13-szorosára bővült a diszkont légitársaságok forgalma 2004-ben

Pénzcentrum
2005. február 10. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, míg a belföldivendég-forgalom mérséklődött 2004-ben az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult, a legnagyobb bővülés a többcsillagos szállodákban illetve a gyógyszállókban volt tapasztalható. Az idegenforgalom növekedése a bevételek alapján viszonylag visszafogott, a devizabevételek a január-szeptemberi adatok alapján 10%-kal estek vissza euróban (2002-ben és 2003-ban a visszaesés közel 20 illetve több mint 10%-os volt). A légiforgalom dinamikusan bővül, melyben a diszkont társaságoknak meghatározó szerepe van.


Külföldi vendégforgalom

2004-ben a kereskedelmi szálláshelyekre 3.2 millió külföldi vendég érkezett, akik 10.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 4%-kal növekedett. A legfontosabb küldő országok közül Németországból és Ausztriából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból jelentősen megélénkült a vendégforgalom.


A külföldiek körében a négy- és háromcsillagos szálloda volt a legkedveltebb szállástípus. Az egyes szállástípusokba irányuló külföldi forgalmat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált évben. A szállodák forgalma összességében az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés azonban csak az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte. A gyógyszállodákban 12%-kal több külföldi vendég 7%-kal több éjszakát töltött el, mint az előző évben. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) a vendégéjszakák száma alapján jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek

2004-ben a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3.2 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 8.1 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom kismértékben emelkedett, 4%-os a vendégek, illetve 2%-os a vendégéjszakák számának a növekedése. A gyógyszállodák belföldivendég-forgalma egyharmadával bővült. A többi szállástípusban - a külföldivendég-forgalomhoz hasonlóan - a belföldi forgalom csökkent. A legkisebb mértékű csökkenésről a panziók, a legnagyobb mértékűről a kempingek számoltak be.

A szállodák átlagosan 47%-os szobakihasználtsággal működtek, ami 3 százalékponttal volt magasabb az előző évinél.

Reálértékben alig bővültek a bevételek

A januártól december végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 188 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003-ban (ez kb. 3%-os reálnövekedést jelent az ágazat árindexével deflálva). Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 15%-kal bővült.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az euróban mért devizabevételek az elmúlt évekhez hasonlóan csökkenést mutatnak az MNB adatai szerint.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág GDP-jének növekedése az elmúlt év első három negyedévének mindegyikében elmaradt a nemzetgazdaság GDP-jének növekedésétől.

Élénkülő határforgalom

A magyar állampolgárok közel 17.6 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 23%-kal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 25, magyar forgalmában 18%-os növekedés volt 2003-hoz képest. A diszkont légitársaságok forgalma 2004. január-szeptemberben 548.5 ezer fő volt, ami több mint 13-szoros növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
hrdoktor  |  2024.07.04 07:30
Sokan szeretik, de vannak, akik csak nehezen viselik el: a klíma használata évtizedek óta heves vitá...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 13. szombat
Jenõ
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem