5 °C Budapest

Sokan kíváncsiak a szégyenlistára

Pénzcentrum
2007. január 23. 11:00

Tavaly szeptember óta 80 ezren voltak kíváncsiak a munkaügyi jogsértések miatt elmarasztalt munkáltatókról megjelent internetes listára, amelyre idén már a munkavédelmi bírsággal sújtott munkáltatók is felkerülnek - írja a Népszabadság.

Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) interneten megtalálható adatbázisában főként kis- és középvállalkozások (KKV)szerepelnek olyan jogsértésekkel, mint feketefoglalkoztatás, színlelt szerződések, a munkaidő-pihenőidő, a rendkívüli munkavégzés szabályainak megsértése, a szabadságok kiadásának hiánya.

Meglepő módon azonban a KKV-k mellett több iskolaszövetkezet, három oktatási intézmény és nyolc kisebb települési önkormányzat is szerepel a listán. Az adatbázisba azok a munkáltatók is felkerülnek, akiknek büntetést nem kellett fizetniük, csupán a szabálytalanság megszüntetésére kötelezte őket a felügyelet. Akad a listán olyan munkáltató, mint a Tesco, vagy a Cora, akiknek neve alatt milliós nagyságrendű bírság van feltűntetve.

A tavaly szeptemberi közzététel óta a rendszer már csaknem 80 ezer keresést regisztrált. Az adatbázisban szereplő cégek ugyanis nem juthatnak állami forrásokhoz, megrendelésekhez közbeszerzési vagy egyéb pályázat útján. A rendezett munkaügyi kapcsolatokat tavaly óta kell igazolniuk a munkáltatóknak, azonban a pályázatot, közbeszerzést meghirdető hatóságoknak, szervezeteknek maguknak kell kikeresni a cégeket az adatbázisból.

Egyelőre azok a munkáltatók szerepelnek az adatbázisban, akiket 2005. augusztus 4. után marasztalt el az OMMF munkaügyi jogsértések miatt. A felügyelőség szerint jelenleg mintegy 16 751 tétel szerepel az adatbázisban, azonban egy-egy munkáltató többször is felkerült a listára.

Több, a neve elhallgatását kérő cég vezetője úgy vélekedik, hogy aránytalan a szankció nagysága, és a közzététel is jóval szélesebb körű az indokoltnál, hiszen akár kisebb adminisztrációs hiba miatt egy kalap alá kerültek a feketemunkásokat foglalkoztatókkal.

A munkaügyi törvény 2007 januárjától hatályos változása alapján ezentúl nyilvános a munkavédelmi bírsággal sújtott munkaadók listája is. A munkavédelmi hiányosságok azonban eltérően a munkaügyi jogsértésektől, csak két évig szerepelnek majd az adatbázisban.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?