2 °C Budapest

10 sorsdöntő kérdés az állásinterjún: ezekre jobb, ha felkészülsz

2017. július 16. 12:55

Egy állásinterjú során nem csak az a fontos, hogy mit mesélünk magunkról, hanem sokat számíthat az is, milyen kérdéseket teszünk fel. A rossz kérdések miatt felkészületlennek tűnhetünk, míg az átgondolt, jól megfogalmazott kérdések jobb színben tüntethetnek fel minket. De az sem mindegy, milyen válaszokat aduk az interjúztató furfangos kérdéseire.

Ezzel a 6 kérdéssel nem lőhetünk mellé

1. Milyen készségek kellenek a sikeres munka elvégzéséhez?

Ha sikerül kiderítenünk, milyen készségek azok, amelyek különösen fontosak a vállalat számára, akkor ezek alapján betekintést nyerhetünk a cég kultúrájába és irányítási értékeibe. Innen tudhatjuk, hogy ez mennyire egyezik a saját értékrendünkkel - írja a Business Insider.

2. Hogyan értékeli a cég jelenlegi helyzetét? Mi az a terület, ahol esetleg még lehetne fejleszteni?

Ez egy tiszteletteljes módja annak, hogy meg tudjuk, milyen hiányosságai vannak esetleg a cégnek. Ezekkel jobb tisztában lennünk, mielőtt csatlakoznánk. Ráadásul ez a kérdés azt sugallja, hogy minél jobban szeretnénk megérteni a cég működését.

3. Milyen eszközökkel mérik a sikereket?

Fontos tudnunk, hogy a kiszemelt vállalkozás hogyan méri munkatársai sikerét. Innen tudhatjuk, hogy mire készülhetünk majd, ha ennél a cégnél fogunk dolgozni.

4. Hogyan segítik a munkavállalóik szakmai fejlődését?

Ez a kérdés azt mutatja meg, hogy készen állunk arra, hogy belevessük magunkat a kemény munkába és mindent megtegyünk a sikeres működésért. Ez különösen fontos lehet, egy olyan munkahelyen, ahol magas teherbírású embereket keresnek.

5. Hogyan kezelik a munkavállalók közötti konfliktusokat?

Ha azt halljuk, hogy egy vállalat foglalkozik a konfliktusokkal, akkor máris világosabb képet kaphatunk a cég kultúrájáról. De ami ennél is fontosabb, ez a kérdés megmutatja azt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy a szakmai nézeteltérések elengedhetetlenek a vállalat növekedésekor.

6. Hol látja a céget három év múlva?

Ezzel a kérdéssel bebizonyíthatjuk az interjúztatónak, hogy hosszú távra tervezünk ennél a cégnél.

És amire neked kell jó választ adnod...

Az persze egy fontos dolog, hogy jó kérdéseket tegyünk fel az állásinterjún, de az sem mindegy, hogy milyen válaszokat adnunk egy-egy trükkös kérdésre. Az interjúztatók gyakran tesznek fel "beugratós" kérdéseket, amelyekkel a valódi személyiségünkre kíváncsiak. Ebből is mutatunk most néhány példát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

1. Ha állat lehetnél, melyik lennél szívesen?

"Az állatvilág nagyon sokszínű, és mindenki képes azonosítani magát egy állattal, amiről azt gondolják, hogy megtestesíti a saját személyiségét, jellemét" - véli Stormy Simon, az Overstock elnöke. Nagyon sok emberi vonással is felruháztunk már állatokat, és egy ilyen kérdésre adott válasszal az ember nagyon sok mindent elárulhat a személyiségéről. Itt viszont nem minden válasz jó.

"Egyszer egy interjúalany azt mondta, hogy ő a vörös pandával tudna azonosulni, mert mindenki azt hiszi róluk, hogy mennyire aranyosak, és megközelíthetők, de valójában ők csak nagyon lusták. Gyorsan elváltak az útjaink" - mondta az elnök. Ezt a kérdést kizárólag érdeklődő szándékkal feltette a jelenlegi vezetői asszisztensnek is. Ő azt válaszolta, hogy a kacsával tud legjobban azonosulni, mert az nyugodtan úszik a vízen, a felszín alatt viszont őrült nagy munkát végez.

2. Mondj valamit, ami szerinted igaz, de senki sem ért veled egyet!

Ez a kérdés azért fontos, mert megmutatja, hogy mennyire vannak eredeti gondolatai a jelentkezőnek, és bizonyos mértékig azt is lehet vele tesztelni, hogy milyen bátorsággal beszél egy ilyen nehéz interjú keretében - mondta Peter Thiel, a PayPal társalapítója.

3. Egy 10-es skálán, mennyire vagy furcsa?

Alapvető értéknek tekinti Tony Hsieh, a Zappos vezérigazgatója, ha valaki érdekes, ami egyben azt is jelenti, hogy egy kicsit furcsa is. Elmondása szerint a szám nem is annyira fontos, inkább az a lényeges, hogy válaszoljon. A két szélső szám viszont nem jó, mert az azt jelenti számára, hogy vagy túl merev a cég kultúrájához, vagy a másik véglet, hogy esetleg pszichotikus.

A másik fontos kérdése Hsiehnek: egytől tízig terjedő skálán mennyire érzed magad szerencsésnek az életben? Itt is szinte mindegy, hogy milyen számot mond a jelölt, leszámítva a két végletet, mert aki azt mondta, hogy egyáltalán nem szerencsés, akkor abból arra lehet következtetni, hogy nagyon sok rossz dolog történt vele, és nagy a valószínűsége, hogy ezért másokat hibáztat. Ha viszont túl szerencsésnek érzi magát, az azt jelenti, hogy nem is érti, miért történt vele ennyi jó dolog, és esélyes, hogy nem bízik magában.

4. Mit tennél, ha jönne a zombi apokalipszis?

Ez a kérdés elsőre nagyon nevetségesnek tűnhet, viszont nagyon jól megmutatja, a jelentkező hogyan reagál nyomás alatt, milyen a személyisége valójában, mi számára az igazán fontos dolog, milyen erkölcsi normákat képvisel, és hogyan fog illeszkedni a cég kultúrájába - mondta Ashley Morris, a Capriotti’s Szendvicsbár vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem