Közel 10%-kal esett vissza a balatoni szállodák forgalma

Pénzcentrum
2004. október 7. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-szeptemberben növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság 6 százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A három-ötcsillagos szállodák az év első kilenc hónapjában átlagosan 62%-os szobafoglaltsággal működtek. A budapesti négy- és ötcsillagos szállodák kiemelkedően magas (68-71%-os) szobafoglaltságot jelentettek. A balatoni hoteleket átlagosan 58%-os foglaltság jellemezte, amelyet megközelített a nyugat-magyarországi házak (56-57%-os) kihasználtsága. Magyarország keleti részén működő egységek ennél alacsonyabb (43-53%-os) szobakapacitás-kihasználtságot közöltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-szeptemberben 13,900 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 200 forinttal nőtt. A négycsillagos szállodákban egy szoba egy éjszakára 12,100-14,200 forintba, a háromcsillagos házakban 6,500-9,000 forintba került.

A vizsgált időszakban egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,600 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 7,600 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel a budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas volt, megközelítette a 20 ezer forintot. Ez a mutató a többi vizsgált csoportban jelentősen alacsonyabb volt. A budapesti négycsillagos egységek esetében ennek fele (10 ezer forint), míg a további csoportokban 3,400-7,600 forint jutott egy kiadható szállodai szobára.

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 13%-kal nőtt 2003 azonos időszakához képest. A szobaárbevétel - a Balatonnál üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a fővárosi szállodákban volt a legnagyobb mértékű (11-19%-os), de Magyarországon keleti részén is jelentős nagyságú (7-8%-os) bővülés figyelhető meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgált időszakban átlagosan egytizedével emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-szeptemberhez képest. A budapesti szállodákban 14-24%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. Magyarország nyugati és keleti területén működő szállodáira jellemző volt, hogy a háromcsillagos szállodákban jelentősebb mértékű növekedést mértek, mint a négycsillagos szállodákban. A balatoni négycsillagos szállodákban az előző év azonos időszakához képest 9%-kal csökkent az eltöltött éjszakák száma.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem