3 °C Budapest

Sokan kíváncsiak a szégyenlistára

Pénzcentrum
2007. január 23. 11:00

Tavaly szeptember óta 80 ezren voltak kíváncsiak a munkaügyi jogsértések miatt elmarasztalt munkáltatókról megjelent internetes listára, amelyre idén már a munkavédelmi bírsággal sújtott munkáltatók is felkerülnek - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) interneten megtalálható adatbázisában főként kis- és középvállalkozások (KKV)szerepelnek olyan jogsértésekkel, mint feketefoglalkoztatás, színlelt szerződések, a munkaidő-pihenőidő, a rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértése, a szabadságok kiadásának hiánya.

Meglepő módon azonban a KKV-k mellett több iskolaszövetkezet, három oktatási intézmény és nyolc kisebb települési önkormányzat is szerepel a listán. Az adatbázisba azok a munkáltatók is felkerülnek, akiknek büntetést nem kellett fizetniük, csupán a szabálytalanság megszüntetésére kötelezte őket a felügyelet. Akad a listán olyan munkáltató, mint a Tesco, vagy a Cora, akiknek neve alatt milliós nagyságrendű bírság van feltűntetve.

A tavaly szeptemberi közzététel óta a rendszer már csaknem 80 ezer keresést regisztrált. Az adatbázisban szereplő cégek ugyanis nem juthatnak állami forrásokhoz, megrendelésekhez közbeszerzési vagy egyéb pályázat útján. A rendezett munkaügyi kapcsolatokat tavaly óta kell igazolniuk a munkáltatóknak, azonban a pályázatot, közbeszerzést meghirdető hatóságoknak, szervezeteknek maguknak kell kikeresni a cégeket az adatbázisból.

Egyelőre azok a munkáltatók szerepelnek az adatbázisban, akiket 2005. augusztus 4. után marasztalt el az OMMF munkaügyi jogsértések miatt. A felügyelőség szerint jelenleg mintegy 16 751 tétel szerepel az adatbázisban, azonban egy-egy munkáltató többször is felkerült a listára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Több, a neve elhallgatását kérő cég vezetője úgy vélekedik, hogy aránytalan a szankció nagysága, és a közzététel is jóval szélesebb körű az indokoltnál, hiszen akár kisebb adminisztrációs hiba miatt egy kalap alá kerültek a feketemunkásokat foglalkoztatókkal.

A munkaügyi törvény 2007 januárjától hatályos változása alapján ezentúl nyilvános a munkavédelmi bírsággal sújtott munkaadók listája is. A munkavédelmi hiányosságok azonban eltérően a munkaügyi jogsértésektől, csak két évig szerepelnek majd az adatbázisban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?