252 alá erősödött a forint, "nem eszik olyan forrón a kását"?

Pénzcentrum
2005. október 26. 11:04

A forint ma reggel nyitás után tovább erősödött az euróval szemben, a kurzus a 252-es szint alá szaladt, majd minimális gyengülés után jelenleg a 252 közelében járnak a jegyzések. Az állampapírok másodpiacán a referencia-lejáratoknál nem alakult ki egységes kép a hozamok változását illetően, a vegyes irányú elmozdulások a tegnap kora esti szintekhez képest jellemzően 3-8 bp közötti mértékűek. A piacon olyan vélemények is megjelentek, melyek szerint a befektetők (még) egyáltalán nem veszik bizonyosra a közeljövőbeli kamatemelést, és a tegnapi látványos rövid oldali hozamemelkedés inkább a hétfői kamatdöntési sajtótájékoztatón elhangzott kamatemelési lehetőségre való hirtelen reakció lehetett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

eurhufcomp
eurhufcomp

Tegnap a hosszabb lejáratú papíroknál mérsékelt hozamcsökkenés és ezen keresztül érdemi forinterősödés bontakozott ki, mely nem magyarázható a zloty húzóerejével, lévén a lengyel fizetőeszköz mintegy fél százalékkal leértékelődött az euróhoz képest (a délelőtti fokozott gyengülés után csupán délután volt némi korrekció).

A 3 hónapos magyar diszkontkincstárjegy hozama - mely a várható kamatlépések irányára és mértékére jellemzően jó indikátor - a tegnap késő délutáni 6.08%-ról mostnra nem mozdult el. Úgy tűnik, hogy a piac további jelzésekre vár a jegybank részéről a kamatszint várható alakulása terén.

Érdemes utalni rá, hogy a jövőbeli esetleges kamatemelés nyomán erődöső forint épp a kamatemelés valószínűségét mérsékli, mivel a jegybank a forint fokozott gyengülése, és volatilis piaci környezet esetén helyezte kilátásba a monetáris szigorítást. Vannak azonban olyanok is, akik arra figyelmeztetnek, hogy a mostani enyhe forinterősödés csupán átmeneti pihenő, illetve korrekció a néhány hete megindult 255-260-as árfolyamot "célzó" forintgyengülési trendben, de a kamatemelési lehetőség "meglebegtetése" megfelelő jelzés volt a piac számára.

A holnapi 5 és 10 éves államkötvény-aukciók a piaci hangulat tesztjei lehetnek, egészséges kereslet és kedvező hozamszint arra vallana, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar piacban, azaz nem várnak el lényegesen magasabb kamatfelárat az ikerdeficit finanszírozására. A kedvező aukciós eredmények enyhe forinterősödést generálhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 16:07