33 °C Budapest

Lassuló ipari dinamika - segítenek-e az új rendelések

Pénzcentrum
2004. október 15. 09:40

Az ipari termelés 2004 augusztusában 6.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 3.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kibocsátási dinamika lassulására már az előzetes adatok is felhívták a figyelmet. A szezonálisan kiigazított trendadatok szerint az exportértékesítés dinamikája enyhén lassult, ugyanakkor a belföldi értékesítés visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 9.2%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2004 első nyolc hónapjában az ipari export 18.3%-kal, augusztusban 12.7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A január-augusztusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 28.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 13%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első nyolc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 7.2%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 17.9%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.


2004 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 18%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva mind az új belföldi megrendelések, mind az új exportrendelések egyaránt számottevően emelkedtek: 17.6-18.1%-kal. Az összes rendelésállomány 21%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első nyolc hónapjában - 2.4%-os létszámcsökkenés mellett - 12.1 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (14.2%), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (13.8%).

Bár az augusztusi adatok a dinamika mérséklődésére utalnak, jelentősebb lassulásra a rendelésálomány adataiból következően feltheteően nem kell számítani. A dinamika mérséklődését okozhatja a külpiaci konjunktúra némi gyengülése, mely a legfőbb exportpiacok mutatóiban is megnyilvánul. A termelékenységnövekedés továbbra is számottevő. Az adatok egyértelműen mutatják, hogy az iparon belül is az exportra termelő, elsősorban multinacionális vállalatoknak megy jól, a belföldi piacokra orientálódó vállakozások pozíciója gyenge. A jelentés exportbővülés mellett nehéz megbecsülni, hogy az erős forintárfolyam milyen mértékű negatív hatást gyakorol a kivitelre.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem