15 °C Budapest

A lengyel pénzügyminiszter szerint elrettentő példa a magyar

Pénzcentrum
2006. október 11. 08:54

Az elhúzódó politikai válság Lengyelország gazdaságát is érezhetően érintheti - nyilatkozta a Reutersnek Zyta Gylowska pénzügyminiszter. A veszély abban van, hogy a konfliktusok alááshatják a fiskális konszolidációs terveket és a befektetői bizalmat. Véleménye szerint ha a politikai viharok elülnek, akkor a költségvetési hiány a következő évben érdemben csökkenhet a gazdasági növekedés gyorsulása

mellett.

Gylowska szerint most igen viharos a helyzet Lengylországban, nagy kérdés elé van állítva koalíció: vagy megcsinálja a szükséges intézkedéseket vagy végleg felbomlik. A miniszter elképzelhetőnek tartotta, hogy a dolgok végül rosszul sülnek el, ugyanis a politikai küzdelem már három éve folyik.

A lengyel parlament a héten szavaz mandátumának lerövidítéséről, miután Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök megbukott a bizalmi szavazáson az alsóházban. Ezzel növekedett annak a valószínűsége, hogy Lengyelországban előrehozott választások lesznek.

Ha Kaczynskinak nem sikerül meggyőzni a Lengyel Parasztpártot és néhány független képviselőt az együttműködésre, akkor a Jog és Igazságosság nem tud majd kormányozni. Ma reggel azonban már arról is születtek nyilatkozatok, hogy az Önvédelem az eddigi ellentétek ellenére is visszatér a kormánykoalícióba. Ha nem sikerül biztosítani a parlamenti többséget, akkor esélytelennek tűnik, hogy az euró bevezetéséhez is szükséges reformokat sikerül átverni a parlamenten, majd pedig megvalósítani azokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány elképzelései szerint a költségvetési hiány jövőre a GDP 4.1%-át teheti ki, ami 2009-ben csökken majd 3% alá. A hiány lefaragásának egyfajta feltétele a gyors gazdasági növekedés is. Gilowska szerint Lengyelország számára egyfajta elrettentő példa Magyarország esete, ahol a politikusok a költségvetési hiányt a GDP 10%-a fölé engedték. A magyar példa szerint elegendő 2-3 év laza gazdaságpolitika ahhoz, hogy az összes makrogazdasági mutató romoljon.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17