Hogyan válaszoljunk okosan az interjún?

Pénzcentrum
2006. augusztus 15. 14:00

Ne aggódjunk legközelebb, amikor interjúra megyünk, ne stresszeljünk azon, hogy hogyan fog sikerülni a megmérettetés, hiszen nem léteznek olyan kérdések, amelyekre lehetetlen válaszolni. Melyek a helyes technikák amelyek segítenek abban, hogy ideálisabbnak tűnjünk a megpályázott posztra? Itt az idő, hogy felfedjük előtted a titkot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ne aggódjunk legközelebb, amikor interjúra megyünk, ne stresszeljünk azon, hogy hogyan fog sikerülni a megmérettetés, hiszen nem léteznek olyan kérdések, amelyekre lehetetlen válaszolni. Melyek a helyes technikák amelyek segítenek abban, hogy ideálisabbnak tűnjünk a megpályázott posztra? Itt az idő, hogy felfedjük előtted a titkot.

Számos tanács létezik arra, hogy hogyan tudnánk még jobb benyomást tenni a munkáltatóra, vagy arra, aki az interjút vezeti. Nos, a legegyszerűbb, ha megfogadjuk azokat a tanácsokat, amelyek a politikusok tanácsaidói adnak a képviselőknek.

A politikusokkal szemben az interjúalany nem teheti meg, hogy egy nem kívánt kérdésre nem felel, vagy csak részben válaszol rá. Léteznek trükkök, melyekkel azonban mi irányíthatjuk magát az interjút, és ezek azok a pontok, amelyeket érdemes megtanulni és észben tartani.

Szakértők szerint, ha kérdeznek tőlünk valamit, akkor válaszoljunk rá, és a lehető leggyorsabban térjünk át arra a témára, ami azt bizonyítja, hogy mi vagyunk a legmegfelelőbbek az adott állásra. A válaszunkban bizonyítsuk rátermettségünket és azon képességeinket, amelyek elengedhetelenek a munkához. Egy külföldi médiában érdekelt cég alelnöke szerint a kérdésekre a helyes reagálás a következő képlettel írható le: K=V+1:K. A formulában 'k' jelöli a kérdést, 'v' a választ, '1' a mondanivaló, a '+' pedig maga az üzenet megvalósítása. A vezető szerint ha a '+ 1' részt kihagyjuk a válaszunkból, akkor a kérdezőbiztos irányítja az interjút.

Nagyon fontos szabály, hogy mielőtt a személyes találkozóra kerülne sor, mindenképp tájékozódjunk a vállalat múltjáról, pénzügyi helyzetéről és vállalati kultúrájáról, hogy még inkább képben legyünk, hogy milyen személyiségű embert keresnek az adott posztra. Ha van rá lehetőségünk, jó taktika, ha megérdeklődjük az alkalmazottak felvételéről döntő vezetőket, hogy melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel a potenciális jelölteknek bírniuk kell.

Amikor meghallgatásra megyünk, előre felkészülhetünk arra, hogy lesz olyan kérdés, ami úgy kezdődik, hogy 'meséljen magáról...' Ilyen esetekre rendelkeznünk kell általános anekdotákkal, amelyeket több szituációban is bevethetünk. Konkrét kérdésekre sosem tudunk felkészülni, azonban léteznek sablonkérdések, melyekre előre fel lehet készülni.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ha tudjuk, hogy milyen pénzügyi helyzetel rendelkezik a vállalat, akkor legyen az akár pozitív, akár negatív, biztosak lehetünk benne, hogy létezik olyan hozzáálás és tulajdonság, amelyik az előnyünkre fordíthatja az adott szituációt.

Mindig tartsuk észben, hogy ne legyünk túl kritikusak önmagunkkal szemben, legyünk pozitívak akkor is, ha valamilyen negatív tulajdonságról vagy éppen emlékről kell beszámolnunk. A lehető legjobb dolog az, ha gyorsan megválaszoljuk a kérdést -az igazat elmesélve- és másra tereljük a szót.

Sokat segíthetünk azzal, ha amikor a hibáinkról és múltbéli rossz tapasztalatainkról faggatnak bennünket, a történet gyors ismeretése után elmondjuk, hogy mi az, amit tanultunk az adott esetből. Mert a hibáinkól mindig lehet tanulni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.09 01:08
Az INTUÍCIÓ TÖRVÉNYE a mindent átható vezetői szemlélet nehezen megfogható képességéről szól. A zse...
perfekt  |  2021.12.08 13:24
A cikksorozat előző részében említettük, hogy az egyéb gazdasági műveletek, események bizonylatainak...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39