11 °C Budapest

A GKM 2004-es beruházásösztönző tevékenysége

Pénzcentrum
2004. december 28. 11:26

2004-ben a GKM egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatási rendszer keretében négy társasággal kötött támogatási szerződést, melynek következtében összesen 382 millió euró (93,480 millió forint) működőtőke áramlik Magyarországra - áll a GKM közleményében. A számítások szerint a tőkebeáramlás hatására összesen 5,090 új munkahely létesül. 2004-ben további 11 cég döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról összesen 780 millió euró (190.971 millió forint) értékben, melyek hatására kb. 6 ezer új munkahely keletkezett.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő beruházások ösztönzése

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 2003-ban dolgozta ki az egyedi kormánydöntéssel nyújtott fejlesztési támogatás eljárási rendjét, amelyben a nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű beruházások részesülhetnek, azaz az 50 millió euró értéket elérő feldolgozóipari projektek, valamint a 25 millió euró értéket elérő, regionális szolgáltató központ létesítésére irányuló beruházások.

A fenti beruházások egyedi, pályázati rendszeren kívüli támogatására a fokozódó közép-európai "támogatási verseny", valamint a pályázati rendszerben nyújtható támogatási összegek szűkössége miatt volt szükség.

Az egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatási rendszer keretében 2003 és 2008 között összesen 26 nagyberuházás valósulhat meg Magyarországon összesen 2,698 millió euró (660,771 millió forint) értékben, mintegy 17,203 új munkahelyet teremtve.

A GKM 2004-ben négy társasággal kötött támogatási szerződést, melynek következtében összesen 382 millió euró (93,480 millió forint) működőtőke áramlik Magyarországra, és számítások szerint összesen 5,090 új munkahely létesül.

Az egyedi kormánydöntéssel támogatott vállalatokon kívül 2004-ben további 11 cég döntött nagyberuházásának magyarországi megvalósításáról összesen 780 millió euró (190971 millió forint) értékben, 6,060 fő tervezett alkalmazotti létszámmal. Ezen kívül a GKM tárgyalásokat folytat további 11 nagyberuházóval, melyek 1,536 millió euró (376,320 millió forint) működőtőke beáramlását és 6,053 új munkahely teremtését helyezik kilátásba Magyarországon 2005 és 2008 között.

Az ellentételezési politika új irányelveinek kialakítása

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ellentételezés a befektetés-ösztönzés speciális eszköze, amely a védelmi beszerezésekhez kapcsolódik.

A GKM Befektetési Főosztálya 2004. márciusában kialakította és elfogadtatta a Miniszteri Kollégiummal az ellentételezési politika új irányelveit, valamint kidolgozta és az Ellentételezési Bizottsággal jóváhagyatta a kapcsolódó Általános Szabályokat.

Az új szabályozáshoz kapcsolódóan bevezetésre került a projektbázisú teljesítési rendszer. A projekt bázis kiépítése érdekében tárgyalások folytak a szakmai érdekképviseletekkel (Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara, Magyar Védelemipari Szövetség, Magyar Innovációs Szövetség, Informatikai Vállalkozók Szövetsége, Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség, Magyar Biotechnológia Szövetség, Térségfejlesztő Konzorcium, továbbá az Nemzeti Fejlesztési Hivatalhoz tartozó Promei Kht.)

Ellentételezési megállapodások létrehozása

  • A magyar védelmi ipart támogató EPICOS projekt létrehozása;

  • A Rába Jármű Kft-vel történő szerződés-módosítás;

  • A Kongsberg Defence Communication-nal történő szerződés-módosítás;

  • A Gripen International-lal történő megállapodás az új irányelvek alkalmazásáról, szerződés-módosítás nélkül;

  • Két offset-megállapodás aláírása a DR Rt-vel;

  • Két offset-jegyzőkönyv aláírása a Rába Jármű Kft-vel;

  • Ipari Kooperációs jegyzőkönyv módosítása a DaimlerChryslerrel;

  • Pre-offset megállapodás lezárása a Renault-val;

  • Egyedi szerződés aláírása a Siemens Rt-vel digitális telefonközpontokról
.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem