22 °C Budapest

Megszületett a hónapok óta várt, precedens döntés

Pénzcentrum
2004. február 3. 15:00

A várakozásoknál kedvezőbb, precedens értékű döntést hozott az Európai Bizottság a Ryanair és a többi diszkontlégitársaság üzleti modelljét tekintve sorsdöntőnek számító ügyben.

Az előzmények

Mint ismeretes, a dinamikusan terjeszkedő ír diszkontlégitársaság három évvel ezelőtt annak tudatában építette ki egyik légiközpontját az ezt megelőzően csak elvétve használt belgiumi Charleroi repülőterén, hogy jelentős támogatást kapott a vallon kormánytól, amely a megszokottnál jóval kevesebb felszállási, csomagkezelési és egyéb illeték kifizetésével járt együtt.

Az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Loyola de Palacio korábban több ízben is figyelmeztette a vállalatot, hogy tartsa be a szabad versenyre vonatkozó előírásokat, amelyek alapján állami tulajdonban lévő repülőterek esetében tilos a megkülönböztetett támogatás. Ugyanakkor a vallon régió képviselői megerősítették, hogy a negativ döntés ellen akár fellebbezni is készek.

A döntés

Az Európai Bizottság ugyan a Ryanair által kapott támogatás 25-30%-át jogellenesnek minősítette, de nem "büntette" a társaságot Charleroi repülőterének elhagyásával.

Az ír diszkontlégitársaság szempontjából nem jelent súlyos érvágást az Európai Bizottság által legalább 15 millió eurós nagyságrendre becsült támogatás bő negyedére, azaz hozzávetőlegesen 4 millió euróra rúgó visszafizetési kötelezettség, hiszen a Ryanair jelenleg 1.1 mrd eurós készpénzállomány mellett mindössze csekély adóssággal rendelkezik.

Fontosabb tényező, hogy a precedens értékű döntés a hatóság becslései alapján a légitársaság viteldíjait átlagosan 6-8 euróval növelheti, míg a Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary ennek az összegnek a duplájával kalkulál.

A társaság első embere kedvezőnek ítélte, hogy a szabályozás nem rengette meg üzleti stratégiájuk alapjait, ugyanakkor leszögezte: a viteldíjak alacsonyan tartása érdekében folytatódik a magántulajdonban lévő repülőterek előnyben részesítése.

A döntés után a Ryanair nagy riválisának számító, üzleti stratégiájában eltérő elemeket előnyben részesítő EasyJet közleményben adott hangot elégedettségének. A brit társaság szerint a precedens értékű szabályozás segít tisztázni a légitársaságok és a repülőterek viszonyát, ezáltal ösztönzi az iparág fejlődését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Árfolyamreakció

A Ryanair január végén történelmi profit warningot adott ki, a menedzsment a folyó negyedévben a viteldíjakból származó egy utasra jutó átlagos árbevétel 25-30%-os visszaesését és mindössze minimális nyereség elérését valószínűsíti.

A múlt heti bejelentést 30%-os árfolyam zuhanás követte, amely után vegyes elemzői vélemények láttak napvilágot. Az 5 euró alatt forgó papírokat a UBS 4.5 eurós célárfolyam mellett leminősítette, míg a Deutsche Bank és a Dresdner Kleinwort Wasserstein 5.9, illetve 5.5 eurós célárfolyam mellett felminősítette.

A Ryanair részvényei a történelmi profit warningot követő folyamatos leértékelődése után - az Európai Bizottság mai döntésének hatására - 9%-kal 5 euró fölé ugrottak.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?