17 °C Budapest

Ecostat: további kamatmérséklés történhet

Pénzcentrum
2005. november 8. 11:21

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet novemberi értékelése szerint a gazdasági növekedés üteme a harmadik negyedévben tovább emelkedhet, míg az egyensúlyi mutatók javulására nem lehet számítani.

Októberre az államháztartás pénzforgalmi hiánya a gyorsjelentés szerint - helyi önkormányzatok nélkül - elérte az 1051.6 Mrd forintot, ami 40 milliárddal magasabb az előirányzottnál. A Pénzügyminisztérium utolsó prognózisa szerinti éves szintű 1,088 Mrd forint deficit teljesülhet, hiszen a feltételezett novemberi kis mértékű hiányt követően decemberben már pozitív lehet a bevételek és kiadások egyenlege - véli az Ecostat. Az ESA'95 szerinti, nyugdíjbefizetésekkel korrigált 2005 évi hiányt az Ecostat 6-6.5 százalék közöttire becsüli. A cél elérését a hátralévő hónapokban megvalósuló fegyelmezett költségvetési politika biztosíthatja.

A készülő 2006. évi költségvetés vitája nem az euró-zóna csatlakozásról szól, de minél előbb biztosítani kellene azokat a garanciákat, amelyek mentén a nominális konvergencia 2008-ig teljesíthető lenne. A decemberre elkészülő konvergencia-program több támpontot nyújt majd a csatlakozás időpontjának és feltételeinek megítéléséhez. Az euró társadalmi elfogadottságának eléréséhez a közös valuta bevezetése során szükséges intézkedéseknek szélesebb társadalmi konszenzusát is meg kell teremteni. Fontos, hogy az euró bevezetésének valamennyi lépését tartalmazó pontos ütemterv készüljön, amelyet minél előbb ismerjenek meg a piaci szereplők. Egy, az e feladatokra létrehozott kormányközi bizottság munkája pozitív eredményt jelenthet az EU illetékes szervezeteinél is. Megfontolandó az is, vajon lehetséges-e csak az ESA'95 módszertan szerinti hiánymutatókat kommunikálni.

A fogyasztói árak emelkedésének folyamatos mérséklődésére számít az intézet 2005 hátralévő hónapjaiban is. Éves szinten 3.7 százalékos inflációt prognosztizálnak. A forint gyengülése érdemben nem befolyásolja az idei árak alakulását, jövőre 2 százalék körüli éves árnövekedést várható.

A forint árfolyama az elmúlt napokban ismét erősödött. Fundamentális oldalról ugyanakkor még mindig törékenynek látszik a valuta erősödése. Az egyensúlyi mutatók alakulása, valamint az emelkedő nemzetközi kamatszint miatt még mindig nincs kizárva egy esetleges forint-gyengülés, de a jelen prognózisban ezzel nem számolnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az infláció - és elsősorban a maginfláció - miatt további kamatcsökkentés is elképzelhető lenne. Az árfolyam körüli bizonytalanság ugyanakkor óvatosságra intheti a Monetáris Tanácsot. Várakozásaik szerint a csökkenő trend folytatásaként további kamatmérséklés történhet.

Magyarországon 2005-ben éves szinten 3.8 százalékos GDP-növekedésre számítanak. A harmadik negyedévben a korábban prognosztizált 3.8 százaléknál magasabb is lehet a GDP ütem. Ezt elsősorban az indokolja, hogy a nettó export továbbra is magas: az ipari exportértékesítés gyorsan bővül, míg az import növekedése még mindig mérsékelt. A termelő ágazatok és az anyagi szolgáltatások teljesítménye dinamikusan bővül, a lakossági fogyasztás a tervezettnél magasabb lesz, igazodva a reálbérek emelkedéséhez.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 24. 19:34
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem