26 °C Budapest

Zelena (kérdezz-felelek): miért nem vásárolt Slovnaft részvényt piacon a MOL?

Pénzcentrum
2004. április 30. 11:01

Tévedtünk, Zelena János magánbefektető jelen van. Zelena azt kérdezte, hogy miért nem vásárolt a MOL a pozsonyi tőzsdén Slovnaft részvényeket, hiszen a Slovbenának fizetett ár alatt lehetett volne elérni. Hernádi Zsolt válasza: a MOL az eredeti tranzakció során bizonyos kötelezettségeket vállalt, ennek részeként nem vásárolhatott tőkepiacon. A MOL ezen kötelezettség megszűnése után tőzsdén is vásárolt. További kérdés: milyen feltételekkel vásárolta meg a MOL a saját részvényeit (2%) a Slovbena-tól? Hernádi Zsolt: egy komplex tranzakción belül ez nem ragadható ki. Egyértelműen értéket teremt a Slovnaft tranzakció egésze. Zelena szerint a hatósági áremelésnél alacsonyabb mértékben emelte a viszonteladói árat. Mi volt ennek az oka? Mosonyi György: a MOL teljes mértékben érvényesítette a lehetséges áremelést.

A készletátértékelés miért hozott jelentős szénhidrogénvagyon csökkenést (2002 2 mrd3, 2003: 1 mrd3). Mi ennek az oka - kérdezi Zelena János.

Mosonyi György: a készletcsökkenés idén a bányajáradék növekedése miatt jelentkezett. A járadék növekedésének közvetlen oka, hogy bizonyos készletek kitermelése nem gazdaságos, s így ezen készletekkel csökkentette a kimutatott értéket. A nyilvános tranzakció előtt egy független értékelő cég felértékelte a MOL készleteit.

Zelena: Mire alapozza a társaság, hogy a GVH árképzésre vonatkozó vizsgálata nem lehet hátrányos a MOL számára? (Saját számítása némi ellentmondásra világítanak rá.) A könyvvizsgáló miért nem képeztetett céltartalékot a GVH vizsgálat miatt (óvatosság elve)?

Mosonyi: az egész európai piacon a MOL által alkalmazott árképzés elfogadott.
Könyvvizsgáló: az előző vizsgálat pozitívan zárult a MOL számára és semmi arra utaló jel nincs, hogy a MOL számára az új vizsgálat hátrányosan zárulna.

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?