27 °C Budapest

Megszületett a hónapok óta várt, precedens döntés

Pénzcentrum
2004. február 3. 15:00

A várakozásoknál kedvezőbb, precedens értékű döntést hozott az Európai Bizottság a Ryanair és a többi diszkontlégitársaság üzleti modelljét tekintve sorsdöntőnek számító ügyben.

Az előzmények

Mint ismeretes, a dinamikusan terjeszkedő ír diszkontlégitársaság három évvel ezelőtt annak tudatában építette ki egyik légiközpontját az ezt megelőzően csak elvétve használt belgiumi Charleroi repülőterén, hogy jelentős támogatást kapott a vallon kormánytól, amely a megszokottnál jóval kevesebb felszállási, csomagkezelési és egyéb illeték kifizetésével járt együtt.

Az Európai Bizottság közlekedési biztosa, Loyola de Palacio korábban több ízben is figyelmeztette a vállalatot, hogy tartsa be a szabad versenyre vonatkozó előírásokat, amelyek alapján állami tulajdonban lévő repülőterek esetében tilos a megkülönböztetett támogatás. Ugyanakkor a vallon régió képviselői megerősítették, hogy a negativ döntés ellen akár fellebbezni is készek.

A döntés

Az Európai Bizottság ugyan a Ryanair által kapott támogatás 25-30%-át jogellenesnek minősítette, de nem "büntette" a társaságot Charleroi repülőterének elhagyásával.

Az ír diszkontlégitársaság szempontjából nem jelent súlyos érvágást az Európai Bizottság által legalább 15 millió eurós nagyságrendre becsült támogatás bő negyedére, azaz hozzávetőlegesen 4 millió euróra rúgó visszafizetési kötelezettség, hiszen a Ryanair jelenleg 1.1 mrd eurós készpénzállomány mellett mindössze csekély adóssággal rendelkezik.

Fontosabb tényező, hogy a precedens értékű döntés a hatóság becslései alapján a légitársaság viteldíjait átlagosan 6-8 euróval növelheti, míg a Ryanair vezérigazgatója, Michael O'Leary ennek az összegnek a duplájával kalkulál.

A társaság első embere kedvezőnek ítélte, hogy a szabályozás nem rengette meg üzleti stratégiájuk alapjait, ugyanakkor leszögezte: a viteldíjak alacsonyan tartása érdekében folytatódik a magántulajdonban lévő repülőterek előnyben részesítése.

A döntés után a Ryanair nagy riválisának számító, üzleti stratégiájában eltérő elemeket előnyben részesítő EasyJet közleményben adott hangot elégedettségének. A brit társaság szerint a precedens értékű szabályozás segít tisztázni a légitársaságok és a repülőterek viszonyát, ezáltal ösztönzi az iparág fejlődését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Árfolyamreakció

A Ryanair január végén történelmi profit warningot adott ki, a menedzsment a folyó negyedévben a viteldíjakból származó egy utasra jutó átlagos árbevétel 25-30%-os visszaesését és mindössze minimális nyereség elérését valószínűsíti.

A múlt heti bejelentést 30%-os árfolyam zuhanás követte, amely után vegyes elemzői vélemények láttak napvilágot. Az 5 euró alatt forgó papírokat a UBS 4.5 eurós célárfolyam mellett leminősítette, míg a Deutsche Bank és a Dresdner Kleinwort Wasserstein 5.9, illetve 5.5 eurós célárfolyam mellett felminősítette.

A Ryanair részvényei a történelmi profit warningot követő folyamatos leértékelődése után - az Európai Bizottság mai döntésének hatására - 9%-kal 5 euró fölé ugrottak.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 3. 13:22