A GKM 2004-es beruházásösztönző tevékenysége

Pénzcentrum
2004. december 28. 11:26

2004-ben a GKM egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatási rendszer keretében négy társasággal kötött támogatási szerződést, melynek következtében összesen 382 millió euró (93,480 millió forint) működőtőke áramlik Magyarországra - áll a GKM közleményében. A számítások szerint a tőkebeáramlás hatására összesen 5,090 új munkahely létesül. 2004-ben további 11 cég döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról összesen 780 millió euró (190.971 millió forint) értékben, melyek hatására kb. 6 ezer új munkahely keletkezett.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő beruházások ösztönzése

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003-ban dolgozta ki az egyedi kormánydöntéssel nyújtott fejlesztési támogatás eljárási rendjét, amelyben a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházások részesülhetnek, azaz az 50 millió euró értéket elérő feldolgozóipari projektek, valamint a 25 millió euró értéket elérő, regionális szolgáltató központ létesítésére irányuló beruházások.

A fenti beruházások egyedi, pályázati rendszeren kívüli támogatására a fokozódó közép-európai "támogatási verseny", valamint a pályázati rendszerben nyújtható támogatási összegek szűkössége miatt volt szükség.

Az egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatási rendszer keretében 2003 és 2008 között összesen 26 nagyberuházás valósulhat meg Magyarországon összesen 2,698 millió euró (660,771 millió forint) értékben, mintegy 17,203 új munkahelyet teremtve.

A GKM 2004-ben négy társasággal kötött támogatási szerződést, melynek következtében összesen 382 millió euró (93,480 millió forint) működőtőke áramlik Magyarországra, és számítások szerint összesen 5,090 új munkahely létesül.

Az egyedi kormánydöntéssel támogatott vállalatokon kívül 2004-ben további 11 cég döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról összesen 780 millió euró (190971 millió forint) értékben, 6,060 fő tervezett alkalmazotti létszámmal. Ezen kívül a GKM tárgyalásokat folytat további 11 nagyberuházóval, melyek 1,536 millió euró (376,320 millió forint) működőtőke beáramlását és 6,053 új munkahely teremtését helyezik kilátásba Magyarországon 2005 és 2008 között.

Az ellentételezési politika új irányelveinek kialakítása

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ellentételezés a befektetés-ösztönzés speciális eszköze, amely a védelmi beszerezésekhez kapcsolódik.

A GKM Befektetési Főosztálya 2004. márciusában kialakította és elfogadtatta a Miniszteri Kollégiummal az ellentételezési politika új irányelveit, valamint kidolgozta és az Ellentételezési Bizottsággal jóváhagyatta a kapcsolódó Általános Szabályokat.

Az új szabályozáshoz kapcsolódóan bevezetésre került a projektbázisú teljesítési rendszer. A projekt bázis kiépítése érdekében tárgyalások folytak a szakmai érdekképviseletekkel (Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara, Magyar Védelemipari Szövetség, Magyar Innovációs Szövetség, Informatikai Vállalkozók Szövetsége, Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség, Magyar Biotechnológia Szövetség, Térségfejlesztő Konzorcium, továbbá az Nemzeti Fejlesztési Hivatalhoz tartozó Promei Kht.)

Ellentételezési megállapodások létrehozása

  • A magyar védelmi ipart támogató EPICOS projekt létrehozása;

  • A Rába Jármű Kft-vel történő szerződés-módosítás;

  • A Kongsberg Defence Communication-nal történő szerződés-módosítás;

  • A Gripen International-lal történő megállapodás az új irányelvek alkalmazásáról, szerződés-módosítás nélkül;

  • Két offset-megállapodás aláírása a DR Rt-vel;

  • Két offset-jegyzőkönyv aláírása a Rába Jármű Kft-vel;

  • Ipari Kooperációs jegyzőkönyv módosítása a DaimlerChryslerrel;

  • Pre-offset megállapodás lezárása a Renault-val;

  • Egyedi szerződés aláírása a Siemens Rt-vel digitális telefonközpontokról
.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?