3 °C Budapest

13-szorosára bővült a diszkont légitársaságok forgalma 2004-ben

Pénzcentrum
2005. február 10. 09:00

A kereskedelmi szálláshelyek külföldivendég-forgalma megélénkült, míg a belföldivendég-forgalom mérséklődött 2004-ben az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A szállodák szobakihasználtsága javult, a legnagyobb bővülés a többcsillagos szállodákban illetve a gyógyszállókban volt tapasztalható. Az idegenforgalom növekedése a bevételek alapján viszonylag visszafogott, a devizabevételek a január-szeptemberi adatok alapján 10%-kal estek vissza euróban (2002-ben és 2003-ban a visszaesés közel 20 illetve több mint 10%-os volt). A légiforgalom dinamikusan bővül, melyben a diszkont társaságoknak meghatározó szerepe van.


Külföldi vendégforgalom

2004-ben a kereskedelmi szálláshelyekre 3.2 millió külföldi vendég érkezett, akik 10.3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma egytizedével, az éjszakák száma 4%-kal növekedett. A legfontosabb küldő országok közül Németországból és Ausztriából mérséklődött, Olaszországból, az Egyesült Királyságból és az Amerikai Egyesült Államokból jelentősen megélénkült a vendégforgalom.


A külföldiek körében a négy- és háromcsillagos szálloda volt a legkedveltebb szállástípus. Az egyes szállástípusokba irányuló külföldi forgalmat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált évben. A szállodák forgalma összességében az átlagos kereskedelmi szálláshelyi értéket meghaladóan növekedett, a fellendülés azonban csak az öt-, négy- és háromcsillagos szállodákat jellemezte. A gyógyszállodákban 12%-kal több külföldi vendég 7%-kal több éjszakát töltött el, mint az előző évben. A többi szállástípusban (panziókban, turista- és ifjúsági szállókban, üdülőházakban és kempingekben) a vendégéjszakák száma alapján jelentős visszaesés figyelhető meg.

Belföldi vendégek

2004-ben a kereskedelmi szálláshelyek több mint 3.2 millió belföldi vendéget fogadtak, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma megközelítette a 8.1 milliót. A vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 4%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom kismértékben emelkedett, 4%-os a vendégek, illetve 2%-os a vendégéjszakák számának a növekedése. A gyógyszállodák belföldivendég-forgalma egyharmadával bővült. A többi szállástípusban - a külföldivendég-forgalomhoz hasonlóan - a belföldi forgalom csökkent. A legkisebb mértékű csökkenésről a panziók, a legnagyobb mértékűről a kempingek számoltak be.

A szállodák átlagosan 47%-os szobakihasználtsággal működtek, ami 3 százalékponttal volt magasabb az előző évinél.

Reálértékben alig bővültek a bevételek

A januártól december végéig tartó időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 188 milliárd forint bevételt realizáltak, ami folyó áron 13%-kal volt több, mint 2003-ban (ez kb. 3%-os reálnövekedést jelent az ágazat árindexével deflálva). Ezen belül a szállásdíjbevétel 11, a szálláshelyi vendéglátás 16, az egyéb szolgáltatások bevétele 15%-kal bővült.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az euróban mért devizabevételek az elmúlt évekhez hasonlóan csökkenést mutatnak az MNB adatai szerint.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág GDP-jének növekedése az elmúlt év első három negyedévének mindegyikében elmaradt a nemzetgazdaság GDP-jének növekedésétől.

Élénkülő határforgalom

A magyar állampolgárok közel 17.6 millió alkalommal lépték át az ország határait, határátlépéseik száma 23%-kal haladta meg az előző évit. A Ferihegyi repülőtér külföldi forgalmában 25, magyar forgalmában 18%-os növekedés volt 2003-hoz képest. A diszkont légitársaságok forgalma 2004. január-szeptemberben 548.5 ezer fő volt, ami több mint 13-szoros növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?