252 alá erősödött a forint, "nem eszik olyan forrón a kását"?

Pénzcentrum
2005. október 26. 11:04

A forint ma reggel nyitás után tovább erősödött az euróval szemben, a kurzus a 252-es szint alá szaladt, majd minimális gyengülés után jelenleg a 252 közelében járnak a jegyzések. Az állampapírok másodpiacán a referencia-lejáratoknál nem alakult ki egységes kép a hozamok változását illetően, a vegyes irányú elmozdulások a tegnap kora esti szintekhez képest jellemzően 3-8 bp közötti mértékűek. A piacon olyan vélemények is megjelentek, melyek szerint a befektetők (még) egyáltalán nem veszik bizonyosra a közeljövőbeli kamatemelést, és a tegnapi látványos rövid oldali hozamemelkedés inkább a hétfői kamatdöntési sajtótájékoztatón elhangzott kamatemelési lehetőségre való hirtelen reakció lehetett.

eurhufcomp
eurhufcomp

Tegnap a hosszabb lejáratú papíroknál mérsékelt hozamcsökkenés és ezen keresztül érdemi forinterősödés bontakozott ki, mely nem magyarázható a zloty húzóerejével, lévén a lengyel fizetőeszköz mintegy fél százalékkal leértékelődött az euróhoz képest (a délelőtti fokozott gyengülés után csupán délután volt némi korrekció).

A 3 hónapos magyar diszkontkincstárjegy hozama - mely a várható kamatlépések irányára és mértékére jellemzően jó indikátor - a tegnap késő délutáni 6.08%-ról mostnra nem mozdult el. Úgy tűnik, hogy a piac további jelzésekre vár a jegybank részéről a kamatszint várható alakulása terén.

Érdemes utalni rá, hogy a jövőbeli esetleges kamatemelés nyomán erődöső forint épp a kamatemelés valószínűségét mérsékli, mivel a jegybank a forint fokozott gyengülése, és volatilis piaci környezet esetén helyezte kilátásba a monetáris szigorítást. Vannak azonban olyanok is, akik arra figyelmeztetnek, hogy a mostani enyhe forinterősödés csupán átmeneti pihenő, illetve korrekció a néhány hete megindult 255-260-as árfolyamot "célzó" forintgyengülési trendben, de a kamatemelési lehetőség "meglebegtetése" megfelelő jelzés volt a piac számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A holnapi 5 és 10 éves államkötvény-aukciók a piaci hangulat tesztjei lehetnek, egészséges kereslet és kedvező hozamszint arra vallana, hogy a befektetők továbbra is bíznak a magyar piacban, azaz nem várnak el lényegesen magasabb kamatfelárat az ikerdeficit finanszírozására. A kedvező aukciós eredmények enyhe forinterősödést generálhatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.01 13:52
Az Országgyűlés a 2022. november 22-i ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szóló...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?