17 °C Budapest

Lassuló ipari dinamika - segítenek-e az új rendelések

Pénzcentrum
2004. október 15. 09:40

Az ipari termelés 2004 augusztusában 6.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 3.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kibocsátási dinamika lassulására már az előzetes adatok is felhívták a figyelmet. A szezonálisan kiigazított trendadatok szerint az exportértékesítés dinamikája enyhén lassult, ugyanakkor a belföldi értékesítés visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 9.2%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2004 első nyolc hónapjában az ipari export 18.3%-kal, augusztusban 12.7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A január-augusztusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 28.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 13%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első nyolc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 7.2%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 17.9%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.


2004 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 18%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva mind az új belföldi megrendelések, mind az új exportrendelések egyaránt számottevően emelkedtek: 17.6-18.1%-kal. Az összes rendelésállomány 21%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első nyolc hónapjában - 2.4%-os létszámcsökkenés mellett - 12.1 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (14.2%), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (13.8%).

Bár az augusztusi adatok a dinamika mérséklődésére utalnak, jelentősebb lassulásra a rendelésálomány adataiból következően feltheteően nem kell számítani. A dinamika mérséklődését okozhatja a külpiaci konjunktúra némi gyengülése, mely a legfőbb exportpiacok mutatóiban is megnyilvánul. A termelékenységnövekedés továbbra is számottevő. Az adatok egyértelműen mutatják, hogy az iparon belül is az exportra termelő, elsősorban multinacionális vállalatoknak megy jól, a belföldi piacokra orientálódó vállakozások pozíciója gyenge. A jelentés exportbővülés mellett nehéz megbecsülni, hogy az erős forintárfolyam milyen mértékű negatív hatást gyakorol a kivitelre.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?