Pénzügyek az iskolában, hogy ne bukj nagyot

Pénzcentrum
2006. október 11. 11:00

A magyar pénzügyi kultúra nemhogy az európaival, de még a közép-európaival összehasonlítva is alulfejlett, és a vezető pénzintézetek szerint jócskán fejlesztésre szorulnának a lakosság pénzügyekkel kapcsolatos ismeretei is, a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Értéktőzsde, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, a Befektető-védelmi Alap és a Betétvédelmi Alap is törvényben meghatározott feladatai mellé vállalta, hogy elősegíti a lakosság ilyen területen történő fejlődését - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A Jegybank a Jelentés a pénzügyi stabilitásról címmel megjelent legutóbbi kiadványában arról számol be, hogy nem elégtelen fejlettségű kultúra miatt a lakosság a ránehezedő kockázatokkal szemben végtelenné vált. Ezért lett az alapfeladatai mellett a jegybank deklarált célja, hogy növelje a tájékozottságot, amelynek eléréséhez elsősorban a látogatóközpont kiállításaival és az ott igénybe vehető szolgáltatásokkal kíván hozzájárulni.

A PSZÁF, az OBA és a BEVA is együtt kampányol a tájékozatlansággal szemben, mert szerintük a bankszektort érintő legtöbb panasz erre vezethető vissza. A közös akció keretében fogyasztóvédelmi kiadványokkal, és egy új önállóan működő honlappal, ahol az érdeklődők a piac működésével, illetve szolgáltatásaival kapcsolatos legalapvetőbb dolgokról kapnak tájékoztatást, szeretne a három szervezet
hozzájárulni az áldatlan állapot megszüntetéséhez.

A legjelentősebb változást azonban mindezek közül a pénzügyi ismeretek középiskolai oktatásának bevezetése jelenthetné, amelyre még ebben a kormányzati ciklusban sor kerülhet. Már idén is 60 középiskola 3000 tanulója kezdheti meg ismeretei bővítését a Budapesti Értéktőzsde és az Gazdasági Minisztérium közös kezdeményezésének keretében, amely összesen mintegy 70 millió forintot költöttek.

A BÉT önállóan is tevékenykedik: nyílt napokkal és börze tanfolyamokkal kívánja elérni, hogy a tőzsdére, mint egyszerű befektetési lehetőségre tekintsen a lakosság, emellett hamarosan új honlapot indítanak, amely kifejezetten a részvénypiaci alapismeretek megvilágítására szolgál majd.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?