hogy van érvényes taj száma, de nincs mögötte befizető (munkáltató vagy állam), akkor megkérik, hogy rendezze a jogviszonyát. Minderre kilenc hónapjuk lesz az érintetteknek, mert a rendszer élesben csak 2008-tól szankcionálja majd a "potyautasokat".

A státuszok rendezésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) már februárban kísérletet tesz: levelet küld mindazoknak, akik - adataik szerint - az ingyenes egészségügyi ellátást jogosulatlanul veszik igénybe, s egyben arra kérik őket: keressék fel a hivatalt, és rendezzék biztosítási jogviszonyukat.

Becslések szerint az OEP adatbázisa ma körülbelül 1,3 millió olyan ember adatait tartalmazza, akinek biztosítási státusza nem egyértelmű.

Számíthatnak levélre mindazok, akiknek 30 napnál régebben szűnt meg az utolsó jogviszonyuk, esetleg olyan felsőoktatási intézménybe járnak, ahol az iskola igazgatója nem mindenkit regisztráltatott az egészségbiztosítási rendszerben. Továbbá azok is, akik olyan családban élnek, amelyben az eltartó nem jelezte az OEP területi hivatalában, hogy ő gondoskodik családtagjairól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Áprilistól az őstermelőknek, a háztartásbelieknek is járulékot kell fizetniük: ez az őstermelőknek a bevétel 2,5 százaléka, a háztartásbeliek és más eltartottak után a minimálbér 9 százaléka, havonta. Nekik személyesen kell szerződést kötni a járulékfizetésről az APEH hivatalaiban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?