14 °C Budapest

25 bp-os kamatcsökkentés az MNB-től - miért? (3.)

Pénzcentrum
2005. szeptember 19. 14:00

Az elemzői várakozások többségének megfelelően 25 bp-tal csökkentette mai ülésén az irányadó kamatszintet a Monetáris Tanács. Így az holnaptól 6.0%-ra mérséklődik. Ez volt idén sorrendben a kilencedik kamatvágás, mely összességében 350 bp-os lazítást jelent. A mai lépéssel újabb történelmi mélységbe süllyedt az irányadó ráta. A mai ülés rövidített jegyzőkönyve 2005. október 14-én 14 órakor jelenik meg.

A múlt hét végén Járai Zsigmond nyilatkozata még inkább egy 50 bp-os vágás bekövetkezésének valószínűségét emelte, míg az MNB múlt kedden megkezdett (és azóta már többször bekövetkezett) kötvényeladásai inkább egy 25 bp-os vágás valószínűségét emelték. A múlt pénteken a figyelem középpontjába került államháztartási hiány-probléma (autópálya-befizetések elszámolása), illetve az euróbevezetési dátum esetleges csúszása egyes piaci szereplők várakozásai szerint kissé emelték egy változatlan kamatszint bekövetkezésének valószínűségét is.

2005.09.14 16:05
Portfolio.hu-poll: inkább 25 bp-os jövő hétfői vágást vár a piac - nagy változás egy hónap alatt

2005.09.15 12:00
Reuters: 25 bp-os vágás hétfőn, kisebb áht-hiánnyal számolnak az elemzők

2005.09.12 09:27
Járai: lehet(nek) még agresszív kamatcsökkentés(ek) - közfelháborodás lenne akkor, ha...

2005.09.13 17:27
Egyesek már délelőtt tudták - magyarázat a forintgyengülésre

2005.09.19 10:40
Az MNB-től jött a "füles" az Eurostatnak - kísérlet az autópálya-ügy kibogozására

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Monetáris Tanács mai kamatdöntésről kiadott közleménye szerint az idei év folyamán a fogyasztói infláció 3-4% között mozgott, míg az alapvető inflációs folyamatot és a hosszabb távú kilátásokat általában jobban tükröző maginfláció az elmúlt hónapokban 2% alatti szinten stabilizálódott. A fogyasztói árak maginflációt meghaladó emelkedése mögött elsősorban az olaj és a nyersélelmiszer termékek árnövekedése állt.

A Tanács megítélése szerint az idei év alacsony maginflációs mutatóit részben olyan egyszeri tényezők is magyarázzák, mint az EU-csatlakozás miatt élesedő importverseny és a kiskereskedelemben megfigyelhető átalakulási folyamat. Ezek a hatások nem okoznak tartósan alacsonyabb inflációt, ugyanakkor a jövő évre valószínűsíthető keresletnövekedés, valamint a minimálbér-emelés növelni fogja az inflációs nyomást a gazdaságban.

A hosszabb távú makrogazdasági kilátásokat továbbra is bizonytalanság övezi. Bár a folyó fizetési mérleg hiánya idén valamelyest csökkenhet a tavalyihoz képest, a külső eladósodás növekedése nem tekinthető fenntarthatónak. Az egyensúlyi kockázatok csökkenésének alapfeltétele egy olyan fiskális politika, amely biztosítja, hogy 2006-ban a bejelentett adóbevétel-kieséseket figyelembe véve is mérséklődjön az államháztartás finanszírozási igénye. Ez önmagában is olyan jelentős költségvetési kiigazítást feltételez, amely kizár minden további rövidtávú adócsökkentést.

A nemzetközi befektetői környezet kedvezően alakult, továbbra is élénk a kereslet a kockázatosabb pénzügyi eszközök iránt. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a Tanács a javuló inflációs kilátásokkal összhangban fokozatosan csökkentse a jegybanki alapkamatot. A magas globális kockázatvállalási hajlandóság esetleges csökkenése azonban előtérbe állíthatja a magyar gazdasággal kapcsolatos fundamentális kockázatokat.

A Monetáris Tanács megtárgyalta az MNB 2005. október 10-én megjelenő, Jelentés a pénzügyi stabilitásról című kiadványának első verzióját.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem