14 °C Budapest

Ecostat: további kamatmérséklés történhet

Pénzcentrum
2005. november 8. 11:21

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet novemberi értékelése szerint a gazdasági növekedés üteme a harmadik negyedévben tovább emelkedhet, míg az egyensúlyi mutatók javulására nem lehet számítani.

Októberre az államháztartás pénzforgalmi hiánya a gyorsjelentés szerint - helyi önkormányzatok nélkül - elérte az 1051.6 Mrd forintot, ami 40 milliárddal magasabb az előirányzottnál. A Pénzügyminisztérium utolsó prognózisa szerinti éves szintű 1,088 Mrd forint deficit teljesülhet, hiszen a feltételezett novemberi kis mértékű hiányt követően decemberben már pozitív lehet a bevételek és kiadások egyenlege - véli az Ecostat. Az ESA'95 szerinti, nyugdíjbefizetésekkel korrigált 2005 évi hiányt az Ecostat 6-6.5 százalék közöttire becsüli. A cél elérését a hátralévő hónapokban megvalósuló fegyelmezett költségvetési politika biztosíthatja.

A készülő 2006. évi költségvetés vitája nem az euró-zóna csatlakozásról szól, de minél előbb biztosítani kellene azokat a garanciákat, amelyek mentén a nominális konvergencia 2008-ig teljesíthető lenne. A decemberre elkészülő konvergencia-program több támpontot nyújt majd a csatlakozás időpontjának és feltételeinek megítéléséhez. Az euró társadalmi elfogadottságának eléréséhez a közös valuta bevezetése során szükséges intézkedéseknek szélesebb társadalmi konszenzusát is meg kell teremteni. Fontos, hogy az euró bevezetésének valamennyi lépését tartalmazó pontos ütemterv készüljön, amelyet minél előbb ismerjenek meg a piaci szereplők. Egy, az e feladatokra létrehozott kormányközi bizottság munkája pozitív eredményt jelenthet az EU illetékes szervezeteinél is. Megfontolandó az is, vajon lehetséges-e csak az ESA'95 módszertan szerinti hiánymutatókat kommunikálni.

A fogyasztói árak emelkedésének folyamatos mérséklődésére számít az intézet 2005 hátralévő hónapjaiban is. Éves szinten 3.7 százalékos inflációt prognosztizálnak. A forint gyengülése érdemben nem befolyásolja az idei árak alakulását, jövőre 2 százalék körüli éves árnövekedést várható.

A forint árfolyama az elmúlt napokban ismét erősödött. Fundamentális oldalról ugyanakkor még mindig törékenynek látszik a valuta erősödése. Az egyensúlyi mutatók alakulása, valamint az emelkedő nemzetközi kamatszint miatt még mindig nincs kizárva egy esetleges forint-gyengülés, de a jelen prognózisban ezzel nem számolnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az infláció - és elsősorban a maginfláció - miatt további kamatcsökkentés is elképzelhető lenne. Az árfolyam körüli bizonytalanság ugyanakkor óvatosságra intheti a Monetáris Tanácsot. Várakozásaik szerint a csökkenő trend folytatásaként további kamatmérséklés történhet.

Magyarországon 2005-ben éves szinten 3.8 százalékos GDP-növekedésre számítanak. A harmadik negyedévben a korábban prognosztizált 3.8 százaléknál magasabb is lehet a GDP ütem. Ezt elsősorban az indokolja, hogy a nettó export továbbra is magas: az ipari exportértékesítés gyorsan bővül, míg az import növekedése még mindig mérsékelt. A termelő ágazatok és az anyagi szolgáltatások teljesítménye dinamikusan bővül, a lakossági fogyasztás a tervezettnél magasabb lesz, igazodva a reálbérek emelkedéséhez.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem