35 °C Budapest

Orbán Viktor évértékelő beszédének gazdaságpolitikai vonatkozásai

Pénzcentrum
2004. február 11. 09:36

Orbán Viktor volt miniszterelnök, a Fidesz elnöke tegnap tartotta évértékelő beszédét az ELTE kongresszusi központjában. Bár ellenzéki vezetőként tartott évértékelő beszédének közvetlen következménye nem lehet, az ellenzék hozzáállását a kormány tevékenységéhez ill. az EU választási kampányhoz jelentősen befolyásolhatja a beszédének tartalma, mely az emelkedett, pátoszos hangnem mellett sem nélkülözte az aktuális gazdaságpoltika kritikáját. A 2002-es választási időszak megosztó jellegű beszédeihez képest a mostani beszéd sokkal inkább a megbékélés, szövetség kötés keresésének jegyében hangzott el. Orbán beszédében említést tett az aktuális gazdasági problémákról, a megoldási javaslata azonban inkább az általánosságok szintjén maradt.

Orbán Viktor évértékelő beszédének talán legegyértelműbb üzenete az volt, hogy szerinte az emberekben Magyarországon jelenleg félelem, bizonytalanság és szorongás van a múlttal és jövővel szemben egyaránt.

A múlttal kapcsolatos félelem politikai és érzelmi jellegű okaival szemben a jövővel kapcsolatos aggodalmakat illetően a gazdasági eredetű problémák a hangsúlyosabbak a beszéd szerint. A világgazdaság gyengülése nyomán lelassult magyar gazdasági növekedést Orbán a következőképpen kommentálta: "...a világgazdaság nem olyan, mint a kályha - Karinthyval szólva -, ami mindenkihez meleg. A világgazdaság bizony vállalatokból, érdekcsoportokból áll, nem jótékonysági egylet, senkinek sem kedvez csak úgy, senkit sem segít jószívűségből. A világgazdaság nem ad munkahelyet senkinek, azokat meg kell teremteni, létre kell hozni. A világgazdaság sohasem fog biztonságos életet teremteni nálunk. Magyarországot nem a világgazdaság, hanem a magyar emberek munkája emelheti fel, és ha a nincs biztos megélhetést adó munkahelyük, akkor erre nem lesznek képesek."

Orbán szerint a jelen problémái közül az egyik legnagyobb a magas eladósodottsági szint.

Orbán szerint a munkabér a munka megbecsülésének jele, a munka becsületét pedig helyre kell állítani. A munkára épülő, tehát értékteremtő gazdaságot Orbán szembe állította a pénzügyi szektorral, azt állítva, hogy "a jelenlegi bankárészjárást és bankárgondolkodást mindannyiunk érdekében meg kell változtatni ... a pénzalapú gazdaságból úgy tűnik, két szereplőt megpróbálnak kihagyni: az embert és a munkát. Az ilyen gazdaság szükségszerűen embertelen, pazarló és végső soron terméketlen. Nekünk újra az emberséges, munkára épülő, tehát értékteremtő gazdaságban érdemes hinnünk, mely nem a szegénységet növeli, hanem a biztonságot."

A fenti okfejtéshez képest konkrétabb, s a jóléti ellátó rendszerek és az általános adózási rendszer reformjára utaló gondolat volt Orbántól, hogy "meg kell változtatnunk azt a lehetetlen helyzetet, hogy egy munkaadónak több mint kétszáz forintot kell kifizetnie azért, hogy egy munkásnak száz forint kerülhessen a zsebébe."

Orbán kiállt az erős forint mellett is azt állítva, hogy "nem azokkal kellene összefogni, akik a nemzeti valuta, a forint értékének csökkentését követelik nap mint nap." Szerinte ugyanis a forint gyengülésével a magyar emberek többségének életkörülményei jelentősen rosszabbodhatnak.

A fenti problémák felvillantását követően az Orbán Viktor-féle megoldás a lakáshitelek visszaállítása, a privatizáció azonnali megállítása, a közüzemi díjak csökkentése, a gyógyszerek árának mérséklése, melyekkel a félelem és bizonytalanság legyőzhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

*************

A kormány gazdaságpolitikájának kritikája mellett tehát valós alternatív gazdaságpolitika nem került felvázolásra, ill. azok az 1998-2002 közötti gazdaságpolitikai elvek voltak hangsúlyozva, melyek viszont az aktuális gazdasági helyzetben nem biztos, hogy egyáltalán alkalmazhatóak.

Politikai szempontból a beszéd értékelhető újdonságtartalma a korábbi megosztó jellegű, "két Magyarország létezik" típusú retorikával szemben a szövetség kötés, a kompromisszumok mentén való együtthaladás üzenete volt: "pártállásra, irányzatra való tekintet nélkül mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy a csatlakozásnak mindenki nyertese lehessen. Ez az a közös talpalatnyi hely, amely elegendő ahhoz, hogy szövetséget kössünk egymással" - mondta beszédének végén a Fidesz elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?