7 °C Budapest

Beelőzték Csányit

Pénzcentrum
2006. október 11. 09:30

Gyorsan gazdagodnak a magyar milliárdosok: egy év alatt több mint 150 milliárd forinttal, 15 százalékkal nőtt a 150 leggazdagabb magyarországi lakos vagyona (ez most 1269 milliárd forint). A Népszabadság által közölt lista némiképp eltér a néhány nappal ezelőtt megjelent rangsortól. Azonban a listán szereplő nevek mindenki számára ismerősen csenghetnek csak a sorrend más.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Népszabadság Zrt. az idén második alkalommal jelenteti meg a 150 leggazdagabb Magyarországon című kiadványt - és immáron másodszor vezeti a listát az orosz üzletember, Megdet Rahimkulov. Becsült vagyona immáron 153 milliárd forint, majdnem a kétszerese a tavaly kimutatott 83 milliárdnak. Ám most már az is tudható: a jövő évi listában ennél is nagyobb szám szerepel majd a neve mellett: a becslés alapját a Rahimkulov-vagyon két eleme, a családi érdekeltségben lévő ÁÉB Bank értéke és a BorsodChem-részesedés adja. Ám a lista lezárása óta az üzletember megállapodott már a vegyipari cégben lévő részesedés értékesítéséről, és nyilvánosságra került az is: 100 milliárd forintnyi OTP-pakettel is rendelkezik. Ugyan egyelőre nem tudni, hogy mennyi ebből a friss bevásárlás, és abból esetleg mennyit fedezett a BorsodChem-részvények eladásából befolyó összeg, az már biztos: a Rahimkulov-vagyon nagyobb része látszik ma, mint pár hónappal ezelőtt.

Ilyen látványos változások azonban nem mondhatók mindennaposnak: a vagyonosok listája valójában kevéssé változik. Az első tízben például ugyanazok szerepelnek, mint tavaly, és eltekintve Rahimkulov gazdagodásától, az egyetlen figyelemre méltó változás, hogy Demján Sándor megelőzte a listán Csányi Sándort. Az OTP elnök-vezérigazgatójának a tőzsde gyengélkedése csökkentette a becsült vagyont 5 milliárd forinttal tavaly óta, míg Demján Sándornak egyetlen tranzakció emelte meg: a TriGránit Fejlesztési Rt. negyedének eladásával újra lehetett értékelni a céget, és ez úgy 30 milliárd forinttal megdobta a becsült vagyonát. Ugyanakkor nem árt hozzátenni, hogy az OTP-vezér vagyonának nem bankrészvényben fekvő, de ismert részét nehéz felbecsülni.

A top 150 első tíz helyezettje:

1. Megdet Rahimkulov
2. Demján Sándor
3. Csányi Sándor
4. Széles Gábor
5. Várszegi Gábor
6. Leisztinger Tamás
7. Nagy Elek
8. Bige László Tibor
9. Veres Tibor
10. Wáberer György

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.02 00:18
A FELSŐ KORLÁT TÖRVÉNYE szerint személyes hatékonyságunkat a vezetési képességeink határozzák meg. H...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?