5 °C Budapest

Mire szórják a pénzt a szupergazdagok? - Sokkoló számok...

Pénzcentrum
2006. október 12. 14:00

Érdekes kutatást tett közzé a napokban Hannah Shaw Grove és Russ Alan Prince, melynek keretében felfedték, mire mennyit költenek a magánrepülővel rendelkező szupergazdagok. A megkérdezett amerikai repülőtulajdonosok évente átlagosan 9.2 millió dollárt keresnek és 89.3 millió dolláros vagyonnal rendelkeznek. Csaknem 70%-uk férfi, míg átlagéletkoruk 57 év. Az igazi érdekességek azonban csak ezután következnek!   A kutatásból kiderült, hogy az elit-csoport tagjai csaknem 30,000 dollárt költenek évente alkoholra, mely összeg csaknem kétharmada az USA háztartási jövedelem mediánjának. Az pedig már csak természetes, hogy ez a legkisebb tétel az alábbi listán:   

Felfedező utakra, szafarikra, extrém túrákra (Machu Picchu, brazil őserdő, bálnák vonulása mellett kajakozás...) alig 100 ezer dollárt költenek egy évben a privát gép tulajdonosok.

A fenti listán érdemes egy pillantást vetni a műtárgyak tételére, melyeket tudatos befektetési területként is felfoghatnánk, ha nem tudnánk, hogy a megkérdezett vagyonos egyének java meglehetősen elrugaszkodott a valóságtól, szinte képtelen meghozni saját pénzügyi döntéseit.

A megkérdezettek csupán 34%-a üríti ki saját kezűleg postaládáját és csak 19%-uk fizeti maga a számláit. Mindezeknek köszönhetően a legtöbb gazdag valóban gondtalanul tengeti életét, mivel valójában fogalma sincs arról, hogyan is állnak pénzügyei.

A vizsgált célcsoportra is igaz, hogy minél vagyonosabb valaki, annál komplexebbek a pénzügyi céljai, jelen esetben tehát annál nagyobb szükségük lenne professzionális pénzügyi tanácsadásra, melynek segítségével el lehetne érni, hogy egyáltalán kialakuljon a fejükben a pénzügyi tervezésre való igény.

A kutatás szerint a minta átlagos elemének több mint két elsőrendű lakhelye van, melyek mindegyike legalább 2 millió dollárt ér.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanulmány alapvetően viselkedés és motivációk szerint 3 fő csoportra bontja a magánrepülő tulajdonosokat, melyek a következők:

- Divatteremtők: aktívan követik a populáris média adásait, ezek alapján igyekeznek minden újdonságra hamar ráharapni. Jellemző rájuk, hogy minden vizsgált kategória költekezői között a legnagyobb számban vannak jelen, ám általában kevesebbet költenek, mint a többiek (kivéve a divatcikkek és kiegészítők szegmensét).
- Jutalmazók: ők azok, akik szeretik magukat mindig megajándékozni valamivel, ám legtöbb vásárlásuk meglehetősen megfontolt. Úgy vélik, hogy 2006-ban kevesebbet fognak költeni, mint a 2005-ös esztendőben, azonban ez is elsősorban azt támasztja alá, hogy vásárlásaik elsősorban eseményhez kötöttek, tehát hosszabb távra nem terveznek előre.
- Műértők: teljesen tudatosak, vásárlás előtt átfogó kutatást végeznek és erre alapozva hozzák meg döntéseiket. Tranzakcióikat néhány kategóriára korlátozzák, ennek megfelelően a legtöbb vizsgált szegmensben a legkisebb arányban vannak jelen vásárlóként, de így is magasan a legtöbbet költik!

Mindezek alapján tehát elmondható, hogy a divatteremtők nagy része impulzus vásárló, akiket a divatos csatornákon keresztül lehet és kell elérnie a luxuscikkek gyártóinak. A jutalmazók esetében egy rövid távon betervezett vásárlásról beszélhetünk, így a gyártónak a felszínen kell tartania a márkáját, hogy az egyáltalán eszébe jusson egy nem túl alaposan kutató személynek. A műértőket ezzel szemben részletes információkkal kell ellátni, hogy úgy érezzék, valóban a legjobb döntést hozzák meg.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.08 14:11
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre köte...
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?