1 °C Budapest

Mennyit ér a közgáz-diploma?

Pénzcentrum
2006. október 4. 12:00

Minden felvételizőt, pályakezdőt és egyetemistát, főiskolást érdekel, hogy a jövőben milyen hamar térül meg a diplomába fektetett pénze. A Budapesti Corvinus Egyetem hagyományos egyetemi alapképzést vettük alapul, két keresett szakon, a pénzügyön, és a marketingen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A továbbtanulás egyik következménye, hogy a tanulni vágyó diákok a jövőjükbe fektetnek pénzt, arra számítva, hogy később, már munkavállalóként ez lehetőleg minél hamarabb megtérüljön.

A számítások során államilag finanszírozott képzést feltételeztünk, amely alapképzés 10 félévig tart (1 félév 5 hónapból áll). Feltételeztük továbbá, hogy az egyetemista vidékről került fel a Corvinusra. Így két lehetőséget vizsgáltunk: vagy a Varga Jenő Kollégiumot veszi igénybe (ismertebb nevén a "Kinizsi kolit"), vagy albérletbe költözik, ennek a kettőnek nyilván más költségvonzata van.

A félévenkénti költségek között számba vettük tehát a lakhatási költségeket. Amennyiben kollégiumba nyer felvételt a diák, a Kollégium Kollégiumi Tanácsa által nyújtott információk alapján havi 11 500 forint a befizetendő díj. Míg, ha albérletbe költözik a tanuló, a IX. kerületben átlagos albérleti díjakkal számolva 40 000 forintot költ a lakásra. Ugyanakkor, ha a kollégium elutasította a jelentkező diákot, lakhatási támogatás felvételére jogosult, amelynek értéke a Kollégiumi Tanács elmondása szerint értelemszerűen több tényezőtől függ, maximálisan 13 650 forint a havi támogatás mértéke.

Feltételezve, hogy a hallgató havonta egyszer hazalátogat, átlagos utazási költségként havi egy menettérti, 100km-re szóló diákjegyet számítottunk fel, valamint a budapesti havi diákbérlet árát. Így egy félévben várhatóan 16 540 forintot költ utazásra, azonban erre igényelhető utazási támogatás, félévente 3750 forint, mint azt a Diákjóléti Bizottságtól megtudtuk.

Minden félévben a pénztárcát érintő legsúlyosabb tétel a tankönyvek megvásárlása. Feltételezve, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket, a Diákjóléti Bizottság becslése alapján félévente 32 000 forintos könyvköltséggel számoltunk. Ugyanakkor minden hallgató részesül tankönyvtámogatásban, amelynek mértéke egész évre (azaz két teljes félévre) 10 000 forint. Az alapvető élelmiszerszükséglet ellátására havi szinten 30 000 forintot számítottunk fel. Mivel a tárgyismétlés lehetőségétől eltekintettünk, havi ösztöndíjjal is számoltunk, amelynek értéke a tanulmányi eredménytől függ, átlagosan havi 10 000 forintos jutalommal kalkuláltunk. Feltételeztük, hogy a hallgató a diplomához szükséges két szakmai középfokú nyelvvizsgáját másod, illetve negyedéven megszerzi, egy vizsga díja 20 000 forint.

A 10 félévre összegezve, a diplomaszerzés időpontjára felkamatoztatva, kollégiumi elszállásolás esetén 3 146 169 forint, albérlet esetén 4 841 749 forint költséget számoltunk.

Ami a jövőt illeti, a Közgáz felmérése, és egyéb kutatások alapján egy pályakezdő pénzügyes diplomás havi nettó 121 725 forintos fizetéssel számolhat a jelenleg hatályos adótörvény alapján (tehát nem vesszük figyelembe a várható változásokat), míg egy marketinges diplomás havi bruttó keresete kezdetben várhatóan havi nettó 101 875 forint. Az éves jövedelemnövekedés mértékét 15%-ban határoztuk meg.

A megtérülési idő meghatározásához diszkontáltuk a várható fizetéseket, az átlagos hozam, amellyel ezt megtettük 8%. A kumulált diszkontált fizetési sorozatból megállapítható, hogy egy pénzügyes diplomás, aki kollégiumban lakott az egyetemi évek során, 2 év 3 hónap alatt visszakapja befektetése értékét, az albérletben lakó társának ehhez 3 évre és 4 hónapra van szüksége.

A marketing szakon diplomát szerzett pályakezdőnek 2 év 8 hónapnyi (kollégium), illetve 3 év 11 hónapnyi (albérlet) munkára van szüksége a képesítés értékének megtérítéséhez.


A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.05 02:06
A NAVIGÁCIÓ TÖRVÉNYE az ésszerű, körültekintő és alapos tervezésről szól. A sikeres vezetéshez a csa...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20