16 °C Budapest

Orbán Viktor évértékelő beszédének gazdaságpolitikai vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 11. 09:36

Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke tegnap tartotta évértékelő beszédét az ELTE kongresszusi központjában. Bár ellenzéki vezetőként tartott évértékelő beszédének közvetlen következménye nem lehet, az ellenzék hozzáállását a kormány tevékenységéhez ill. az EU választási kampányhoz jelentősen befolyásolhatja a beszédének tartalma, mely az emelkedett, pátoszos hangnem mellett sem nélkülözte az aktuális gazdaságpoltika kritikáját. A 2002-es választási időszak megosztó jellegű beszédeihez képest a mostani beszéd sokkal inkább a megbékélés, szövetség kötés keresésének jegyében hangzott el. Orbán beszédében említést tett az aktuális gazdasági problémákról, a megoldási javaslata azonban inkább az általánosságok szintjén maradt.

Orbán Viktor évértékelő beszédének talán legegyértelműbb üzenete az volt, hogy szerinte az emberekben Magyarországon jelenleg félelem, bizonytalanság és szorongás van a múlttal és jövővel szemben egyaránt.

A múlttal kapcsolatos félelem politikai és érzelmi jellegű okaival szemben a jövővel kapcsolatos aggodalmakat illetően a gazdasági eredetű problémák a hangsúlyosabbak a beszéd szerint. A világgazdaság gyengülése nyomán lelassult magyar gazdasági növekedést Orbán a következőképpen kommentálta: "...a világgazdaság nem olyan, mint a kályha - Karinthyval szólva -, ami mindenkihez meleg. A világgazdaság bizony vállalatokból, érdekcsoportokból áll, nem jótékonysági egylet, senkinek sem kedvez csak úgy, senkit sem segít jószívűségből. A világgazdaság nem ad munkahelyet senkinek, azokat meg kell teremteni, létre kell hozni. A világgazdaság sohasem fog biztonságos életet teremteni nálunk. Magyarországot nem a világgazdaság, hanem a magyar emberek munkája emelheti fel, és ha a nincs biztos megélhetést adó munkahelyük, akkor erre nem lesznek képesek."

Orbán szerint a jelen problémái közül az egyik legnagyobb a magas eladósodottsági szint.

Orbán szerint a munkabér a munka megbecsülésének jele, a munka becsületét pedig helyre kell állítani. A munkára épülő, tehát értékteremtő gazdaságot Orbán szembe állította a pénzügyi szektorral, azt állítva, hogy "a jelenlegi bankárészjárást és bankárgondolkodást mindannyiunk érdekében meg kell változtatni ... a pénzalapú gazdaságból úgy tűnik, két szereplőt megpróbálnak kihagyni: az embert és a munkát. Az ilyen gazdaság szükségszerűen embertelen, pazarló és végső soron terméketlen. Nekünk újra az emberséges, munkára épülő, tehát értékteremtő gazdaságban érdemes hinnünk, mely nem a szegénységet növeli, hanem a biztonságot."

A fenti okfejtéshez képest konkrétabb, s a jóléti ellátó rendszerek és az általános adózási rendszer reformjára utaló gondolat volt Orbántól, hogy "meg kell változtatnunk azt a lehetetlen helyzetet, hogy egy munkaadónak több mint kétszáz forintot kell kifizetnie azért, hogy egy munkásnak száz forint kerülhessen a zsebébe."

Orbán kiállt az erős forint mellett is azt állítva, hogy "nem azokkal kellene összefogni, akik a nemzeti valuta, a forint értékének csökkentését követelik nap mint nap." Szerinte ugyanis a forint gyengülésével a magyar emberek többségének életkörülményei jelentősen rosszabbodhatnak.

A fenti problémák felvillantását követően az Orbán Viktor-féle megoldás a lakáshitelek visszaállítása, a privatizáció azonnali megállítása, a közüzemi díjak csökkentése, a gyógyszerek árának mérséklése, melyekkel a félelem és bizonytalanság legyőzhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

*************

A kormány gazdaságpolitikájának kritikája mellett tehát valós alternatív gazdaságpolitika nem került felvázolásra, ill. azok az 1998-2002 közötti gazdaságpolitikai elvek voltak hangsúlyozva, melyek viszont az aktuális gazdasági helyzetben nem biztos, hogy egyáltalán alkalmazhatóak.

Politikai szempontból a beszéd értékelhető újdonságtartalma a korábbi megosztó jellegű, "két Magyarország létezik" típusú retorikával szemben a szövetség kötés, a kompromisszumok mentén való együtthaladás üzenete volt: "pártállásra, irányzatra való tekintet nélkül mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a csatlakozásnak mindenki nyertese lehessen. Ez az a közös talpalatnyi hely, amely elegendő ahhoz, hogy szövetséget kössünk egymással" - mondta beszédének végén a Fidesz elnöke.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
hrdoktor  |  2023.09.18 07:23
A munkavállalók helyzetét, stressz-szintjét, pszichoszociális állapotát a munkáltatónak legalább hár...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
coachco  |  2023.09.04 17:31
Jártatok már a Borsodi Dombságban? Az Ózd környéki falvakban? És Ózdon? Tudjátok-e, milyen ott a jel...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM