4 °C Budapest

Listát készítettek a legjobbakról - rajta vagyunk!

Pénzcentrum
2006. augusztus 9. 12:00

A világ felsőoktatási intézményeinek színvonalát a Shanghai Jiao Tong Egyetem vizsgálta 7 különböző szempont alapján, melynek végeredményeképpen megszületett a 2005-ös év egyetemek és főiskolák világrangsora, a top 500-as lista.



A magyar egyetemek is képviseltetik magunkat a rangsorban, tehát büszkén vallhatjuk, hogy létezik olyan felsőoktatási intézményünk, amelyiket a világ éllovasai között tartanak számon. Szám szerint két egyetem tett eleget a feltételeknek a listára felkerüléshez, ezekről egy kicsit később bővebben beszámolunk.

A rangsorolás a következőképpen történt: a szakértők az intézmények kutatói munkáját, a végzett diákok elhelyezkedését, Nobel-díjasok arányát, publikációkat tekintve döntötték el, hogy melyik a világ legértékesebb egyeteme, azaz melyik az az intézmény, ahova ha felvesznek és elvégezzük, biztos, hogy kapkodni fognak utánunk az állásinterjúk alkalmával.

Minden tulajdonságot egy 100-as skálán vizsgáltak, melyek különböző súllyal nyomtak a latba. A legkisebb arányban a Nobel-díjasok száma és az intézmény területének nagysága befolyásolta az összpontszámot (10-10 százalékban). 20 százalékot ért a végeredmény szempontjából az oktatók kutatói munkájának elismertsége, a Nobel-díjas oktatók száma, publikációk, vezető kutatók felmutatása, kutatói munka vizsgálata.

A világ legjobb egyeteme idén is a neves, hosszú múltra visszatekintő Harvard University lett az Amerikai Egyesült Államokból. A második helyen a 2004-es évhez képest azonban változás következett be, ugyanis a 2004-es 2. helyezett szintén USA-beli Stanford University 2005-ben csak a harmadik helyet tudta elcsípni. A Stanfordot az egyik európai egyetem, a brit Cambridge előzte meg, megszerezve ezzel a világ másik legjobb és Európa legértékesebb felsőoktatási intézménye címet.

Az első 10 helyezett közül mindösszesen csak 2 európai (a híres brit Oxford és Cambridge), a többi kivétel nélkül az USA-ból került ki. A már oly sok filmből ismert presztízs-egyetemek, mint a Harvard, Stanford, Berekeley, Columbia és Princeton a tavalyi évben is megállták helyüket a világrangsorban. Ezek nemhiába az amerikai álom részei.

A Shanghai-i Egyetem nemcsak világrangsort, hanem ázsiai és európai top 100-at is összeállított. A magyarországi egyetemek közül a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb helyezést. A szegedi szakértelem és oktatás az egyetemet európai viszonylatban a 123. helyre, világranglistán pedig a 285. helyre juttatta. Az egyetlen másik magyar felsőoktatási intézmény, amelyik felkerült a világ 500-ai közé, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a világranglista 314.helyével.

Az Egyesült Államok polgárai 37, a britek 5 egyetemmel büszkélkedhetnek, melyek a legjobb 50 között találhatóak. Az első 100 túlnyomó többsége a tengerentúlról kerül ki. Az első 20 között az angolszászokon kívül mindössze csak a japánok képviseltetik magukat egyszer. A 100-as listának több, mint 50 százalékát a Bush elnök által vezetett ország alkotja.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A világ vezető egyetemei összesen 36 országból kerültnek ki. Csupán egy helyet rabolt el a top 500-as élmezőnyből Mexikó, Argentína, Csehország, Chile és Portugália legjobb egyeteme. Büszkén kijelenthetjük, hogy nemcsak szomszédaink közül, de Kelet-Európában is hazánkban a legjobb független szakértők szerint felsőfokú oktatás. Ennek elismeréseképpen a magyar egyetemek közül 2 is található a európai első 150-ben, szomszédaink és Kelet-EU-s társaink közül ugyanezt csak a Prágai egyetem mondhatja el, valamint ebből a régióból Ausztria és Lengyelország képviseltetheti még magát a nemzetek versenyében. Sem Szlovákia, sem a környező országok felsőoktatási intézményei nem szerepnek a neves listán.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem