13-szorosára bővült a diszkont légitársaságok forgalma 2004-ben

Pénzcentrum
2005. február 10. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, míg a belföldivendég-forgalom mérséklődött 2004-ben az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult, a legnagyobb bővülés a többcsillagos szállodákban illetve a gyógyszállókban volt tapasztalható. Az idegenforgalom növekedése a bevételek alapján viszonylag visszafogott, a devizabevételek a január-szeptemberi adatok alapján 10%-kal estek vissza euróban (2002-ben és 2003-ban a visszaesés közel 20 illetve több mint 10%-os volt). A légiforgalom dinamikusan bővül, melyben a diszkont társaságoknak meghatározó szerepe van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Külföldi vendégforgalom

2004-ben a kereskedelmi szálláshelyekre 3.2 millió külföldi vendég érkezett, akik 10.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 4%-kal növekedett. A legfontosabb küldő országok közül Németországból és Ausztriából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból jelentősen megélénkült a vendégforgalom.


A külföldiek körében a négy- és háromcsillagos szálloda volt a legkedveltebb szállástípus. Az egyes szállástípusokba irányuló külföldi forgalmat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált évben. A szállodák forgalma összességében az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés azonban csak az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte. A gyógyszállodákban 12%-kal több külföldi vendég 7%-kal több éjszakát töltött el, mint az előző évben. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) a vendégéjszakák száma alapján jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek

2004-ben a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3.2 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 8.1 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom kismértékben emelkedett, 4%-os a vendégek, illetve 2%-os a vendégéjszakák számának a növekedése. A gyógyszállodák belföldivendég-forgalma egyharmadával bővült. A többi szállástípusban - a külföldivendég-forgalomhoz hasonlóan - a belföldi forgalom csökkent. A legkisebb mértékű csökkenésről a panziók, a legnagyobb mértékűről a kempingek számoltak be.

A szállodák átlagosan 47%-os szobakihasználtsággal működtek, ami 3 százalékponttal volt magasabb az előző évinél.

Reálértékben alig bővültek a bevételek

A januártól december végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 188 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003-ban (ez kb. 3%-os reálnövekedést jelent az ágazat árindexével deflálva). Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 15%-kal bővült.

Az euróban mért devizabevételek az elmúlt évekhez hasonlóan csökkenést mutatnak az MNB adatai szerint.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág GDP-jének növekedése az elmúlt év első három negyedévének mindegyikében elmaradt a nemzetgazdaság GDP-jének növekedésétől.

Élénkülő határforgalom

A magyar állampolgárok közel 17.6 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 23%-kal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 25, magyar forgalmában 18%-os növekedés volt 2003-hoz képest. A diszkont légitársaságok forgalma 2004. január-szeptemberben 548.5 ezer fő volt, ami több mint 13-szoros növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.01.22 08:34
  Ez nekem is egy kedvenc képem, történetem. Mint akinek szintén sok könyve van, tőlem is meg szokt...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
perfekt  |  2022.01.19 08:18
2022. évi első, közbeszerzési témájú bejegyzésünket - évek óta követett gyakorlatunknak megfelelően...
coachco  |  2022.01.18 16:34
Hetvenhét éve annak, hogy felszabadult a budapesti gettó. Ezt a hírt hallva eszembe jutott az a pár...
hrdoktor  |  2022.01.17 06:30
Bár a home office-ban az otthon kényelmében vagyunk, sokan tapasztalhatják, hogy a virtuális megbesz...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20