252 alá erősödött a forint, "nem eszik olyan forrón a kását"?

Pénzcentrum
2005. október 26. 11:04

A forint ma reggel nyitás után tovább erősödött az euróval szemben, a kurzus a 252-es szint alá szaladt, majd minimális gyengülés után jelenleg a 252 közelében járnak a jegyzések. Az állampapírok másodpiacán a referencia-lejáratoknál nem alakult ki egységes kép a hozamok változását illetően, a vegyes irányú elmozdulások a tegnap kora esti szintekhez képest jellemzően 3-8 bp közötti mértékűek. A piacon olyan vélemények is megjelentek, melyek szerint a befektetők (még) egyáltalán nem veszik bizonyosra a közeljövőbeli kamatemelést, és a tegnapi látványos rövid oldali hozamemelkedés inkább a hétfői kamatdöntési sajtótájékoztatón elhangzott kamatemelési lehetőségre való hirtelen reakció lehetett.

eurhufcomp
eurhufcomp

Tegnap a hosszabb lejáratú papíroknál mérsékelt hozamcsökkenés és ezen keresztül érdemi forinterősödés bontakozott ki, mely nem magyarázható a zloty húzóerejével, lévén a lengyel fizetőeszköz mintegy fél százalékkal leértékelődött az euróhoz képest (a délelőtti fokozott gyengülés után csupán délután volt némi korrekció).

A 3 hónapos magyar diszkontkincstárjegy hozama - mely a várható kamatlépések irányára és mértékére jellemzően jó indikátor - a tegnap késő délutáni 6.08%-ról mostnra nem mozdult el. Úgy tűnik, hogy a piac további jelzésekre vár a jegybank részéről a kamatszint várható alakulása terén.

Érdemes utalni rá, hogy a jövőbeli esetleges kamatemelés nyomán erődöső forint épp a kamatemelés valószínűségét mérsékli, mivel a jegybank a forint fokozott gyengülése, és volatilis piaci környezet esetén helyezte kilátásba a monetáris szigorítást. Vannak azonban olyanok is, akik arra figyelmeztetnek, hogy a mostani enyhe forinterősödés csupán átmeneti pihenő, illetve korrekció a néhány hete megindult 255-260-as árfolyamot "célzó" forintgyengülési trendben, de a kamatemelési lehetőség "meglebegtetése" megfelelő jelzés volt a piac számára.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A holnapi 5 és 10 éves államkötvény-aukciók a piaci hangulat tesztjei lehetnek, egészséges kereslet és kedvező hozamszint arra vallana, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar piacban, azaz nem várnak el lényegesen magasabb kamatfelárat az ikerdeficit finanszírozására. A kedvező aukciós eredmények enyhe forinterősödést generálhatnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07