24 °C Budapest

65 mrd Ft-os növekmény augusztusban a külföldi állományban

Pénzcentrum
2004. szeptember 3. 11:09

Az elmúlt egy évben jelentősen lelassulni látszott a konvergencia folyamat. A külföldi befektetők tulajdonában levő állampapír állomány tavaly szeptember közepe óta mindössze 100 mrd Ft-al nőtt, emellett a hozamok pl. a 10 éves lejáraton közel 1.8%ponttal növekedtek. Augusztusban 65 mrd Ft-os növekmény következett be a külföldi állományban, a hozamok növekedtek. Az érdeklődés erősen köthető a fointkötvények által kínált magas hozamprémiumhoz.

A kormányválság ellenére továbbra sem tapasztalható jelentősebb bizalomvesztés az állampapírpiacon. A reakciók érezhetőek, de nem drámaiak. A hozamok a miniszterelnök bejelentett lemondása óta kb. 30-40 bp-tal ugrottak feljebb a hosszabb lejáratokon, a rövidebb, éven belüli futamidőkön a kamatcsökkentési várakozások miatt már bekövetkezett egy érezhető korrekció.


Augusztusban a külföldi állomány összesen 65 mrd Ft-tal emelkedett. A július végi lokális mélyponthoz képest a bővülés kb. 100 mrd. A csúcs augusztus 26-án volt 2,474 mrd Ft-tal. Az alábbi ábrán látható, hogy a kormányválság első napjaiban is inkább az állomány növekedése volt tapasztalható.


A belső és külső egyensúlytalanság okozta bizonytalanság ellenére a külföldi érdeklődés fent említett intenzitása leginkább a magas hozamprémiumokhoz kapcsolható. Egy 10 éves magyar államkötvény hozama egy euró kötvény (10 éves benchmark) felett kb. 4.7%pont, egy 10 éves lengyel állampapír felett kb. 1.5% pont.

Az elmúlt egy év adatait tekintve látható, hogy nem nagyon mutatkozik az a fajta konvergencia, melyben az EU-csatlakozáshoz kapcsolódóan a befektetők többsége bízott. A hozamok jelentősen emelkedtek, ami a várakozások romlását mutatja. A külföldi állomány bár növekedett, ennek mértéke a várt alatti.

Érdemes egy pillantást vetni a külföldi állomány átlagos futamidejére is, melyet a módosított duration értékekkel jeleztünk. Látható, hogy a külföldi állomány átlagos futamideje tavaly június vége óta több mint 0.4 évvel csökkent. A rövidebb futamidő a kockázatcsökkentés egyik jele.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem