32 °C Budapest

APEH: Aki tartozik ne menjen ki az országból

Pénzcentrum
2006. október 18. 10:30

Az uniós csatlakozás óta nem jelent nagy visszatartó erőt az adócsalók számára az útlevél bevonásának lehetősége, ezért szakértők szerint a tagállamokra vonatkozóan ország-elhagyási korlátozást kellene bevezetni.

Az uniós csatlakozás óta nem jelent nagy visszatartó erőt az adócsalók számára az útlevél bevonásának lehetősége, ezért szakértők szerint a tagállamokra vonatkozóan ország-elhagyási korlátozást kellene bevezetni - írja a Napi Gazdaság

Az APEH jelentős összegű adótartozás miatt az idén eddig több mint 70 útlevél bevonását kezdeményezte. A lépésre abban az esetben kerül sor, ha az adóhatóság 10 millió forintot meghaladó adóhiányt állapít meg, amelynek összegét a magánszemély nem fizeti meg. Jelen állás szerint 664 útlevelet vontak ki a forgalomból.

Az útlevél elkobzására lehetőséget adó rendelkezés jogereje csak az unión kívüli országokra korlátozódik, ezért szakértők szerint ezt korszerűsíteni kellene: az uniós tagállamokra vonatkozóan például ország-elhagyási korlátozással lehetne kiegészíteni.

Az útlevél visszaszerzésére akkor van mód, ha a tartozást megfizették, illetve elévül. Humanitárius okokból - például külföldi gyógykezelés vagy beteglátogatás céljából - a tartozás fennállása esetén kérvényre ideiglenesen visszaadhatják az útlevelet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magánszemélyeknél nem jelent nagy visszatartó erőt a negyedévente közzétett szégyenlista sem, amely jövő áprilistól jelentősen bővülhet: azután már nemcsak a revíziós eljárások során megállapított, 10 millió forintnál nagyobb tartozást felhalmozók szerepelnek a listán, hanem azok is, akik bevallották ugyan jövedelmüket, de az adót nem fizették meg. Ugyanez vonatkozik majd a 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégekre is. Számukra kellemetlenebb a listára kerülés, hiszen üzleti partnereik megláthatják a hivatal honlapján, és előfordulhat, hogy az adósság miatt többé nem állnak szóba velük.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22