65 mrd Ft-os növekmény augusztusban a külföldi állományban

Pénzcentrum
2004. szeptember 3. 11:09

Az elmúlt egy évben jelentősen lelassulni látszott a konvergencia folyamat. A külföldi befektetők tulajdonában levő állampapír állomány tavaly szeptember közepe óta mindössze 100 mrd Ft-al nőtt, emellett a hozamok pl. a 10 éves lejáraton közel 1.8%ponttal növekedtek. Augusztusban 65 mrd Ft-os növekmény következett be a külföldi állományban, a hozamok növekedtek. Az érdeklődés erősen köthető a fointkötvények által kínált magas hozamprémiumhoz.

A kormányválság ellenére továbbra sem tapasztalható jelentősebb bizalomvesztés az állampapírpiacon. A reakciók érezhetőek, de nem drámaiak. A hozamok a miniszterelnök bejelentett lemondása óta kb. 30-40 bp-tal ugrottak feljebb a hosszabb lejáratokon, a rövidebb, éven belüli futamidőkön a kamatcsökkentési várakozások miatt már bekövetkezett egy érezhető korrekció.


Augusztusban a külföldi állomány összesen 65 mrd Ft-tal emelkedett. A július végi lokális mélyponthoz képest a bővülés kb. 100 mrd. A csúcs augusztus 26-án volt 2,474 mrd Ft-tal. Az alábbi ábrán látható, hogy a kormányválság első napjaiban is inkább az állomány növekedése volt tapasztalható.


A belső és külső egyensúlytalanság okozta bizonytalanság ellenére a külföldi érdeklődés fent említett intenzitása leginkább a magas hozamprémiumokhoz kapcsolható. Egy 10 éves magyar államkötvény hozama egy euró kötvény (10 éves benchmark) felett kb. 4.7%pont, egy 10 éves lengyel állampapír felett kb. 1.5% pont.

Az elmúlt egy év adatait tekintve látható, hogy nem nagyon mutatkozik az a fajta konvergencia, melyben az EU-csatlakozáshoz kapcsolódóan a befektetők többsége bízott. A hozamok jelentősen emelkedtek, ami a várakozások romlását mutatja. A külföldi állomány bár növekedett, ennek mértéke a várt alatti.

Érdemes egy pillantást vetni a külföldi állomány átlagos futamidejére is, melyet a módosított duration értékekkel jeleztünk. Látható, hogy a külföldi állomány átlagos futamideje tavaly június vége óta több mint 0.4 évvel csökkent. A rövidebb futamidő a kockázatcsökkentés egyik jele.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.28 09:02
2022. augusztus 1-től megváltozik az egyetemes földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás igénybevétel...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?