17 °C Budapest

252 alá erősödött a forint, "nem eszik olyan forrón a kását"?

Pénzcentrum
2005. október 26. 11:04

A forint ma reggel nyitás után tovább erősödött az euróval szemben, a kurzus a 252-es szint alá szaladt, majd minimális gyengülés után jelenleg a 252 közelében járnak a jegyzések. Az állampapírok másodpiacán a referencia-lejáratoknál nem alakult ki egységes kép a hozamok változását illetően, a vegyes irányú elmozdulások a tegnap kora esti szintekhez képest jellemzően 3-8 bp közötti mértékűek. A piacon olyan vélemények is megjelentek, melyek szerint a befektetők (még) egyáltalán nem veszik bizonyosra a közeljövőbeli kamatemelést, és a tegnapi látványos rövid oldali hozamemelkedés inkább a hétfői kamatdöntési sajtótájékoztatón elhangzott kamatemelési lehetőségre való hirtelen reakció lehetett.

eurhufcomp
eurhufcomp

Tegnap a hosszabb lejáratú papíroknál mérsékelt hozamcsökkenés és ezen keresztül érdemi forinterősödés bontakozott ki, mely nem magyarázható a zloty húzóerejével, lévén a lengyel fizetőeszköz mintegy fél százalékkal leértékelődött az euróhoz képest (a délelőtti fokozott gyengülés után csupán délután volt némi korrekció).

A 3 hónapos magyar diszkontkincstárjegy hozama - mely a várható kamatlépések irányára és mértékére jellemzően jó indikátor - a tegnap késő délutáni 6.08%-ról mostnra nem mozdult el. Úgy tűnik, hogy a piac további jelzésekre vár a jegybank részéről a kamatszint várható alakulása terén.

Érdemes utalni rá, hogy a jövőbeli esetleges kamatemelés nyomán erődöső forint épp a kamatemelés valószínűségét mérsékli, mivel a jegybank a forint fokozott gyengülése, és volatilis piaci környezet esetén helyezte kilátásba a monetáris szigorítást. Vannak azonban olyanok is, akik arra figyelmeztetnek, hogy a mostani enyhe forinterősödés csupán átmeneti pihenő, illetve korrekció a néhány hete megindult 255-260-as árfolyamot "célzó" forintgyengülési trendben, de a kamatemelési lehetőség "meglebegtetése" megfelelő jelzés volt a piac számára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A holnapi 5 és 10 éves államkötvény-aukciók a piaci hangulat tesztjei lehetnek, egészséges kereslet és kedvező hozamszint arra vallana, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar piacban, azaz nem várnak el lényegesen magasabb kamatfelárat az ikerdeficit finanszírozására. A kedvező aukciós eredmények enyhe forinterősödést generálhatnak.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem