20 °C Budapest

Lassuló ipari dinamika - segítenek-e az új rendelések

Pénzcentrum
2004. október 15. 09:40

Az ipari termelés 2004 augusztusában 6.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 3.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kibocsátási dinamika lassulására már az előzetes adatok is felhívták a figyelmet. A szezonálisan kiigazított trendadatok szerint az exportértékesítés dinamikája enyhén lassult, ugyanakkor a belföldi értékesítés visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 9.2%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2004 első nyolc hónapjában az ipari export 18.3%-kal, augusztusban 12.7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A január-augusztusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 28.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 13%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első nyolc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 7.2%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 17.9%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.


2004 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 18%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva mind az új belföldi megrendelések, mind az új exportrendelések egyaránt számottevően emelkedtek: 17.6-18.1%-kal. Az összes rendelésállomány 21%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első nyolc hónapjában - 2.4%-os létszámcsökkenés mellett - 12.1 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (14.2%), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (13.8%).

Bár az augusztusi adatok a dinamika mérséklődésére utalnak, jelentősebb lassulásra a rendelésálomány adataiból következően feltheteően nem kell számítani. A dinamika mérséklődését okozhatja a külpiaci konjunktúra némi gyengülése, mely a legfőbb exportpiacok mutatóiban is megnyilvánul. A termelékenységnövekedés továbbra is számottevő. Az adatok egyértelműen mutatják, hogy az iparon belül is az exportra termelő, elsősorban multinacionális vállalatoknak megy jól, a belföldi piacokra orientálódó vállakozások pozíciója gyenge. A jelentés exportbővülés mellett nehéz megbecsülni, hogy az erős forintárfolyam milyen mértékű negatív hatást gyakorol a kivitelre.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?