A szállodaipar első fél éve: a Balaton a nagy vesztes

Pénzcentrum
2005. július 8. 09:08

2005 első félévében a szállodák átlagosan 56%-os szobakapacitás-kihasználtsággal működtek - közölte a KSH. A folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A KSH-nak adatszolgáltatást teljesítő szállodák átlagosan 56%-os szobafoglaltságot jelentettek az első félévre. 68%-os, illetve ezt meghaladó szobakapacitás-kihasználtságot a fővárosi négy- és ötcsillagos egységek értek el, amelyek egy évvel korábban 64%-os foglaltsággal működtek. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatója egyik vizsgált csoportban sem érte el a 49%-ot. A legalacsonyabb (38-40%-os) kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy-, illetve ötcsillagos és a balatoni háromcsillagos szállodák üzemeltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a megfigyelt időszakban 15,100 forint volt, ami jelentős (folyó áron több mint 1,300 forint, 9.4%) emelkedést jelent 2004 azonos időszakához képest. A négycsillagos szállodák 11,600-14,700 forintos, a háromcsillagos egységek 5,800-8,900 forintos átlagárat érvényesítettek. Az átlagár mind a négy-, mind a háromcsillagos szállodák esetében Budapesten és Nyugat-Magyarországon volt magasabb.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,400 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron 600 forint emelkedést (7.7%) jelent az egy évvel azelőtti értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban jelentősen magasabb volt, mint az azonos kategóriájú az ország más településein lévő szállodacsoportokban. A legalacsonyabb összegről (2,200 forint) a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységet számoltak be.

A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 12%-os folyó áras növekedést mutat az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A legnagyobb mértékű emelkedést az ország keleti részén található három-csillagos szállodák (+19%) és a budapesti négycsillagos egységek (+18%) jelentették. Kismértékű visszaesés (-7%) jellemezte a balatoni háromcsillagos szállodákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2005 első hat hónapjában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6%-kal bővült az előző év első félévéhez képest, ami a budapesti házakban nagymértékű (7-14%-os) volt. Az ország keleti és nyugati felén üzemelő egységek által regisztrált vendégéjszakák száma csökkent vagy kisebb mértékben (3-5%-kal) növekedett. A Balatonnál mindkét kategóriában 5%-kal kevesebb éjszakát regisztráltak az adatgyűjtésre kijelölt szállodák.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem