A lengyel pénzügyminiszter szerint elrettentő példa a magyar

Pénzcentrum
2006. október 11. 08:54

Az elhúzódó politikai válság Lengyelország gazdaságát is érezhetően érintheti - nyilatkozta a Reutersnek Zyta Gylowska pénzügyminiszter. A veszély abban van, hogy a konfliktusok alááshatják a fiskális konszolidációs terveket és a befektetői bizalmat. Véleménye szerint ha a politikai viharok elülnek, akkor a költségvetési hiány a következő évben érdemben csökkenhet a gazdasági növekedés gyorsulása

mellett.

Gylowska szerint most igen viharos a helyzet Lengylországban, nagy kérdés elé van állítva koalíció: vagy megcsinálja a szükséges intézkedéseket vagy végleg felbomlik. A miniszter elképzelhetőnek tartotta, hogy a dolgok végül rosszul sülnek el, ugyanis a politikai küzdelem már három éve folyik.

A lengyel parlament a héten szavaz mandátumának lerövidítéséről, miután Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök megbukott a bizalmi szavazáson az alsóházban. Ezzel növekedett annak a valószínűsége, hogy Lengyelországban előrehozott választások lesznek.

Ha Kaczynskinak nem sikerül meggyőzni a Lengyel Parasztpártot és néhány független képviselőt az együttműködésre, akkor a Jog és Igazságosság nem tud majd kormányozni. Ma reggel azonban már arról is születtek nyilatkozatok, hogy az Önvédelem az eddigi ellentétek ellenére is visszatér a kormánykoalícióba. Ha nem sikerül biztosítani a parlamenti többséget, akkor esélytelennek tűnik, hogy az euró bevezetéséhez is szükséges reformokat sikerül átverni a parlamenten, majd pedig megvalósítani azokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormány elképzelései szerint a költségvetési hiány jövőre a GDP 4.1%-át teheti ki, ami 2009-ben csökken majd 3% alá. A hiány lefaragásának egyfajta feltétele a gyors gazdasági növekedés is. Gilowska szerint Lengyelország számára egyfajta elrettentő példa Magyarország esete, ahol a politikusok a költségvetési hiányt a GDP 10%-a fölé engedték. A magyar példa szerint elegendő 2-3 év laza gazdaságpolitika ahhoz, hogy az összes makrogazdasági mutató romoljon.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07