Orbán Viktor évértékelő beszédének gazdaságpolitikai vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 11. 09:36

Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke tegnap tartotta évértékelő beszédét az ELTE kongresszusi központjában. Bár ellenzéki vezetőként tartott évértékelő beszédének közvetlen következménye nem lehet, az ellenzék hozzáállását a kormány tevékenységéhez ill. az EU választási kampányhoz jelentősen befolyásolhatja a beszédének tartalma, mely az emelkedett, pátoszos hangnem mellett sem nélkülözte az aktuális gazdaságpoltika kritikáját. A 2002-es választási időszak megosztó jellegű beszédeihez képest a mostani beszéd sokkal inkább a megbékélés, szövetség kötés keresésének jegyében hangzott el. Orbán beszédében említést tett az aktuális gazdasági problémákról, a megoldási javaslata azonban inkább az általánosságok szintjén maradt.

Orbán Viktor évértékelő beszédének talán legegyértelműbb üzenete az volt, hogy szerinte az emberekben Magyarországon jelenleg félelem, bizonytalanság és szorongás van a múlttal és jövővel szemben egyaránt.

A múlttal kapcsolatos félelem politikai és érzelmi jellegű okaival szemben a jövővel kapcsolatos aggodalmakat illetően a gazdasági eredetű problémák a hangsúlyosabbak a beszéd szerint. A világgazdaság gyengülése nyomán lelassult magyar gazdasági növekedést Orbán a következőképpen kommentálta: "...a világgazdaság nem olyan, mint a kályha - Karinthyval szólva -, ami mindenkihez meleg. A világgazdaság bizony vállalatokból, érdekcsoportokból áll, nem jótékonysági egylet, senkinek sem kedvez csak úgy, senkit sem segít jószívűségből. A világgazdaság nem ad munkahelyet senkinek, azokat meg kell teremteni, létre kell hozni. A világgazdaság sohasem fog biztonságos életet teremteni nálunk. Magyarországot nem a világgazdaság, hanem a magyar emberek munkája emelheti fel, és ha a nincs biztos megélhetést adó munkahelyük, akkor erre nem lesznek képesek."

Orbán szerint a jelen problémái közül az egyik legnagyobb a magas eladósodottsági szint.

Orbán szerint a munkabér a munka megbecsülésének jele, a munka becsületét pedig helyre kell állítani. A munkára épülő, tehát értékteremtő gazdaságot Orbán szembe állította a pénzügyi szektorral, azt állítva, hogy "a jelenlegi bankárészjárást és bankárgondolkodást mindannyiunk érdekében meg kell változtatni ... a pénzalapú gazdaságból úgy tűnik, két szereplőt megpróbálnak kihagyni: az embert és a munkát. Az ilyen gazdaság szükségszerűen embertelen, pazarló és végső soron terméketlen. Nekünk újra az emberséges, munkára épülő, tehát értékteremtő gazdaságban érdemes hinnünk, mely nem a szegénységet növeli, hanem a biztonságot."

A fenti okfejtéshez képest konkrétabb, s a jóléti ellátó rendszerek és az általános adózási rendszer reformjára utaló gondolat volt Orbántól, hogy "meg kell változtatnunk azt a lehetetlen helyzetet, hogy egy munkaadónak több mint kétszáz forintot kell kifizetnie azért, hogy egy munkásnak száz forint kerülhessen a zsebébe."

Orbán kiállt az erős forint mellett is azt állítva, hogy "nem azokkal kellene összefogni, akik a nemzeti valuta, a forint értékének csökkentését követelik nap mint nap." Szerinte ugyanis a forint gyengülésével a magyar emberek többségének életkörülményei jelentősen rosszabbodhatnak.

A fenti problémák felvillantását követően az Orbán Viktor-féle megoldás a lakáshitelek visszaállítása, a privatizáció azonnali megállítása, a közüzemi díjak csökkentése, a gyógyszerek árának mérséklése, melyekkel a félelem és bizonytalanság legyőzhető.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

*************

A kormány gazdaságpolitikájának kritikája mellett tehát valós alternatív gazdaságpolitika nem került felvázolásra, ill. azok az 1998-2002 közötti gazdaságpolitikai elvek voltak hangsúlyozva, melyek viszont az aktuális gazdasági helyzetben nem biztos, hogy egyáltalán alkalmazhatóak.

Politikai szempontból a beszéd értékelhető újdonságtartalma a korábbi megosztó jellegű, "két Magyarország létezik" típusú retorikával szemben a szövetség kötés, a kompromisszumok mentén való együtthaladás üzenete volt: "pártállásra, irányzatra való tekintet nélkül mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a csatlakozásnak mindenki nyertese lehessen. Ez az a közös talpalatnyi hely, amely elegendő ahhoz, hogy szövetséget kössünk egymással" - mondta beszédének végén a Fidesz elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?