11-szeres növekedés a diszkont légitársaságoknál

Pénzcentrum
2005. február 25. 09:00

2004-ben a szállítási ágazatokhoz tartozó hazai vállalatok valamelyest kevesebb árut - de nagyobb távolságra - szállítottak, mint egy évvel korábban, így az árutonna-kilométerben mért teljesítmény - mindenekelőtt a nemzetközi áruszállításnak köszönhetően - jelentős mértékben nőtt - közölte a KSH. A diszkont-légitársaságok forgalma 982 ezer fő volt, ez 11-szeres növekedést jelent az előző évhez képest. A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma a bázisév magas szintje után 7%-kal csökkent.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások által szállított áruk tömege kismértékben csökkent. Vasúton 3%-kal nőtt, a közúti áruszállításban 3%-kal csökkent a szállított árumennyiség. Az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 12%-kal nőtt, ezen belül közúton 15%-os, vasúton 8%-os volt a növekedés. A közúti áruszállítás részesedése 48%-os, a vasúté 29%-os volt.

Belföldi viszonylatban a szállított árutömeg 3%-kal csökkent, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény 4%-kal nőtt. A nemzetközi áruszállításban - a dinamikus exportteljesítménynek is köszönhetően - a szállított áruk mennyisége 5%-kal, az árutonnakilométer-teljesítmény 18%-kal bővült.

A közúti fuvarozásban - a szállítási árutonna-kilométerek 30%-át teljesítő ágazaton kívüli vállalkozásokat is figyelembe véve - a szállított áruk tömege kismértékben csökkent, az árutonna-kilométerben kifejezett teljesítmény 13%-kal nőtt.

A távolsági személyszállításban az utasok száma 1%-kal, az utaskilométer-teljesítmény 2%-kal növekedett. A teljesítmény növekedése belföldön minimális volt, nemzetközi viszonylatban viszont - a vasúti és a közúti személyszállítás visszaesése ellenére - a teljesítmény 10%-kal emelkedett. A légi személyszállítás részesedése 16%-ra nőtt, a közúti személyszállításé 45%, a vasúté 39% volt. A helyi személyszállítás utasszámban és utaskilométerben mért teljesítménye kismértékben csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Budapest/Ferihegyi repülőtérre összesen 111.8 ezer járat érkezett, illetve indult, ami 26%-os növekedést jelez az előző évhez képest. A repülőtér utasforgalma 6.5 millió fő volt (ebből 3.2 millió MALÉV-utas), 29%-kal több, mint 2003-ban. A diszkont-légitársaságok forgalma 982 ezer fő volt, ez 11-szeres növekedést jelent az előző évhez képest. Arányuk az összes utasforgalomból e forgalom aránya meghaladta a 15%-ot; legnagyobb forgalmat az EasyJet, a Wizzair, a SkyEurope, az Air Berlin és a Germanwings bonyolította le.

2004. december 31-én a személygépkocsi-állomány 2 millió 828 ezer darab volt. Az ország útjain Opel, Suzuki, Lada és Volkswagen gyártmányú személygépkocsikból futott a legtöbb. A személygépkocsik átlagéletkora - 1994 óta először - 11 év alá csökkent (10.9 év). A Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik száma a bázisév magas szintje után 7%-kal csökkent. Az Opel és a Suzuki alacsonyabb piaci részesedése ellenére őrzi vezető helyét.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem