Mire szórják a pénzt a szupergazdagok? - Sokkoló számok...

Pénzcentrum
2006. október 12. 14:00

Érdekes kutatást tett közzé a napokban Hannah Shaw Grove és Russ Alan Prince, melynek keretében felfedték, mire mennyit költenek a magánrepülővel rendelkező szupergazdagok. A megkérdezett amerikai repülőtulajdonosok évente átlagosan 9.2 millió dollárt keresnek és 89.3 millió dolláros vagyonnal rendelkeznek. Csaknem 70%-uk férfi, míg átlagéletkoruk 57 év. Az igazi érdekességek azonban csak ezután következnek!   A kutatásból kiderült, hogy az elit-csoport tagjai csaknem 30,000 dollárt költenek évente alkoholra, mely összeg csaknem kétharmada az USA háztartási jövedelem mediánjának. Az pedig már csak természetes, hogy ez a legkisebb tétel az alábbi listán:   

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Felfedező utakra, szafarikra, extrém túrákra (Machu Picchu, brazil őserdő, bálnák vonulása mellett kajakozás...) alig 100 ezer dollárt költenek egy évben a privát gép tulajdonosok.

A fenti listán érdemes egy pillantást vetni a műtárgyak tételére, melyeket tudatos befektetési területként is felfoghatnánk, ha nem tudnánk, hogy a megkérdezett vagyonos egyének java meglehetősen elrugaszkodott a valóságtól, szinte képtelen meghozni saját pénzügyi döntéseit.

A megkérdezettek csupán 34%-a üríti ki saját kezűleg postaládáját és csak 19%-uk fizeti maga a számláit. Mindezeknek köszönhetően a legtöbb gazdag valóban gondtalanul tengeti életét, mivel valójában fogalma sincs arról, hogyan is állnak pénzügyei.

A vizsgált célcsoportra is igaz, hogy minél vagyonosabb valaki, annál komplexebbek a pénzügyi céljai, jelen esetben tehát annál nagyobb szükségük lenne professzionális pénzügyi tanácsadásra, melynek segítségével el lehetne érni, hogy egyáltalán kialakuljon a fejükben a pénzügyi tervezésre való igény.

A kutatás szerint a minta átlagos elemének több mint két elsőrendű lakhelye van, melyek mindegyike legalább 2 millió dollárt ér.

A tanulmány alapvetően viselkedés és motivációk szerint 3 fő csoportra bontja a magánrepülő tulajdonosokat, melyek a következők:

- Divatteremtők: aktívan követik a populáris média adásait, ezek alapján igyekeznek minden újdonságra hamar ráharapni. Jellemző rájuk, hogy minden vizsgált kategória költekezői között a legnagyobb számban vannak jelen, ám általában kevesebbet költenek, mint a többiek (kivéve a divatcikkek és kiegészítők szegmensét).
- Jutalmazók: ők azok, akik szeretik magukat mindig megajándékozni valamivel, ám legtöbb vásárlásuk meglehetősen megfontolt. Úgy vélik, hogy 2006-ban kevesebbet fognak költeni, mint a 2005-ös esztendőben, azonban ez is elsősorban azt támasztja alá, hogy vásárlásaik elsősorban eseményhez kötöttek, tehát hosszabb távra nem terveznek előre.
- Műértők: teljesen tudatosak, vásárlás előtt átfogó kutatást végeznek és erre alapozva hozzák meg döntéseiket. Tranzakcióikat néhány kategóriára korlátozzák, ennek megfelelően a legtöbb vizsgált szegmensben a legkisebb arányban vannak jelen vásárlóként, de így is magasan a legtöbbet költik!

Mindezek alapján tehát elmondható, hogy a divatteremtők nagy része impulzus vásárló, akiket a divatos csatornákon keresztül lehet és kell elérnie a luxuscikkek gyártóinak. A jutalmazók esetében egy rövid távon betervezett vásárlásról beszélhetünk, így a gyártónak a felszínen kell tartania a márkáját, hogy az egyáltalán eszébe jusson egy nem túl alaposan kutató személynek. A műértőket ezzel szemben részletes információkkal kell ellátni, hogy úgy érezzék, valóban a legjobb döntést hozzák meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.04 18:41
A FOLYAMAT TÖRVÉNYE a kitartó, folyamatos fejlődésre és önfejlesztésre hívja fel a figyelmet. Arra,...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20