14 °C Budapest

APEH: Aki tartozik ne menjen ki az országból

Pénzcentrum
2006. október 18. 10:30

Az uniós csatlakozás óta nem jelent nagy visszatartó erőt az adócsalók számára az útlevél bevonásának lehetősége, ezért szakértők szerint a tagállamokra vonatkozóan ország-elhagyási korlátozást kellene bevezetni.

Az uniós csatlakozás óta nem jelent nagy visszatartó erőt az adócsalók számára az útlevél bevonásának lehetősége, ezért szakértők szerint a tagállamokra vonatkozóan ország-elhagyási korlátozást kellene bevezetni - írja a Napi Gazdaság

Az APEH jelentős összegű adótartozás miatt az idén eddig több mint 70 útlevél bevonását kezdeményezte. A lépésre abban az esetben kerül sor, ha az adóhatóság 10 millió forintot meghaladó adóhiányt állapít meg, amelynek összegét a magánszemély nem fizeti meg. Jelen állás szerint 664 útlevelet vontak ki a forgalomból.

Az útlevél elkobzására lehetőséget adó rendelkezés jogereje csak az unión kívüli országokra korlátozódik, ezért szakértők szerint ezt korszerűsíteni kellene: az uniós tagállamokra vonatkozóan például ország-elhagyási korlátozással lehetne kiegészíteni.

Az útlevél visszaszerzésére akkor van mód, ha a tartozást megfizették, illetve elévül. Humanitárius okokból - például külföldi gyógykezelés vagy beteglátogatás céljából - a tartozás fennállása esetén kérvényre ideiglenesen visszaadhatják az útlevelet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magánszemélyeknél nem jelent nagy visszatartó erőt a negyedévente közzétett szégyenlista sem, amely jövő áprilistól jelentősen bővülhet: azután már nemcsak a revíziós eljárások során megállapított, 10 millió forintnál nagyobb tartozást felhalmozók szerepelnek a listán, hanem azok is, akik bevallották ugyan jövedelmüket, de az adót nem fizették meg. Ugyanez vonatkozik majd a 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozó cégekre is. Számukra kellemetlenebb a listára kerülés, hiszen üzleti partnereik megláthatják a hivatal honlapján, és előfordulhat, hogy az adósság miatt többé nem állnak szóba velük.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?