-2 °C Budapest

A GKM 2004-es beruházásösztönző tevékenysége

Pénzcentrum
2004. december 28. 11:26

2004-ben a GKM egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatási rendszer keretében négy társasággal kötött támogatási szerződést, melynek következtében összesen 382 millió euró (93,480 millió forint) működőtőke áramlik Magyarországra - áll a GKM közleményében. A számítások szerint a tőkebeáramlás hatására összesen 5,090 új munkahely létesül. 2004-ben további 11 cég döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról összesen 780 millió euró (190.971 millió forint) értékben, melyek hatására kb. 6 ezer új munkahely keletkezett.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő beruházások ösztönzése

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003-ban dolgozta ki az egyedi kormánydöntéssel nyújtott fejlesztési támogatás eljárási rendjét, amelyben a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházások részesülhetnek, azaz az 50 millió euró értéket elérő feldolgozóipari projektek, valamint a 25 millió euró értéket elérő, regionális szolgáltató központ létesítésére irányuló beruházások.

A fenti beruházások egyedi, pályázati rendszeren kívüli támogatására a fokozódó közép-európai "támogatási verseny", valamint a pályázati rendszerben nyújtható támogatási összegek szűkössége miatt volt szükség.

Az egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatási rendszer keretében 2003 és 2008 között összesen 26 nagyberuházás valósulhat meg Magyarországon összesen 2,698 millió euró (660,771 millió forint) értékben, mintegy 17,203 új munkahelyet teremtve.

A GKM 2004-ben négy társasággal kötött támogatási szerződést, melynek következtében összesen 382 millió euró (93,480 millió forint) működőtőke áramlik Magyarországra, és számítások szerint összesen 5,090 új munkahely létesül.

Az egyedi kormánydöntéssel támogatott vállalatokon kívül 2004-ben további 11 cég döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról összesen 780 millió euró (190971 millió forint) értékben, 6,060 fő tervezett alkalmazotti létszámmal. Ezen kívül a GKM tárgyalásokat folytat további 11 nagyberuházóval, melyek 1,536 millió euró (376,320 millió forint) működőtőke beáramlását és 6,053 új munkahely teremtését helyezik kilátásba Magyarországon 2005 és 2008 között.

Az ellentételezési politika új irányelveinek kialakítása

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az ellentételezés a befektetés-ösztönzés speciális eszköze, amely a védelmi beszerezésekhez kapcsolódik.

A GKM Befektetési Főosztálya 2004. márciusában kialakította és elfogadtatta a Miniszteri Kollégiummal az ellentételezési politika új irányelveit, valamint kidolgozta és az Ellentételezési Bizottsággal jóváhagyatta a kapcsolódó Általános Szabályokat.

Az új szabályozáshoz kapcsolódóan bevezetésre került a projektbázisú teljesítési rendszer. A projekt bázis kiépítése érdekében tárgyalások folytak a szakmai érdekképviseletekkel (Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara, Magyar Védelemipari Szövetség, Magyar Innovációs Szövetség, Informatikai Vállalkozók Szövetsége, Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség, Magyar Biotechnológia Szövetség, Térségfejlesztő Konzorcium, továbbá az Nemzeti Fejlesztési Hivatalhoz tartozó Promei Kht.)

Ellentételezési megállapodások létrehozása

  • A magyar védelmi ipart támogató EPICOS projekt létrehozása;

  • A Rába Jármű Kft-vel történő szerződés-módosítás;

  • A Kongsberg Defence Communication-nal történő szerződés-módosítás;

  • A Gripen International-lal történő megállapodás az új irányelvek alkalmazásáról, szerződés-módosítás nélkül;

  • Két offset-megállapodás aláírása a DR Rt-vel;

  • Két offset-jegyzőkönyv aláírása a Rába Jármű Kft-vel;

  • Ipari Kooperációs jegyzőkönyv módosítása a DaimlerChryslerrel;

  • Pre-offset megállapodás lezárása a Renault-val;

  • Egyedi szerződés aláírása a Siemens Rt-vel digitális telefonközpontokról
.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.03 00:01
DIGITAL NOMAD With more remote work options, people are moving from place to place, living in a nom...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm