33 °C Budapest

A szállodaipar első fél éve: a Balaton a nagy vesztes

Pénzcentrum
2005. július 8. 09:08

2005 első félévében a szállodák átlagosan 56%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - közölte a KSH. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A KSH-nak adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 56%-os szobafoglaltságot jelentettek az első félévre. 68%-os, illetve ezt meghaladó szobakapacitás-kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek értek el, amelyek egy évvel korábban 64%-os foglaltsággal működtek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 49%-ot. A legalacsonyabb (38-40%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy-, illetve ötcsillagos és a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 15,100 forint volt, ami jelentős (folyó áron több mint 1,300 forint, 9.4%) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodák 11,600-14,700 forintos, a háromcsillagos egységek 5,800-8,900 forintos átlagárat érvényesítettek. Az átlagár mind a négy-, mind a háromcsillagos szállodák esetében Budapesten és Nyugat-Magyarországon volt magasabb.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron 600 forint emelkedést (7.7%) jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban jelentősen magasabb volt, mint az azonos kategóriájú az ország más településein lévő szállodacsoportokban. A legalacsonyabb összegről (2,200 forint) a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységet számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 12%-os folyó áras növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A legnagyobb mértékű emelkedést az ország keleti részén található három-csillagos szállodák (+19%) és a budapesti négycsillagos egységek (+18%) jelentették. Kismértékű visszaesés (-7%) jellemezte a balatoni háromcsillagos szállodákat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2005 első hat hónapjában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal bővült az előző év első félévéhez képest, ami a budapesti házakban nagymértékű (7-14%-os) volt. Az ország keleti és nyugati felén üzemelő egységek által regisztrált vendégéjszakák száma csökkent vagy kisebb mértékben (3-5%-kal) növekedett. A Balatonnál mindkét kategóriában 5%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak az adatgyűjtésre kijelölt szállodák.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?