37 °C Budapest

11-szeres növekedés a diszkont légitársaságoknál

Pénzcentrum
2005. február 25. 09:00

2004-ben a szállítási ágazatokhoz tartozó hazai vállalatok valamelyest kevesebb árut - de nagyobb távolságra - szállítottak, mint egy évvel korábban, így az árutonna-kilométerben mért teljesítmény - mindenekelőtt a nemzetközi áruszállításnak köszönhetően - jelentős mértékben nőtt - közölte a KSH. A diszkont-légitársaságok forgalma 982 ezer fő volt, ez 11-szeres növekedést jelent az előző évhez képest. A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma a bázisév magas szintje után 7%-kal csökkent.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások által szállított áruk tömege kismértékben csökkent. Vasúton 3%-kal nőtt, a közúti áruszállításban 3%-kal csökkent a szállított árumennyiség. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 12%-kal nőtt, ezen belül közúton 15%-os, vasúton 8%-os volt a növekedés. A közúti áruszállítás részesedése 48%-os, a vasúté 29%-os volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 3%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 4%-kal nőtt. A nemzetközi áruszállításban - a dinamikus exportteljesítménynek is köszönhetően - a szállított áruk mennyisége 5%-kal, az árutonnakilométer-teljesítmény 18%-kal bővült.

A közúti fuvarozásban - a szállítási árutonna-kilométerek 30%-át teljesítő ágazaton kívüli vállalkozásokat is figyelembe véve - a szállított áruk tömege kismértékben csökkent, az árutonna-kilométerben kifejezett teljesítmény 13%-kal nőtt.

A távolsági személyszállításban az utasok száma 1%-kal, az utaskilométer-teljesítmény 2%-kal növekedett. A teljesítmény növekedése belföldön minimális volt, nemzetközi viszonylatban viszont - a vasúti és a közúti személyszállítás visszaesése ellenére - a teljesítmény 10%-kal emelkedett. A légi személyszállítás részesedése 16%-ra nőtt, a közúti személyszállításé 45%, a vasúté 39% volt. A helyi személyszállítás utasszámban és utaskilométerben mért teljesítménye kismértékben csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Budapest/Ferihegyi repülőtérre összesen 111.8 ezer járat érkezett, illetve indult, ami 26%-os növekedést jelez az előző évhez képest. A repülőtér utasforgalma 6.5 millió fő volt (ebből 3.2 millió MALÉV-utas), 29%-kal több, mint 2003-ban. A diszkont-légitársaságok forgalma 982 ezer fő volt, ez 11-szeres növekedést jelent az előző évhez képest. Arányuk az összes utasforgalomból e forgalom aránya meghaladta a 15%-ot; legnagyobb forgalmat az EasyJet, a Wizzair, a SkyEurope, az Air Berlin és a Germanwings bonyolította le.

2004. december 31-én a személygépkocsi-állomány 2 millió 828 ezer darab volt. Az ország útjain Opel, Suzuki, Lada és Volkswagen gyártmányú személygépkocsikból futott a legtöbb. A személygépkocsik átlagéletkora - 1994 óta először - 11 év alá csökkent (10.9 év). A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma a bázisév magas szintje után 7%-kal csökkent. Az Opel és a Suzuki alacsonyabb piaci részesedése ellenére őrzi vezető helyét.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?