31 °C Budapest

Közel 10%-kal esett vissza a balatoni szállodák forgalma

Pénzcentrum
2004. október 7. 09:00

A vendégéjszakák száma és a bruttó szobaárbevétel január-szeptemberben növekedett, a szobakapacitás-kihasználtság 6 százalékponttal magasabb volt a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte a KSH.

A három-ötcsillagos szállodák az év első kilenc hónapjában átlagosan 62%-os szobafoglaltsággal működtek. A budapesti négy- és ötcsillagos szállodák kiemelkedően magas (68-71%-os) szobafoglaltságot jelentettek. A balatoni hoteleket átlagosan 58%-os foglaltság jellemezte, amelyet megközelített a nyugat-magyarországi házak (56-57%-os) kihasználtsága. Magyarország keleti részén működő egységek ennél alacsonyabb (43-53%-os) szobakapacitás-kihasználtságot közöltek.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) január-szeptemberben 13,900 forint volt, ami az előző év azonos időszakához képest - folyó áron, az aktuális árfolyamon számítva - 200 forinttal nőtt. A négycsillagos szállodákban egy szoba egy éjszakára 12,100-14,200 forintba, a háromcsillagos házakban 6,500-9,000 forintba került.

A vizsgált időszakban egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8,600 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, szemben az elmúlt évi 7,600 forinttal. Az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel a budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas volt, megközelítette a 20 ezer forintot. Ez a mutató a többi vizsgált csoportban jelentősen alacsonyabb volt. A budapesti négycsillagos egységek esetében ennek fele (10 ezer forint), míg a további csoportokban 3,400-7,600 forint jutott egy kiadható szállodai szobára.

A januártól szeptember végéig tartó időszakban a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 13%-kal nőtt 2003 azonos időszakához képest. A szobaárbevétel - a Balatonnál üzemelő háromcsillagos szállodák kivételével - a szállodák minden vizsgált csoportjában emelkedett. A növekedés a fővárosi szállodákban volt a legnagyobb mértékű (11-19%-os), de Magyarországon keleti részén is jelentős nagyságú (7-8%-os) bővülés figyelhető meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vizsgált időszakban átlagosan egytizedével emelkedett a vendégéjszakák száma az előző év január-szeptemberhez képest. A budapesti szállodákban 14-24%-kal töltöttek több éjszakát a vendégek. Magyarország nyugati és keleti területén működő szállodáira jellemző volt, hogy a háromcsillagos szállodákban jelentősebb mértékű növekedést mértek, mint a négycsillagos szállodákban. A balatoni négycsillagos szállodákban az előző év azonos időszakához képest 9%-kal csökkent az eltöltött éjszakák száma.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?