10 °C Budapest

Megszületett a hónapok óta várt, precedens döntés

Pénzcentrum
2004. február 3. 15:00

A várakozásoknál kedvezőbb, precedens értékű döntést hozott az Európai Bizottság a Ryanair és a többi diszkontlégitársaság üzleti modelljét tekintve sorsdöntőnek számító ügyben.

Az előzmények

Mint ismeretes, a dinamikusan terjeszkedő ír diszkontlégitársaság három évvel ezelőtt annak tudatában építette ki egyik légiközpontját az ezt megelőzően csak elvétve használt belgiumi Charleroi repülőterén, hogy jelentős támogatást kapott a vallon kormánytól, amely a megszokottnál jóval kevesebb felszállási, csomagkezelési és egyéb illeték kifizetésével járt együtt.

Az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Loyola de Palacio korábban több ízben is figyelmeztette a vállalatot, hogy tartsa be a szabad versenyre vonatkozó előírásokat, amelyek alapján állami tulajdonban lévő repülőterek esetében tilos a megkülönböztetett támogatás. Ugyanakkor a vallon régió képviselői megerősítették, hogy a negativ döntés ellen akár fellebbezni is készek.

A döntés

Az Európai Bizottság ugyan a Ryanair által kapott támogatás 25-30%-át jogellenesnek minősítette, de nem "büntette" a társaságot Charleroi repülőterének elhagyásával.

Az ír diszkontlégitársaság szempontjából nem jelent súlyos érvágást az Európai Bizottság által legalább 15 millió eurós nagyságrendre becsült támogatás bő negyedére, azaz hozzávetőlegesen 4 millió euróra rúgó visszafizetési kötelezettség, hiszen a Ryanair jelenleg 1.1 mrd eurós készpénzállomány mellett mindössze csekély adóssággal rendelkezik.

Fontosabb tényező, hogy a precedens értékű döntés a hatóság becslései alapján a légitársaság viteldíjait átlagosan 6-8 euróval növelheti, míg a Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary ennek az összegnek a duplájával kalkulál.

A társaság első embere kedvezőnek ítélte, hogy a szabályozás nem rengette meg üzleti stratégiájuk alapjait, ugyanakkor leszögezte: a viteldíjak alacsonyan tartása érdekében folytatódik a magántulajdonban lévő repülőterek előnyben részesítése.

A döntés után a Ryanair nagy riválisának számító, üzleti stratégiájában eltérő elemeket előnyben részesítő EasyJet közleményben adott hangot elégedettségének. A brit társaság szerint a precedens értékű szabályozás segít tisztázni a légitársaságok és a repülőterek viszonyát, ezáltal ösztönzi az iparág fejlődését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Árfolyamreakció

A Ryanair január végén történelmi profit warningot adott ki, a menedzsment a folyó negyedévben a viteldíjakból származó egy utasra jutó átlagos árbevétel 25-30%-os visszaesését és mindössze minimális nyereség elérését valószínűsíti.

A múlt heti bejelentést 30%-os árfolyam zuhanás követte, amely után vegyes elemzői vélemények láttak napvilágot. Az 5 euró alatt forgó papírokat a UBS 4.5 eurós célárfolyam mellett leminősítette, míg a Deutsche Bank és a Dresdner Kleinwort Wasserstein 5.9, illetve 5.5 eurós célárfolyam mellett felminősítette.

A Ryanair részvényei a történelmi profit warningot követő folyamatos leértékelődése után - az Európai Bizottság mai döntésének hatására - 9%-kal 5 euró fölé ugrottak.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm