23 °C Budapest

Lassuló ipari dinamika - segítenek-e az új rendelések

Pénzcentrum
2004. október 15. 09:40

Az ipari termelés 2004 augusztusában 6.2%-kal, munkanaphatástól megtisztítva 3.6%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a KSH. A kibocsátási dinamika lassulására már az előzetes adatok is felhívták a figyelmet. A szezonálisan kiigazított trendadatok szerint az exportértékesítés dinamikája enyhén lassult, ugyanakkor a belföldi értékesítés visszaesett az előző év azonos időszakához képest.

A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 9.2%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. 2004 első nyolc hónapjában az ipari export 18.3%-kal, augusztusban 12.7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A január-augusztusi időszakban a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 41%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 28.5%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből mintegy 23%-kal részesülő járműgyártás 13%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar első nyolc havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0.6%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés több mint egyhetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás volumene 7.2%-kal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) is szerepet játszott. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 17.9%-kal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.


2004 augusztusában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 18%-kal nőtt. 2003 azonos időszakához viszonyítva mind az új belföldi megrendelések, mind az új exportrendelések egyaránt számottevően emelkedtek: 17.6-18.1%-kal. Az összes rendelésállomány 21%-kal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első nyolc hónapjában - 2.4%-os létszámcsökkenés mellett - 12.1 %-kal volt magasabb, mint 2003 azonos időszakában.

Az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 2004 első nyolc hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumennövekedés az észak-magyarországi (14.2%), valamint a közép-dunántúli régióban figyelhető meg (13.8%).

Bár az augusztusi adatok a dinamika mérséklődésére utalnak, jelentősebb lassulásra a rendelésálomány adataiból következően feltheteően nem kell számítani. A dinamika mérséklődését okozhatja a külpiaci konjunktúra némi gyengülése, mely a legfőbb exportpiacok mutatóiban is megnyilvánul. A termelékenységnövekedés továbbra is számottevő. Az adatok egyértelműen mutatják, hogy az iparon belül is az exportra termelő, elsősorban multinacionális vállalatoknak megy jól, a belföldi piacokra orientálódó vállakozások pozíciója gyenge. A jelentés exportbővülés mellett nehéz megbecsülni, hogy az erős forintárfolyam milyen mértékű negatív hatást gyakorol a kivitelre.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?