36 °C Budapest

65 mrd Ft-os növekmény augusztusban a külföldi állományban

Pénzcentrum
2004. szeptember 3. 11:09

Az elmúlt egy évben jelentősen lelassulni látszott a konvergencia folyamat. A külföldi befektetők tulajdonában levő állampapír állomány tavaly szeptember közepe óta mindössze 100 mrd Ft-al nőtt, emellett a hozamok pl. a 10 éves lejáraton közel 1.8%ponttal növekedtek. Augusztusban 65 mrd Ft-os növekmény következett be a külföldi állományban, a hozamok növekedtek. Az érdeklődés erősen köthető a fointkötvények által kínált magas hozamprémiumhoz.

A kormányválság ellenére továbbra sem tapasztalható jelentősebb bizalomvesztés az állampapírpiacon. A reakciók érezhetőek, de nem drámaiak. A hozamok a miniszterelnök bejelentett lemondása óta kb. 30-40 bp-tal ugrottak feljebb a hosszabb lejáratokon, a rövidebb, éven belüli futamidőkön a kamatcsökkentési várakozások miatt már bekövetkezett egy érezhető korrekció.


Augusztusban a külföldi állomány összesen 65 mrd Ft-tal emelkedett. A július végi lokális mélyponthoz képest a bővülés kb. 100 mrd. A csúcs augusztus 26-án volt 2,474 mrd Ft-tal. Az alábbi ábrán látható, hogy a kormányválság első napjaiban is inkább az állomány növekedése volt tapasztalható.


A belső és külső egyensúlytalanság okozta bizonytalanság ellenére a külföldi érdeklődés fent említett intenzitása leginkább a magas hozamprémiumokhoz kapcsolható. Egy 10 éves magyar államkötvény hozama egy euró kötvény (10 éves benchmark) felett kb. 4.7%pont, egy 10 éves lengyel állampapír felett kb. 1.5% pont.

Az elmúlt egy év adatait tekintve látható, hogy nem nagyon mutatkozik az a fajta konvergencia, melyben az EU-csatlakozáshoz kapcsolódóan a befektetők többsége bízott. A hozamok jelentősen emelkedtek, ami a várakozások romlását mutatja. A külföldi állomány bár növekedett, ennek mértéke a várt alatti.

Érdemes egy pillantást vetni a külföldi állomány átlagos futamidejére is, melyet a módosított duration értékekkel jeleztünk. Látható, hogy a külföldi állomány átlagos futamideje tavaly június vége óta több mint 0.4 évvel csökkent. A rövidebb futamidő a kockázatcsökkentés egyik jele.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00